Binder Károly: Retropolis (1998)

altKiadó: BMM/Warner
Producer: Binder Károly
Borítóterv: Takács Tamás, Istvánffy Zoltán
Játékidő: 54:08
Közreműködők: Binder Károly zongora / Faltay Csaba szaxofon / Bruzsa Gábor basszusgitár / Csepregi Gyula szaxofon / Fekete Kovács Kornél trombita / Borbély Mihály szaxofon, tárogató / Szőke Szabolcs sarangi, gadulka / Juhász Endre oboa

 

 

Binder Károly amolyan magányos farkas. Három évtizednyi pályafutása alatt legalább három tucat nagylemezen szerepelt, általában zenekarvezetőként vagy meghatározó személyiségként. Zeneszerző, zongoraművész, számos nemzetközi díj birtokosa, rendszeresen tart mesterkurzusokat, több évtizede tanít a jazztanszakon. Nagy formátumú muzsikus, a hazai jazz- és kortárs zenei élet markáns alakja, aki pályája során az új zenei irányzatok, az eltérő zenekultúrák és kompozíciós rendszerek szintézisén fáradozik.

Nem is nagyon szereti, ha jazzmuzsikusnak tartják. Mint mondta, a jazz számára csak egyfajta dialektus, előadási forma, zenei gondolkodásmód. Mindig olyan muzsikát szeretett volna játszani, amelyben az összes általa szeretett és benne mély barázdákat hagyó zene egyszerre szólal meg. A magyar népzene éppúgy, mint a fekete jazz vagy a klasszikusok.

Az 1998-as Retropolis ennek ellenére merész és szokatlan vállalkozás volt tőle. Egyrészt azóta is a legpopulárisabb, legnaprakészebb munkája, másrészt archaikus, időtlen népdalfelvételeket használt benne kötőszövetnek. Állítólag közel száz népzenei lemezt végighallgatva tartotta meg a végül CD-re kerülő népzenei idézeteket. S az album készítésekor az amúgy kompromisszumokat nehezen ismerő Binder zenésztársaival jól hallhatóan elsősorban arra törekedett, hogy ezeket az ősi értékeket, kincseket eljuttassa a fiatalokhoz. Afféle népművelői feladatnak tekintette a korong megszületését, hogy e tőle amúgy szokatlanul erőteljesen etnós felvételeken keresztül a technóhoz szokott tizenéveseket szembesíthesse a székely vagy moldvai népdalok szépségévével.

A Retropolisnak a binderi életműben elfoglalt helye persze mindig vita tárgya lesz. Tény, hogy ez a legmerészebb kalandozása a kurrens popzene felé. Miként az is, hogy annak idején e vállalkozása nagy sikert aratott, még videoklip is készült hozzá. S az is kétségtelen, hogy a Retropolis kellőképp előkészítette a terepet az olyan későbbi hazai produkciók számára, mint a például a Balkan Fanatik.

„A hozzá készült klip az érintetlen és szűz természetből a városba induló idős parasztemberről szól, aki szembesül az urbanizációval. Mondhatnám azt is, hogy pokolra kerül, aztán felébred.” - Binder Károly, 1998

---------------------

Kapcsolódó anyagok:

Binder Károly: Retropolis >> - 303 magyar lemez, 2008

Binder Károly - Mélyebbre a gyökerekhez >> - interjú, 2001. július

Binder Károly - A jazz csak dialektus >> - interjú, 1998. október

Binder Károly: Egyesek kilóra vásárolják a zenét >> - interjú, 1996. október

A weboldal megjelenítésével és működésével kapcsolatos kérdéseivel, problémáival forduljon az oldalakat karbantartó webmester-hez.
 shs webdesign www.erelversoft.hu custoMMade by eReLverSoft 2016
 
Ez a weboldal kizárólag a technikai működéshez használ cookie-t, a jobb felhasználói élmény érdekében. Honlapunk használatával Ön elfogadja, hogy cookie-t helyezhessünk el az Ön által éppen használt digitális eszközén.
Elfogadom Nem fogadom el