Örkény #19 – A progresszív rock 1.

A brit középosztálybeli fiatalok esztétikai lázadása, a progresszív rock áll a célkeresztben a Rock and Roll Szabadegyetem következő előadásán (2016. december 7, 17:30, Örkény Könyvesbolt). Ez persze még csak az első felvonás e témában (további kettőt tervezek). A mostani alkalommal a műfaj általános jellemzésén túl az elsőfecske Procol Harumról (A Whiter Shade of Pale), a két legfontosabb úttaposóról, a Nice-ról és a Soft Machine-ről, az úgynevezett Canterbury-szcénáról (Caravan, Gong), a kortárs kamararockot játszó Gentle Giantről, illetve a klasszikus vonulat elsőszámú szupergroupjáról, az Emerson, Lake & Palmerről lesz szó.

Keith Emerson első zenekara, a Nice

* * *

Ízelítőnek a Caravan legjobb albuma (The Land Of Grey And Pink, 1971), teljes egészében:

* * *

Rock and Roll Szabadegyetem, 4. szemeszter (2016 ősze)
Minden hónap első szerdája, 17:30, Örkény könyvesbolt

16. előadás – 2016. szeptember 7.
A feketék öntudatra ébredése – A szegregáció lebomlása, polgárjogi mozgalmak, Martin Luther King, Malcolm X, Fekete Párducok - A Motown birodalom születése, Berry Gordy színre lépése, Tamla Motown >> Hitsville - Fő dalszerző/produkciós team: Holland–Dozier–Holland  - Motown sound, avagy a fekete előadók új hulláma – női énekegyüttesek (Supremes, Martha Reeves and the Vandellas, Marvelettes) – férfi énekegyüttesek (Four Tops, Temptations) – session zenészből szólista, a Motown-hangzás egyik formálója (Marvin Gaye) - A funk születése: James Brown - A soul születése: Ray Charles, Otis Redding, Aretha Franklin

17. előadás – 2016. október 5.
Stílusteremtők startja – Határsáv: a fúvós-rock születése (Blood, Sweat & Tears, Chicago) • a hard rock indulása (a Led Zeppelin, a Deep Purple, a Black Sabbath korai korszaka) • New York árnyai: Velvet Underground • A punk előfutárai: MC5, Stooges

18. előadás – 2016. november 2.
Woodstock és Altamont – Ha egyetlen jelképben kellene összesűríteni a hatvanas éveket, a többség valószínűleg az 1969. augusztus 15. és 17. között megrendezett Woodstock Fesztiválra szavazna. Diáklázadások, forró nyarak, polgárjogi küzdelmek, hippivilág, ellenkultúra, underground, szexuális forradalom, kábítószerek, újművészek, rockzene – mindaz, ami egy generációt foglalkoztatott anno benne van. Aztán alig fél évvel később jött az altamonti pokol: a 1969. december 6-án a Rolling Stones vezetésével megtartott újabb fesztiválon mindezeket az álmokat kompromittálta az a bizonyos, kamerák előtt elkövetett késszúrás.

19. előadás – 2016. december 7.
R&R evolúció – A progresszív rock 1. – Rock and roll revolution után rock and roll evolution – A műfaj felnőtté válása: a zenei nyelv átalakulása – Brit válasz Kaliforniának – A középosztály esztétikai lázadása – Az úttaposók (Nice, Soft Machine) – A Canterbury-szcéna (Caravan) – Kortárs kamararock Klasszikusok nyomában (Emerson, Lake & Palmer)

20. előadás – 2017. január 11.
R&R evolúció – A progresszív rock 2. – Az irányzat etalonja (King Crimson) – Szférák zenéje (Yes) – Álomszerű extravagancia (Genesis) – Úton az ég felé (a Pink Floyd Syd Barrett után)

 

* *

Korábbi szemeszterek:

>> Első évad (2015 tavasz) >>

>> Második évad (2015 ősz) >>

>> Harmadik évad (2016 tavasz) >>

>> Negyedik évad (2016 ősz) >>

>> Ötödik évad (2017 tavasz) >>

A weboldal megjelenítésével és működésével kapcsolatos kérdéseivel, problémáival forduljon az oldalakat karbantartó webmester-hez.
 shs webdesign www.erelversoft.hu custoMMade by eReLverSoft 2016