Drienyovszki András - Kiszámítható költségvetés kell

Az időpont és a helyszín jó ideje ismert, a napokban a fellépők névsora is véglegessé vált: június 11. és 13. között a Petőfi Csarnokban idén harmadik alkalommal rendezik meg a Magyarországi Jazz Fesztivált. A kortárs európai jazz illusztris, de idehaza kevésbé ismert képviselői és a hazai élvonal reprezentánsai mellett a legfőbb vonzerőt kétségkívül két legendás bluesegyüttes, az amerikai Cannet Heat és a lengyel SBB fesztiválzáró fellépése jelenti. Az inditékokról a szervezőcég vezetőjét, Drienyovszki Andrást faggattam.

alt

  • A Private Music Production (PMP) a hatodik éve szervez egyfajta laza koncertsorozatot, idén pedig már harmadik alkalommal rendezi meg a Hungarian Jazz Fesztivált. A kettő között - a szervező irodán kívül - van-e szorosabb összefüggés?

Koncepciójában mindenképpen. Egyfajta hiánypótlást végzünk, a jazz műfajából igyekszünk a legigényesebb és lehetőleg legprogresszívabb előadókat elhozni Magyarországra A Stella Artois Jazz Estek-sorozatban május 5-én a Fonóban a fekete amerikai népzenei gyökerű jazz reprezentánsa, az Ethnic Heritage Ensemble lépett fel, még ebben jön újra Archie Shepp - ezúttal régi zongorista partnerével, Horace Parlannal -, Joe Zawinul, valamint Detroit legismertebb gospel és spirituálé társulata, a Bill Moss Singers.

  • Kik lesznek az idei jazzfesztivál legjelentősebb előadói?

Nehéz lenne mindenkit felsorolni, de néhány nevet feltétlen szeretnék kiemelni Az első napon az európai jazzművészet elmúlt éveinek szerintem egyik legfontosabb alakja, a holland Han Bennink triója lép fel. Magyarországon a nevét sajnos kevesen ismerik - de hát épp ez a mi küldetésünk, hogy megismerjék őket -, ráadásul azzal a Michael Borstlappal játszik, aki tavaly megnyerte a legrangosabb amerikai zongorista versenyt. Teljesen egyedi produkció. A második nap a koncertet Nagy-Britannia vezető kortárs jazz-zenésze, Courtney Pine zárja, kilenctagú underground zenekarával a rap, a jungle és a jazz közös pontjait keresi. Vendégünk a kitűnő baszk énekes, Benat Achiary is, ő Phil Minton mellett az egyik legnagyobb formátumú európai experimentális férfi énekes, fantasztikus orgánummal és hangterjedelemmel. Achiary partnere a veterán német avantgárd bőgős, Peter Kowald lesz. A három napos fesztivált pedig két legendás blues nagyágyú, az amerikai Canned Heat és a lengyel SBB zárja. Mindkét zenekar hosszú kihagyást követően mostanában aktivizálta újra magát, így a hazai közönség az elsők között lehet szem- és fültanúja a visszatérésüknek.

  • Az eddigi fesztiváloknak, különösen a tavalyinak érezhetően volt közép-európai jellege. Az idén is így lesz?

Igen, a térségből ezúttal a lengyel Bernard Maseli marimba együttesét hívtuk meg, mely Balázs Elemér zenekarával tart a harmadik napon workshopot. Ez a fajta műhelymunka a nagyobb nyugati fesztiválokon bevett gyakorlat, a különböző nemzetek zenészei közti ilyen jellegű együttműködést a jövőben mi is igyekezünk meghonosítani. Szerettünk volna több workshopot rendezni, de az idei költségvetés ezt egyszerűen nem engedte meg. A Magyarországi Jazz Fesztiválon ugyanakkor fellép a hazai jazzélet színe-java, többek között Binder Károly, a Grencsó Kollektíva, Dresch Mihály - egy cimbalmossal kibővült - zenekara, Babos Gyula új világzenei projectje, valamint egy igazi kuriózum, Szakcsi Lakatos Béla és Vukán György zongoraduója.

