KRSA - Bárhol bulit csinálnak

A Pannonia Allstars Ska Orchestra 2003 tavaszán azzal a szándékkal alakult, hogy a jamaikai ska tradicionálisabb vonalát mutassa meg Magyarországon. Ma már a hazai klub- és fesztiválélet egyik legsikeresebb zenekarának számítanak, ráadásul a koncertezés mellett a kezdetek óta sok energiát (fesztiválszervezés, honlaptámogatás) fektetnek abba, hogy a reggae elődjének tekinthető stílus körül nálunk is kialakuljon a szubkultúra. A jelenleg tizenegy tagú formáció vezetőjét, Tóth Kristófot, alias KRSA-t faggattuk.

 

altFotó: Móricz Simon

  • A kilencvenes évek derekának Budapestjén szocializálódtál, az óbudai Alternatív Közgazdasági Gimnáziumba jártál, pályád punk/hardcore dobosként kezdted. A ska-val is ennek kapcsán találkoztál?

Kamasz koromban a lázadáshoz nekem is társult a zenélés. Sokáig gondolkoztam, hogy basszusgitározni vagy dobolni kezdjek, végül az utóbbit választottam. A „mindent-tagadás-korszakában” pedig értelemszerűen a legenergikusabb, legdurvább zenék domináltak. Egyfelől az extrém metál, a  Napalm Death, a Pantera, a Fear Factory, másrészt a New York-i hardcore szcéna, az Agnostic Front, a Sick Of It All és a Madball, illetve ennek az őszintébb magyar vonulata. Jártunk rendszeresen a budapesti Riff-Röffbe, a szombathelyi Végállomásba és a gödöllői Trafó klubba. Közben meg különböző punk és alternatív rockzenekarokban doboltam, később a Travel Agencyben - a Korai Öröm és a Másfél hatására - jött az acides, repetitiv, instrumentális zene. Mígnem a gimnazista évek vége felé a zenei érdeklődésem az évekkel korábban a punk oldalvízén megismert ska felé fordult.

  • Már akkor is ismerted annak tradicionális változatát?

Csak annyira, amennyire akkoriban azt Magyarországon ismerni lehetett. Az én generációm a ska harmadik hullámával találkozott, a Toasters-szel, meg a Rancid elődjének számító erősen punkos Operation Ivy-vel, illetve a sokféle stílust keverő, kultikussá váló Sublime-mal, no meg persze a klippel is rendelkező angol zenekarokkal, mint a Madness, vagy a Specials. Találtam pár embert, akiknek ez anno szintén bejött, úgyhogy elkezdtünk együtt zenélni. De még évekbe és a műfajjal való hosszú ismerkedésbe tellett, mire 2003 elején megalakult a Pannonia Allstars Ska Orchestra. A pontos kezdet bizonytalan, ami viszont tény: május 17-én léptünk fel először a Vörös Yukban, ezért ezt a napot szoktuk megjelölni születésként.

  • Miért ez a hangzatos elnevezés?

Mert az ország különböző tájain működő, ilyen és más stílusú zenét játszó underground zenekarok - CsizmáSKAndúr, MeSKAlin, Kevés, the deadbeats, Böiler, Kabinet Rt., Csalez Lopez - tagjaiból verbuválódott. Akkor még szabad felállású formációnak képzeltük, méretében, összetételében, repertoárjában egyaránt. Hogy miközben mindenkinek megvan a maga csapata, alkalmanként koncertezünk. Aztán az élet ezt gyorsan felülírta. A Vörös Yukat nagyon gyorsan kinőttük, aztán a Kultiplexet is, majd idővel az A38 hajóra is kikerült a megtelt tábla.

  • A PASO elég alaposan át is rendezte a hazai színteret, megjelentésetek után több ska zenekar feloszlott. Miközben nálatok is folyamatos volt a jövés-menés, különösen a korai időkben. Az eredeti felállásból hányan maradtatok?

