Illés Áron: Túl magas volt a mérce

Illés Lajosnak, az Illés zenekar legidősebb és egyben névadó tagjának három fia (Dávid, Áron, Bence), valamint öt és fél unokája van. A legidősebb fiú, Dávid Bugyi község lelkipásztora, a legkisebb, Bence második gimnazista, Áron pedig egy mezőkövesdi panzió bárjának üzletvezetője a Vendéglátóipari Főiskolára jár, nős, Benjámin fia augusztusban lesz hároméves, második gyermekének (ő a fél unoka) születése novemberben esedékes.

  • Gondolom, életkorodnál fogva nem sok emléked lehet az Illés zenekarról.

Sajnos csak egyetlen halovány képre emlékszem vissza: kétéves lehettem, a járókámban álltam, és Pásztory Zoltán odajött hozzám játszani. Amire határozottan emlékszem, az az 1981-es, illetve a 90-es népstadionbeli koncert. Ez utóbbi egyszerűen fantasztikus volt. Nem hiszem, hogy valaha is elfelejteném.

  • Hárman voltatok otthon fiúk. Nem jutott eszetekbe, hogy zenéljetek, együttest alapítsatok, akár játékból is?

Mindhárman tanultunk zongorázni. A magam részéről két évig bírtam. Nem szerettem a szolfézst, a kötöttségeket. Dávid bátyám már komolyabban benne volt a zenében: általános iskolában volt egy kis együttese. A próbákra magam is elmentem néha, és - mivel van egy kis ritmusérzékem - ha kellett, beültem a dobok mögé. Édesapánk mindenesetre igyekezett távol tartani minket a zenétől. Nem akarta, hogy mi is ezzel foglalkozzunk.

  • És nem ellenkeztél? Nem akartál igazán zenész lenni?

Nem, mert úgy éreztem, hogy azt a szintet, amit édesapámék elértek, sosem tudnám megütni. Azt pedig nem szerettem volna, hogy csak azért vegyenek be egy zenekarba, mert Illés Lajos fia vagyok.

  • Előfordult már, hogy édesapádon keresztül ítéltek meg?

Gyakran megesik, hogy amikor egy rég nem látott ismerőssel találkozom, először köszönt, aztán az az első kérdése: hogy van az édesapád? Tehát nem rám, hanem apámra kíváncsi. Ez nem esik jól, de nem lehet elkerülni. Azért azt hiszem, hogy a környezetemben levő emberek többsége a saját értékeim miatt van jóban velem.

  • Az Illés tagjaival milyen a viszonyod?

Most is olyan, amilyen régen. Ritkán találkozom velük. Amikor aktívan zenéltek, akkor sem jártak igazán össze. Együtt dolgoztak, de amikor végeztek, mentek, ahányan, annyifelé. Egyébként Szörényi Levente a keresztapám.

  • Köztudottan vallásos család a tiétek.

Ez így van. Édesanyám református lelkipásztor Kisorosziban, édesapám pedig a kántor tisztét tölti be vasárnaponként. Zenéjében is vallásos irányba fordult, megkomponálta a Cantus Hungaricust, és most készül ennek folytatása, a Velünk az Isten. Szerintem most találta meg azt a fajta muzsikát, ami őt igazán kielégíti.

  • Téged nem vonzott a lelkészi pálya?

Én is hívő vagyok, rendszeresen járok templomba, gyakorlom a vallásomat, olyannyira, hogy Mezőkövesden presbiterré választottak. Ez azonban nem elég ahhoz, hogy valaki lelkipásztor legyen. Lehet, hogy ha a teológiát választom, én is képes lennék rá, de nem biztos. Az az igazság, hogy a családunkban nagyon nagy hagyománya van ennek a hivatásnak. Nemcsak édesanyám, de nagyapám is lelkipásztor volt, dédnagyapám pedig püspök, ezért - akárcsak apám és a zene esetében - nem vagyok biztos benne, hogy én is nyújtani tudnám ezt a szintet.

  • A vendéglátóiparban dolgozol. Üzletvezetőként könnyen elérheted, hogy Illés-dalok szóljanak a bárban. Gyakran élsz ezzel a lehetőséggel?

Soha. Sőt, ha egy vendég Illést szeretne hallgatni, akkor inkább megpróbálom lebeszélni erről. Egyrészt azért, mert - szerintem - ez visszatetsző volna, másrészt pedig azért, mert az Illés zenéje nem illik abba a bárba.

(csikor)

---------

További anyagok:

0. Címlap

1. Jegyzetek (Sebők János, Lovas Lajos, Wágner úr, Pilhál György)

2. Volt egyszer egy nagy csapat (Illés-kronológia, életrajzok)

3. Fő a próba (képriport)

4. Bródy Dani és Bródy Luca - A fiam + a lányom

5. Szörényi Örs - Az alma és a fája

6. Illés Áron: Túl magas volt a mérce

7. Szörényi Réka: Holdfény '69

8. Zorán: Ma más időket élünk

9. Benkő László: Az Illés volt a vízválasztó

10. Tolcsvay Béla: Felborult az értékrend (JBSZ)

11. A szakma szemüvege (Török Ádám, D. Nagy Lajos, Bornai Tibor, Németth Oszkár, Éliás Gyula, Dolák-Saly Róbert, Kovács Kati, Nagy Feró, Ivánka Csaba, Schuster Lóránt. Frenreisz Károly, Lovasi András és Bayer Friderika az Illésről)

12. Bors Jenő: A szó veszélyes fegyver

13. Mindörökké Illés (Kiállítás Kőbányán)

14. Egy elfelejtett dal (Szörényi-Bródy: Koszos kisfiú)

15. A gyűjtő

16. Ahogy az utca 13 embere látja

A weboldal megjelenítésével és működésével kapcsolatos kérdéseivel, problémáival forduljon az oldalakat karbantartó webmester-hez.
 shs webdesign www.erelversoft.hu custoMMade by eReLverSoft 2016
 
Ez a weboldal kizárólag a technikai működéshez használ cookie-t, a jobb felhasználói élmény érdekében. Honlapunk használatával Ön elfogadja, hogy cookie-t helyezhessünk el az Ön által éppen használt digitális eszközén.
Elfogadom Nem fogadom el