ZEN #1 – A behurcoltak zenéje (bluestörténet)

A Rock and Roll Szabadegyetem a nemzetközi poptörténet legfontosabb folyamatait és előadóit mutatja be – a 2022-es esztendőben a kezdetektől az ötvenes évek alkonyáig. Hisz a rock and roll némileg leegyszerűsítve egy sajátos kultúrtörténeti frigy eredménye: amikor az Afrikából behurcolt fekete rabszolgák (blues) és az Európából kivándorolt fehér telepesek zenei hagyománya (country) egy harmadik földrészen, Amerikában találkozott és folyamatosan keveredett egymással. Ráadásul mindez egy, a technikai fejlődést és az ezzel összefüggő iparosodást és urbanizációt követő, radikálisan átalakuló társadalomban ment végbe.

A blues hamisítatlan amerikai zene. Persze fekete, javarészt afrikai örökség, de kialakulása, elterjedése mindenképpen az Újvilághoz, a déli ültetvényrendszerhez kötődik. Annak az évszázadokig tartó folyamatnak a sajátos zenei lenyomata, ahogy a feketék eljutottak a rabszolgaságból az állampolgársásig. Mondhatnánk úgy is, ahogy négerből afro-amerikaivá váltak, részei lettek a változatlanul fehér-dominanciájú, de az elmúlt hetven évben erősen átrendeződött és átszíneződött amerikai társadalomnak. Ezt az utat a leginkább a zenéjükön, annak újabb és újabb formáin keresztül lehet a legjobban érzékeltetni.

Tartalom: Afrikai eredet, amerikai zene • A hollerektől az első bluesokig • Afrokeresztény zene: spirituálé • A vidéki blues születése: a Delta (Charlie Patton, Robert Johnson) és Texas (Blind Lemon Jefferson, Texas Alexander) • A minstrelshow-k és a klasszikus blues • Az első dívák (Ma Rainey, Bessie Smith) • Látszólagos mellékszál: New Orleans • A nagy fekete exodus • A „faji lemezek” aranykora • Country blues és a keresztút, Memphis • A rhythm and blues megjelenése (Muddy Wates, B. B. King, John Lee Hooker)

A sorozat részei:

ZEN#01 – 2022. február 2. – A behurcoltak zenéje – bluestörténet

ZEN#02 – 2022. március 2. – A telepesek zenéje – countrytörténet

ZEN#03 – 2022. április 6. – A szocio-kulturális háttér és az intellektuális lázadás

ZEN#04 – 2022. május 4. – A rock and roll hajnala

ZEN#05 – 2022. június 1. – Elvis és Memphis

A weboldal megjelenítésével és működésével kapcsolatos kérdéseivel, problémáival forduljon az oldalakat karbantartó webmester-hez.
 shs webdesign www.erelversoft.hu custoMMade by eReLverSoft 2016
 
Ez a weboldal kizárólag a technikai működéshez használ cookie-t, a jobb felhasználói élmény érdekében. Honlapunk használatával Ön elfogadja, hogy cookie-t helyezhessünk el az Ön által éppen használt digitális eszközén.
Elfogadom Nem fogadom el