Szemző Tibor: Snapshot From The Island (1987)

altKiadó: Leo Records (UK) / Hungaropop
Producer: Leo Feigin
Hangmérnök: Hortobágyi László, Alan Mosley
Borítóterv: Michael Bennion
Játékidő: 49:24
Közreműködők: Szemző Tibor fuvola, ének, dobgép, sound installation / Hortobágyi László billentyűsök

 

 


 

 

Bő három évtizedes munkássága a hazai kortárs zene sajátos elágazása. Szónikus világa kategóriákba nehezen szorítható, mondhatnánk rá, hogy minimál meg repetitív meg narratív, maradjunk mégis annyiban: Szemző Tibor zenéje igen személyes és bensőséges, ahogy mondani szokták, nehezen kikezdhető.
1979-ben többedmagával alapította meg a korszak egyik meghatározó kortárs zenei formációját, a 180-as Csoportot. Több mint négyszáz koncertet adtak Európa-szerte, többek között Steve Reichhel, Terry Rileyval, Petr Kotikkal, Alvin Currannel, Szabados Györggyel és Vidovszky Lászlóval dolgoztak együtt. Ezt követően az Új Modern Akrobatika performance-csoportban (feLugossy, efZámbó, Szirtes, Waszlavik, Magyar) különféle médiumon (film, video, installáció, kiállítás) keresztül kísérletezett, közben pedig rendszeresen adott szólókoncerteket, szinte kizárólag az országhatáron túl. Szemző, jóllehet itthon élt, gyakorlatilag nem volt jelen a hazai kortárs zenei életben.

Az 1987-ben kiadott Snapshot From The Island az első LP önálló LP-je, és persze ezt is egy külföldi kiadó, az angol Leo Records publikálta. (Tőle licenszelte később a Hungaropop.) Rajta olyan zenékkel, amelyeket a nyolcvanas években Forgács Péter különböző családi archívumok amatőr némafilm-anyagaiból összegyúrt mozgóképes alkotásaihoz komponált. Nem klasszikus értelemben vett filmzenék ezek, inkább hangképek, amik e különös perspektívájú és hangulatú történelmi dokumentumokba életet lehelnek. Nem alkalmazott zenéről van szó, hanem arról, hogy a néma filmekhez Szemző olyan időbeli réteget „adagolt”, amely strukturálta a vizuális anyagot. És ettől az egész nem csak időtlenné, de könnyebben befogadhatóvá is vált.

A Snapshot From The Island-et 1999-ben a Bahia - más Szemző művekkel együtt - CD-n is elérhetővé tette. A szinte kizárólag alternatív/underground rockot és népzenét publikáló hazai kiadó lemezkínálatából persze eléggé kilógtak ezek az opuszok. De valójában mindenhonnan kilógtak volna. JBSZ

„Forgács Péterrel nagyon szeretek dolgozni, kettőnk kapcsolata különleges szimbiózist jelent.” - Szemző Tibor, 1996

 ----------------------

Kapcsolódó anyagok:

Szemző Tibor: Snapshot From The Island (1987) >> - 303 magyar lemez, 2008.

Szemző Tibor - A hangunk sokat elárul rólunk >> - interjú, 1999. december

Szemző Tibor: A kockázatról nem mondok le >> - interjú, 1995. szeptember

 

A weboldal megjelenítésével és működésével kapcsolatos kérdéseivel, problémáival forduljon az oldalakat karbantartó webmester-hez.
 shs webdesign www.erelversoft.hu custoMMade by eReLverSoft 2016
 
Ez a weboldal kizárólag a technikai működéshez használ cookie-t, a jobb felhasználói élmény érdekében. Honlapunk használatával Ön elfogadja, hogy cookie-t helyezhessünk el az Ön által éppen használt digitális eszközén.
Elfogadom Nem fogadom el