Kötetnyi életútinterjú

"Melyik pesti presszókban szólt az ötvenes években a legfinomabb jazz? Hogy festettek a mindennapok a Magyar Rádió Könnyűzenei Osztályán és milyen eredők határozták meg a Magyar Televízió könnyűzenei kínálatát 1989 előtt? Milyen hosszú lehetett a külföldi turnéra induló szocialista rocksztárok haja és milyen esélyei voltak a szellemi szembeszegülésnek a Pol Pot megyeként is ismert Csongrád székhelyén, Szegeden? Az NKA Cseh Tamás Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzése Alprogramja gondozásában megjelent, tíz életútinterjút tartalmazó kötetből mindez – és még vagy száz, zenére hangszerelt történet – megismerhető." Közülük Bolba Lajossal, Csányi Attilával, Módos Péterrel, Nemes Nagy Péterrel és Victor Mátéval magam beszélgettem. A kötetet kedden délután mutattuk be a RAM-ban.

"A könnyűzene történetének az oral history módszertana alapján történő gyűjtése és feldolgozása gyerekcipőben jár még Magyarországon. Szerencsésebb (popzene)történeti fejlődésű régiókban vaskos kézikönyvek, többezer óra hosszú mozgóképes- és hanganyag, dokumentumfilmek és fényképes adatbázisok igazítják útba az érdeklődőket. Az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézetében működő 20-21. századi Zenei Archívum és Kutatócsoport által készített közel húsz hosszú interjú e fontos munka ígéretes hazai megalapozását kínálja. Hasonlóan értékes források még az egykori Quarton, valamint a passzio.hu honlapján elérhető beszélgetések is. Az NKA Cseh Tamás Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzése Alprogramja az említett gyűjtések eredményeit, tapasztalatait is szem előtt tartva alakította ki a saját szempontrendszerét, amely kultúr- és műfajtörténeti kérdéseken túl a zenei-esztétikai aspektusra is kitér.

A Hangok és ütemek – tíz életút zenével című kötetben az Alprogram működésének első éve alatt készült beszélgetések szerkesztett, lábjegyzetelt változatát rendeztük sajtó alá. A megkérdezettek között zenekarvezetőt, karnagyot, rádiós és televíziós szerkesztőt, „daltulajdonost”, hangmérnököt, de a zeneszerzés mellett filmrendezéssel és képzőművészettel is foglalkozó gondolkodót ugyanúgy találni, mint dzsesszkutatót és bluesszakembert. Abban bízunk ezért, hogy minden a zene és/vagy a közelmúlt történelme iránt érdeklődő olvasó talál magának érdekes, s reményeink szerint eddig kevésbé ismert információkat a könyvben.

A kötetből Bolba Lajos, Csányi Attila, Csiba Lajos, Dinnyés József, Kovács György, Módos Péter, Nemes Nagy Péter, Pentz Zsolt, Vági László és Victor Máté életútját ismerhetjük meg. Az interjúkat Csatári Bence, Jávorszky Béla Szilárd, Papp Máté és Rozsonits Tamás készítették." - olvasható a Cseh Tamás Program sajtóanyagában.

 * * *

Kapcsolódó anyagok:

>> Életút-interjúk #1 - Victor Máté - A beszélgetés időpontja: 2015. március 5. >>

>> Életút-interjúk #2 - Csányi Attila - A beszélgetés időpontjai: 2015. április 7. és 8. >>

>> Életút-interjúk #3 - Bolba Lajos - A beszélgetés időpontja: 2015. április 8. >>

>> Életút-interjúk #4 - Módos Péter - A beszélgetés időpontja: 2015. március 12) >>

>> Életút-interjúk #5 - Nemes Nagy Péter - A beszélgetés időpontja: 2015. május 19. >>

>> Életút-interjúk #6 – Hegedűs László - A beszélgetés időponttjai: 2015. december 4., 8. és 17. >>

>> Életút-interjúk #7 – Csepregi Éva - A beszélgetés időpontja: 2016. május 31. >>

>> Életút-interjúk #8 – Urbán Tamás - A beszélgetés időpontja: 2015. december 1. >>

>> Életút-interjúk #9 – Göczey Zsuzsa - A beszélgetés időpontja: 2016. január 14. >>

A weboldal megjelenítésével és működésével kapcsolatos kérdéseivel, problémáival forduljon az oldalakat karbantartó webmester-hez.
 shs webdesign www.erelversoft.hu custoMMade by eReLverSoft 2016