Drienyovszki András - Vihar előtti csend

Jordán Tamás, a Merlin Színházat működtető Merlin Angol-Magyar Kulturális Egyesület elnöke tegnapelőtt - annak ellenére, hogy a klub a múlt héten felfüggesztette működését - táviratilag figyelmeztette Drienyovszki Andrást, a Merlin Jazz Club vezetőjét. Hogy „1994. szeptember 15-én a felszólításokban foglaltaknak tegyen eleget, mert ellenkező esetben 16-án reggel 8 órakor kénytelenek lesznek az általuk használt helyiségekben tárolt tárgyakról leltárt felvenni, azokat felelős őrzésbe venni a jogkövetkezmények terhére”. Nos, tegnap reggel hiába gyűltek az intézmény folyosóján az újságírók, hiába készültek felhúzott fényképezőgépekkel a fotósok és operatőrök, ott egészen kora estig - e sorok írásáig - semmi nem történt.

Ha az embert valahonnan kirúgják, akkor a Polgári törvénykönyv értelmében őt - abban az esetben, ha nem önkényesen foglalta el a helyiséget, és ott békés tevékenységet folytat - birtokvédelem illett meg - magyarázza Drienyovszki András, miközben kerülgeti a földön tornyosuló ventilátorokat, melyeket a klubból kellett elhozniuk. - Azt hiszem, vitathatatlan, hogy mi ezeknek a kritériumoknak megfelelünk. Így Jordán Tamásék minket, bármennyire szeretnének, törvényesen nem pakolhatnak ki. Nem albérlők vagyunk, hanem az egyesület tagjaként alanyi jogon szervezzük a koncerteket. Márton András, a Merlin alapítója is megírta: a jazzklub legrosszabb esetben társbérlő, hiszen együtt indítottuk ezt a művészeti vállalkozást. De mivel nincs fórum, nincs jogvédelem, mehetek a sóhivatalba. Itt ugyanis az dönt, akinek hatalom van a kezében és a környezetében. Hiába kértem többször meghallgatást, sem Demszky Gábor főpolgármester, sem Baán László, a Fővárosi Önkormányzat kulturális bizottságának az elnöke nem kívánt fogadni. Lehet, hogy azért nem, mert minket nem lehet integrálni. Az biztos, hogy az irányításom alatt a Merlin Jazz Club soha semmilyen párthoz nem csapódott. Ezért nem fogadtunk el se Fidesz, se Magyar Narancs, se MSZP-s támogatásokat. Nekem nem ebből, hanem a jegybevételből kell felépítenem mindent. Inkább az egyesületen belül kellene tiszta vizet önteni a pohárba. Itt azonban tizenkettő az egyhez vagyok Jordán Tamással, családjával és barátaival szemben. Bezárult a kör.

  • Mit tudsz csinálni?

Igyekszem védeni az igazamat, igyekszem minél több embernek elmondani, hogy járhat Magyarországon egy művészeti kezdeményezés, amely nem a politikai lobbyzás és érdek összefonódás oldalvizén képzeli az életet, hanem csak azt szeretné, hogy egyeseknek legyen zenéjük. Egy biztos, a Merlin Jazz Club a miénk, akkor is, ha tudjuk, hogy Jordán Tamás megbízást adott Téli Mártának, hogy a helyünkön szervezzen jazzkoncerteket. Ez egy valódi jogállamban kimeríti a tisztességtelen verseny fogalmát.

  • Miért ragaszkodsz ennyire az irodádhoz, ha a jazzkoncerteket már a múlt héten befejeztétek?

Szükségem van egy helyre, ahonnan Budapesten meg tudjuk szervezni az új klubot, mely még nincs meg, mivel a szóba jöhető pincehelyiségek rendbehozatalához legalább 10-12 millió forint kell. De ha megvan, onnan álljuk a sarat, mint ahogy négy éven keresztül - Magyarországon egyedülálló módon - kizárólag jegybevételből fenn tudtuk tartani magunkat.

Az ügyben természetesen megkerestük Jordán Tamást, a Merlin Angol-Magyar Kulturális Egyesület elnökét, aki tegnapelőtt új listát küldött Alexa Jánosnak, a Városháza rendészeti szolgálat vezetőjének, mely azoknak a neveit tartalmazza, akik a Merlin épülete bejárati ajtajának kulcsát felvehetik. Drienyovszki neve már nem szerepel rajta.

Nem tudok igazán semmi újat mondani az ügyben ahhoz képeit, ami az Új Magyarország március 31-i számában megjelent. Itt teljesen másodlagos, hogy mit gondol András és mit én: azt kell megnézni, hogy a jog mit mond. Ha az a felmondólevél jogszerű - és én ebből indulok ki -, akkor annak következményei életbe lépnek a mai naptól.

  • Nem lenne jobb megvárni, amíg ebben a jogi vitában a bíróság dönt?

Szerintem jogszerűen jártam el, és csodálkozom rajta, hogy ezt az egy évvel ezelőtt kelt felmondólevelet András egészen a közelmúltig jogilag nem támadta meg. Azzal, hogy hallgatott, azt sugallta, tudomásul veszi. Ez a mostani akciója egyfajta rosszhiszeműséget jelent számomra.

  • Korábban miért nem sikerült szerződést kötni a jazzklub és az egyesület között?

Ennek egyértelműen András az oka, aki nem volt hajlandó egyetlen általunk fogalmazott szerződést sem aláírni, se egy újat közösen szerkeszteni.

  • Nyilván azért nem, mert ezekben a jazzklub albérlőként szerepelt volna.

Véleményünk szerint az is.

  • Mi igaz abból, hogy Téli Mártával már egyezséget kötöttek, hogy ő folytatja tovább a Merlinben a jazzklubot?

Semmi. Nem szándékozunk a továbbiakban jazzklubot működtetni. Koncertek ugyan lesznek, hiszen sok olyan zenész van, aki Drienyovszkival nem hajlandó dolgozni, de csak akusztikusak. Olyanok, amelyek lehetővé teszik, hogy beszélgetni lehessen mellette.

  • És most mi lesz? Lejárt a felmondási idő, elképzelhető, hogy akár egy óra múlva megjelennek itt az emberek és kipakolják a jazzklub irodáját?

Elképzelhető.

------------------------------------

Kapcsolódó anyagok:

Drienyovszki András: Kiszámítható költségvetés kell >> - interjú, 1999. május

Az a baj, hogy nem haltak bele (Montreux-Budapest) >> - cikk, 1998. augusztus

Ismét lesz jazzfesztiválunk >> - cikk, 1998. június

Herbie Hancock: A jövő jazz örökzöldjei >> - interjú, 1997. július

Drienyovszki András: Lesz nemzetközi szintű jazzfesztiválunk >> - interjú, 1997. április

Komédiásdi (A Merlin-ügyről, utoljára) >> - cikk, 1994. szeptember

Drienyovszki András: Vihar előtti csend >> - interjú, 1994. szeptember

Merlin kontra Merlin >> - nagyriport, Drienyovszki-Jordán, 1994. március

A weboldal megjelenítésével és működésével kapcsolatos kérdéseivel, problémáival forduljon az oldalakat karbantartó webmester-hez.
 shs webdesign www.erelversoft.hu custoMMade by eReLverSoft 2016
 
Ez a weboldal kizárólag a technikai működéshez használ cookie-t, a jobb felhasználói élmény érdekében. Honlapunk használatával Ön elfogadja, hogy cookie-t helyezhessünk el az Ön által éppen használt digitális eszközén.
Elfogadom Nem fogadom el