  • A fesztiválok nálunk jobbára koncertsorozatot jelentenek, Európában viszont egyben igazi örömünnepek. Tervezel valamilyen plusz programot?

Utolsó nap délután a Petőfi Csarnok külső szabadtéri részén lesz egy ingyenes rendezvény, ahol nem csak neves muzsikusok játszanak majd - például a német Peter Herbolheimer big bandje -, de lesz lehetőség valódi ünneplésre, fogyasztásra, lemezbörzére vagy a már említett workshopra.

  • Az idei fesztiválon - a korábbi gyakorlattól eltérően - nem lép fel olyan jazz világsztár, aki Magyarországon is népes rajongótáborral rendelkezne. Nem túl merész vállalkozás idehaza még be nem járatott, bár kétségkívül minőséget képviselő nevekre alapozni?

Nem lenne az, ha a hazai kultúra-támogatási rendszer más lenne, mint amilyen. Nehéz egy magas nemzetközi színvonalat képviselő művész-ármádiát összehozni egy elég rosszul működő kulturális szerkezettel, hierarchiarendszerrel. A háromnapos fesztivál idei költségvetése több mint tízmillió forint, ráadásul az utolsó pillanatig bizonytalan, mindez nem engedi meg a jól ismert világsztárok meghívását. Pedig szívesen jönne például Wayne Shorter, Charles Lloyd vagy Herbie Hancock, évek óta szeretném elhozni Oscar Petersont vagy Ray Charlest. 1997-ben a vendégünk volt a Herbie Hancock All Stars-t, és még mindig nyögjük a terheit. Amíg a fesztiválnak nem lesz kiszámítható költségvetése, ezek a nevek sajnos szóba se jöhetnek.

  • Az elmúlt években változott-e a helyzet a hivatalokkal? A kulturális tárca, a fővárosi önkormányzat vagy a Nemzeti Kulturális Alapprogram támogatja a kezdeményezést?

Úgy érzem, történt előremozdulás, a fesztivál jövőjét illetően az idei évben bizakodóak lehetünk. A Nemzeti Kulturális Örökségek Minisztériumának illetékeseivel kétszer is tárgyaltunk, szeretnének tevőlegesen hozzájárulni ahhoz, hogy tervezhető, kiszámítható legyen a program. A fővárosi önkormányzat kulturális ügyosztályával vezetőjével szintén több alkalommal beszéltünk, szóba került az is, hogy az 1994-ben megszűntetett Merlin Jazz Klub helyett belátható idén belül valahol valami hasonló szellemű hely nyílna. A Nemzeti Kulturális Alapprogram, ha szerény összeggel is, de újból támogatásukról biztosított bennünket. A jövőbeni együttműködés reményében hoztuk létre a még bejegyzés alatt álló Hungarian Jazz Fesztivál Alapítványt. Ennek kuratóriumának természetesen tagjai lennének az említett hivatalok, a hazai jazzélet, valamint a jelentősebb szponzorok és mecénások képviselői is.

------------------------------------

Kapcsolódó anyagok:

Drienyovszki András: Kiszámítható költségvetés kell >> - interjú, 1999. május

Az a baj, hogy nem haltak bele (Montreux-Budapest) >> - cikk, 1998. augusztus

Ismét lesz jazzfesztiválunk >> - cikk, 1998. június

Herbie Hancock: A jövő jazz örökzöldjei >> - interjú, 1997. július

Drienyovszki András: Lesz nemzetközi szintű jazzfesztiválunk >> - interjú, 1997. április

Komédiásdi (A Merlin-ügyről, utoljára) >> - cikk, 1994. szeptember

Drienyovszki András: Vihar előtti csend >> - interjú, 1994. szeptember

Merlin kontra Merlin >> - nagyriport, Drienyovszki-Jordán, 1994. március

A weboldal megjelenítésével és működésével kapcsolatos kérdéseivel, problémáival forduljon az oldalakat karbantartó webmester-hez.
 shs webdesign www.erelversoft.hu custoMMade by eReLverSoft 2016