Ákos - Bonanza-számvetés

Húsz évvel az első próbák után megjelent a kora kilencvenes évek egyik legnépszerűbb hazai popcsapata, a Bonanza Banzai első DVD-je. Rajta az összes videoklippel, rengeteg koncertrészletekkel, archív anyaggal, korabeli reklámfilmekkel, fotókkal, relikviákkal, ahogy kell. Az évforduló kapcsán az 1994-ben feloszlott trió egykori frontemberével, Ákossal számvetettünk.

alt

  • Gondolom, régen láttad már ezeket a felvételeket. Elég nagy a kontraszt.

Drámai: ha bárki elővesz egy húsz évvel ezelőtti fényképet, akkor egyszerre csapja meg a nosztalgia, meg a nevethetnék. Ha megérjük, húsz év múlva vélhetően ugyanígy fogjuk látni a mai dolgainkat. Ez a DVD összefoglal, de nem akar a múltba révedni, nem azt üzeni, hogy akkor bezzeg…

  • Pedig a többieknek ez volt az aranykor. Hisz te vagy az egyetlen a trióból, aki később sikeres szólópályát tudott befutni.

Rengeteg esetlegesség van a sorsban, az embert mozgató szándék csak az egyik elem. Talán több szerencsém volt, nekem más feladat jutott, de az mindenképp közös bennünk, hogy öniróniával viszonyulunk ezekhez a felvételekhez, amelyeken alig húszéves emberek téblábolnak, nem tudják, hova kerültek, mi veszi körül őket, csak játszanak. Közben a színpad előtt tizenezrek tolonganak. Mi nem valamelyik nagy guru köpönyegéből bújtunk elő, ahogy az a magyar popműfajban lenni szokott. Kívülállók voltunk, és azok is maradtunk.

  • A Bonanza Banzai hivatalosan 1988 májusában alakult. A korongra azonban 1987-es felvételek is rákerültek. Hogy is van ez?

Úgy gondoltuk, érdemes megmutatni a Bonanza első nyilvános szereplését az országos hírnév előttről. Hauber Zsolttal együtt jártunk a Fazekas Gimnáziumba, több közös diákzenekarunk is volt. Amikor 1987-ben leszereltem a katonaságtól, odahaza az ő levele várt, hogy van valami Csillag születik tehetségkutató akció, küldjük be néhány dalunkat. Addig legfeljebb a gimi nagytermében léptünk fel, barátok előtt, itt viszont bejutottunk a középdöntőbe, és azonnal a Petőfi Csarnok színpadán találtunk magunkat. Ráadásul az eseményt rögzítette a tévé és a rádió is, van belőle felvétel, bűn lett volna lehagyni a DVD-ről, bármennyire is vicces ez a korai bénázás. A Bonanza Banzai 1988. május 28-án próbált először a végleges, később híressé lett felállásban, napra pontosan ennek huszadik évfordulóján jelent meg a kiadvány.

  • Kinek az ötlete volt amúgy ez a DVD?

Zsoltté, ahogy a gyűjtőmunkát is alapvetően ő végezte. Kezdetben magánélete különböző dokumentumait kezdte el digitalizálni, eközben kerültek elő Bonanza-felvételek is, idővel már annyi, hogy gondolta, miért ne lehetne ezeket DVD-n is hozzáférhetővé tenni. Elment a tévébe, elképesztő anyagokat ásott elő, olyat is, amiről már tényleg azt hittük, végképp elveszett. Így került elő például az 1994-es Budapest Sportcsarnokban adott búcsúkoncertünk felvétele, amit később tervezünk külön megjelentetni. A mostani DVD már másfél éve készen áll, én javasoltam, hogy várjuk meg vele a kerek évfordulót.

  • A korongon többnyire korábban valamilyen formában már látható-hallgató klipek, koncertrészletek, tévés anyagok szerepelnek. Más zenekarokkal ellentétben nem léteznek kiadatlan Bonanza-felvételek?

Nem tudok ilyenekről. Mindig irigykedéssel olvasom azokat az interjúkat, amelyben egyes muzsikusok mesélik, hogy egy-egy lemezhez harminc dalt írtak, de csak tízet tettek rá. Nálunk sosem volt maradék.

  • Adódik a kérdés: jubileumi koncertet miért nem adtok?

Mert sem a közönséget, sem magunkat nem akarjuk becsapni. Már régen nem vagyunk zenekar, minden tag más utakon jár. Ugyanakkor tartoztunk magunknak és a közönségnek azzal, hogy összegyűjtsük, és a jubileumra megjelentessük ezt a rengeteg anyagot, ami így egyben még sosem volt hozzáférhető. Koncert nem jön szóba, Gábor például egy évtizede nem zenél. Nem játszhatja el, hogy mostantól újra szintetizátoros.

  • Nem ő lenne az egyetlen…

Számomra egyáltalán nem szimpatikusak az ilyen újraélesztett ügyek. Mindig az újabb feladat izgat: a nemrég megjelent Krúdy-hangoskönyv után fejest ugrottam az őszi turné hangszereléseibe, zongorára, akusztikus hangszerekre ültetem át régi dalaimat.

  • A Bonanza-korszakból is?

Már a kilencvenötös szólóturnémban is szerepeltek dalok a Bonanza-repertoárból, közül sokat ma is érvényesnek, játszhatónak tartok. Az idei őszi, jubileumi koncertsorozat az elmúlt húsz évben írott dalaimról ad átfogó képet, így biztosan lesz több Bonanza-átirat is.

  • Ezek szerint az akkori, elég viharos szétváláson is túltettétek már magatok?

Már régen, ahogy ezt a sajtótájékoztatón felhangzó súlyos röhögések is jelezték. Gyerekek voltunk, váratlanul ért minket a siker, nem voltunk felkészülve rá. A közönség elképesztő rajongásával sem tudtunk mit kezdeni, de a „szakma” irigy utálkozása is érthetetlen volt számunkra. Ebben a műfajban sok ember azt hiszi, hogy ha valaki nagyobbat harap a kalácsból, az előle eszik. A Bonanza idején nem tudtuk még, hogy a hörgéssel szemben egyetlen lehetséges taktika van: egyszerűen nem kell tudomást venni róla. A siker be is zárja az embert, ezért újítani akartam, de ehhez nem találtam társakat a bandában, így szólólemezeket adtam ki. Ezek is sikeresek lettek, emiatt is volt közöttünk feszültség. A zenekar felbomlása után fél évig letargiában voltam, aztán megcsináltam az Indiántánc című albumot, ez volt a vízválasztó. A közönség elfogadott szólistának, ekkor sikerült kiküzdenem magamnak azt a helyet, ami igazán az enyém.

------------------------------------

Kapcsolódó anyagok:

Ákos 40 - Kevés sláger, sok b-oldal >> - interjú, 2008. november

Ákos - Etikai állásfoglalásokat teszek >> - interjú, 2003. január

A weboldal megjelenítésével és működésével kapcsolatos kérdéseivel, problémáival forduljon az oldalakat karbantartó webmester-hez.
 shs webdesign www.erelversoft.hu custoMMade by eReLverSoft 2016