Velem együtt hatan, ami egy tizenegy fős társaság esetében nem rossz arány. De tény, hogy a fúvósszekció többszörösen cserélődött, az énekesi poszton is számos változás történt. Előbb Vera ment el, aztán Jani, gyakorlatilag egyedül maradtam a frontvonalban, s attól kezdve olyan feladatok is rám hárultak, amelyek akkor elég felkészületlenül értek, hiszen én MC-ként kerültem a bandába, ekkortól azonban már dalra is kellett fakadnom. Szerencsére a trombitás és a billentyűs bevállalták, hogy vokállal megtámogatnak, így a felállás  működőképessé vált. Jó ennyi emberrel együtt zenélni, mégha kicsit megalomán és eléggé gazdaságtalan is.

  • Ezért ez a sok PASO „leányvállalat”?

Ezek inkább a mozgásterünket bővítik. Eléggé beleszorultunk a bulizenekar mivoltunkba, mindenhol ezt várják tőlünk, pedig az energikus tánczene játszása mellett szívesen kalandozgatunk, kísérletezgetünk. A PASO's Roots Rockers inkább reggae-t és dubot, pszichedelikusabb, elszálltabb, füstösebb zenét játszik, a PASO Traditional Ska Special egy  hagyományőrző vállalkozás, eredeti hatvanas évekbeli jamaikai dalokkal, amolyan ismeretterjesztő időutazás.  A PASO Sound System pedig egyfajta ska-reggae diszkó, ahol dj-k pakolják az alapokat, én meg ráénekelek.

  • Eddig kétévente jött ki lemezetek. A legutolsó 2007-ben. Ezek szerint idén várható újabb korong?

Igen, a számok nagy része kész. Az alapokat szalagos magnóra vettük fel, így lesz kellően koszos-zsíros hangzása az aljának, amire ráépíthetők a fúvósok és az ének. A saját számok mellett a nagyobb koncertjeiken fellépő Harcsa Veronika egyik dalát (What Is Our Love For?) is átültettük reggae funkba. Az új album várhatóan novemberben kerül a boltokba.

  • Régóta és rendszeresen koncerteztek külföldön. Mitől érdekes ott egy magyar ska-zenekar?

Amit mi képviselünk, odakint is elég ritka. Aki jamaikai típusú ska-t játszik, mind jóval enerváltabb nálunk, aki pedig bulizenét, az sokkal rockosabb. Másrészről kint még érdekesebb az, hogy a jamaikai zenét a saját régiónk zenéjével keverjük. Arról nem beszélve, hogy ez a zenekar bárhol megállja a helyét, tulajdonképpen bárhol fel tudunk lépni, legyen szó reggae-táborról, falusi búcsúról vagy metálfesztiválról. Igyekszünk is mostanság a külföldet komolyabban venni, mégha ezt egy olyan együttesnek, amelynek tagjai kényszerűségből csak másodállásban zenélnek, nem könnyű megoldani.

  • Mennyiben játszhatott szerepet a PASO sikerében, hogy te 2005-ben vezetés-szervezés szakon végeztél a Corvinus Egyetemen?

Nyilván hasznosítottam az ott tanultakat. Tény, már a kezdetekkor tudatosan megléptünk néhány dolgot. Meghívtuk például Magyarországra a nemzetközi ska-élet legjobb előadóit, ezzel nemcsak a ska hazai rajongóbázisát növeltük, hanem hazánkat a feltettük a „nemzetközi ska-térképre”. Emellett ösztönöztük és folyamatosan támogatjuk a műfajjal foglalkozó honlapok (mindenekelőtt a  www.skaland.hu) működését, a Tilos Rádióban saját műsorunk van. Ezek értelemszerűen ránk is pozitívan hatnak vissza. Miközben persze óriási szerencsénk is volt. Mondhatnám, jókor voltunk, jó helyen. Ha ma indulnánk, sokkal nehezebb dolgunk lenne.

Bookmark and Share

A weboldal megjelenítésével és működésével kapcsolatos kérdéseivel, problémáival forduljon az oldalakat karbantartó webmester-hez.
 shs webdesign www.erelversoft.hu custoMMade by eReLverSoft 2016
 
Ez a weboldal kizárólag a technikai működéshez használ cookie-t, a jobb felhasználói élmény érdekében. Honlapunk használatával Ön elfogadja, hogy cookie-t helyezhessünk el az Ön által éppen használt digitális eszközén.
Elfogadom Nem fogadom el