Kaláka: Kaláka (1977)

Kiadó: MHV
Zenei rendező: Mátyás János
Hangmérnök: Lukács Judit
Borítóterv: Flohr János
Fotó: Díner Tamás
Játékidő: 46:10
Közreműködők: Gryllus Dániel ének, blockflöte, furulya, citera / Radványi Balázs ének, gitár, gordonka / Gryllus Dániel ének, gordonka, nagybőgő, gitár / Huzella Péter ének, gitár, hegedű, charago / Dabasi Péter kaval / Mikó István hegedű / Szücs Tamás kereplő

A Kaláka sajátos színfoltot képvisel a populáris zene hazai történetében. Amolyan vándorzenészek, akik mindig is köztes műfajt képviseltek: produkciójuk irodalomnak zene, zenének irodalom, színháznak koncert, koncertnek színház, városinak népi, népinek városi. Miként Kányádi Sándor mondta egykor: mindig egy tálcát tesznek a vers alá.

Az 1969 őszén az Andrássy úti Ádám sörözőben Gryllus Dániel és Mikó István alapította zenekar az elsők között volt, amely nagy költőik verseiben lévő gondolatiságot igyekezett megfelelő zenével a szélesebb közönség számára eljuttatni, kibontani, emészthetőbbé tenni. Ezzel megteremtve azt a sanzonhoz közelálló műfajt, amit az egyszerűség kedvéért csak énekelt versekként emlegetünk.

Az elmúlt harmincnyolc évben közel ezerkétszáz dalt írtak, több mint hétezer koncertet adtak, másfél millió kilométert utaztak. Felléptek kórházban, óvodában, gyári ebédlőben, kilátóban, templomban, börtönben, sétahajón, határállomáson, állatkertben, úszómedencében, hőerőműben, a Magyar Tudományos Akadémián és vidéki kocsmában egyaránt. Adtak felnőtt- és gyerekkoncerteket, istentiszteletbe ágyazott templomi hangversenyeket, tartottak irodalmi esteket, nevükhöz több fesztivál is kötődik. Mindenbe belekóstoltak, és mindent igyekeztek a maguk képére formálni. Nekik igazából nincs is stílusuk, inkább úgy fogalmaznánk: arculatuk, hangzásviláguk, hozzáállásuk van. Az egész folyamszerű, nincsenek benne nagy kilengések, de azért vannak mellékfolyók, színházi kanyarok, magyar népmesei és rajzfilmzenei kalandok, indiai, jiddis, latin-amerikai és egyéb népzenei behatások.

Nyolc éve dolgoztak már, mire 1977-ben az első nagylemezük megjelenhetett. Emiatt első, talán legprogresszívebb korszakuk hangzó dokumentum nélkül maradt, viszont repertoárjuk, zenei világuk érettebb, letisztultabb lett. Ezt a korongot 1975-ben már majdnem a második (és egészen 1996-ig együtt lévő) klasszikus felállás vette fel (Becze Gábor hiányzott csak), s gyakorlatilag minden erényüket felvonultatja: erős, tiszta vokális megszólalás, profi együttjáték, nagyfokú alázat a versek iránt. JBSZ

„Mondják, mindig ugyanazt játsszuk. De a világhoz, a költészethez, a repertoárunkhoz való viszonyunk igazából sosem szorult felülvizsgálatra.” - Gryllus Dániel, 2004

---------------------

Kapcsolódó anyagok:

Kaláka: Kaláka >> - 303 magyar lemez, 2008

Gryllus Dániel: Kimuzsikálni a versből a dallamot >> - interjú, 2009. március

A ronggyá ázás szolid bája (20 éves a Kaláka Folkfesztivál) >> - cikk, 1999. július

Gryllus Dániel - Századvégi vándormuzsikusok >> - interjú, 1999. november

Kétezerötszáz folkzarándok (Kaláka Folkfesztivál) >> - cikk, 1992. július

A weboldal megjelenítésével és működésével kapcsolatos kérdéseivel, problémáival forduljon az oldalakat karbantartó webmester-hez.
 shs webdesign www.erelversoft.hu custoMMade by eReLverSoft 2016
 
Ez a weboldal kizárólag a technikai működéshez használ cookie-t, a jobb felhasználói élmény érdekében. Honlapunk használatával Ön elfogadja, hogy cookie-t helyezhessünk el az Ön által éppen használt digitális eszközén.
Elfogadom Nem fogadom el