Hobo - Magyarország messzire van

Néhány nappal ezelőtt került a boltokba Földes László (Hobo) és Mártha István Magyarország messzire van című József Attila-lemeze, melynek kibővített változatát - Légy ostoba címmel - október 10-én mutatják be a Katona József Színházban. Merész vállalkozásnak tűnik ma József Attilát műsorra tűzni, akkor, amikor annyian és annyi mindent elmondtak a huszadik század egyik legnagyobb géniuszáról, sőt, egyes túlbuzgók ki is kezdték. Az említett lemezzel, illetve előadással azonban Hobóék meglepően új és aktuális megvilágításba helyezik a költőóriást.

- Tíz éve játszadozom egy önálló József Attila-est gondolatával, de komolyabban csak másfél éve kezdtem foglalkozni vele - emlékszik Hobo. - A rendszerváltást követően azt reméltem, hogy a Szabadság angyala című számomban megfogalmazott gondolatok fognak bekövetkezni, de kiderült, illúzió volt. Többet gondoltam az itteni „régi ellenzékekről”, mint hogy a kommunizmus végeztével egymásnak ugranak. Nagyobb toleranciát, több egymás iránti tiszteletet és szeretetet, valamilyen összetartozást tételeztem fel, nem pedig azt az elképesztő széthúzást, gyűlölködést és pitiánerséget, ami itt folyik.

  • Az általad kiválogatott versek nem tartoznak a legismertebbek közé.

A tömegkommunikációban és a köztudatban elsősorban politikus és a szerelmes lírája került elő. Én azonban négyszer láttam Jordán Tamás pszichoanalitikus estjét, és megkönnyeztem, annyira fantasztikus volt. Ezekben a versekben hihetetlen humor és önirónia található: a megküszködött, megszenvedett büszkeség. Máshol meg elképesztő férfiúi gőg, düh és brutális vadság árad belőlük.

  • Nem félsz az esetleges újabb felhördülésektől, hogy mit akar egy blueszenész József Attilával?

Nem félek. Csak akkor állok ki ilyesmivel, ha van mondanivalóm. Nem célom, hogy verseket mondjak. Csak azt szeretném, hogy az 199l-es Magyarországnak a versekből szóló üzenetet továbbítsam. Pontosabban és jobban meg vannak írva, mint ahogy meg tudnám fogalmazni. Pénzt sem keresek vele, hisz a honoráriumunkat Mártha Pistával és Kerpel Péter hangmérnökkel együtt tulajdonképpen kifizettük a plusz stúdióidőkre.

  • Korábban is adtál elő József Attilát a Hobo Blues Banddel, ezek a feldolgozások azonban mind hangzásukban, mind hangulatukban gyökeresen eltérnek az eddigiektől.

Amikor kiválasztottam a verseket, azt szerettem volna, hogy ne zongorakísérettel vagy zenekari kísérettel előadott költemények legyenek, hanem egységet alkossanak. Olyan legyen, mint egy szvit. Elmentem hát Mártha Pistához, aki olyan zenét alkotott, amely megadta hozzájuk a teret, s amely jól illett a költemények hangulatához, kifejezőerejéhez, asszociációs lehetőségeihez. Ez a zenei világ ugyanakkor lenyűgözően és tiszteletre méltóan alázatos a versek iránt.

  • Nemrég egyszer azt nyilatkoztad, számodra sokkal izgalmasabb és gyönyörűségesebb a lemeznek és az előadásnak a megalkotása, mint az egész eljátszása.

Lehet, hogy nagyképűnek tűnt, de nem szeretném, ha félreértenéd. Ugyanis nem úgy jöttem ki belőle, mint ahogy belementem. Ez ritkán adatik meg konok és súlyos exhibicionista emberek esetében. Olyan élményeken mentem keresztül, amelyeket esetleg másoknak is át tudok adni. József Attila világába merülni ugyanis olyan tapasztalat, amely erőt, szeretetet, megértést, toleranciát és ugyanakkor pimaszságot és férfiasságot ad. Szeretném, ha mindez segítene azoknak, akik félnek és úgy érzik, hogy mindig csak vesztesek lehetnek. Ahogy József Attila mondta: „Ha megszólnak, ne reszkess, / bár nem győzhetsz, nem is lehetsz te vesztes. / .../ Nem lehet soha nem igaz szavad - / jó leszel, erős, békés és szabad."

* * *

Mártha István, Földes László és Galkó Balázs felhív mindenkit, hogy aki becsüli és szereti József Attila költészetét, unja és utálja a politikát, a művészetben, és úgy gondolja, hogy József Attilának kell, hogy emlékkiállítása legyen a Petőfi Irodalmi Múzeumban, az anyagi segítségével járuljon hozzá az állandó kiállítás mielőbbi megnyitásához. A múzeum szakemberei szerint ehhez körülbelül egymillió forintra lenne szükség.

----------------------

Kapcsolódó anyagok:

Kopaszkutyából nem lesz szalonna >> - cikk, 2011. október

Apák rock and rollja (HBB 30) >> - kritika, 2009. január

Hobo: Bolondvadászat >> - interjú, 2008. szeptember

Hobo: Vadászat >> - 303 magyar lemeze, 2008

Hobo idegen tollai >> - kritika, 2004. július

Hobo: Blues, színház, költészet >> - interjú, 2002. december

Hobo: Meggazdagodni már nem fogunk (A HBB 20 évéről) >> - interjú, 1998. április

Hobo: Adjatok a kutyáknak húst! >> - interjú, 1998. január

Hobo: A vadászat túlélői >> - interjú, 1997. január

A 66-os út végén (Hobo Amerika-könyvéről) >> - cikk, 1996. január

Hobo: Kerouac nyomában a 66-os úton >> - interjú, 1995. november

Hobo: A blues nem nyafogás >> - interjú, 1993. június

Bázakerettye és József Attila >> - cikk, 1992. május

Révedezések szeánsz után (Hobo Morrison-estjéről) >> - cikk, 1992. december

Hobo: Úton lenni boldogság, megérkezni a halál >> - interjú, 1991. október

Hobo: Magyarország messzire van >> - interjú, 1991. október

A weboldal megjelenítésével és működésével kapcsolatos kérdéseivel, problémáival forduljon az oldalakat karbantartó webmester-hez.
 shs webdesign www.erelversoft.hu custoMMade by eReLverSoft 2016
 
Ez a weboldal kizárólag a technikai működéshez használ cookie-t, a jobb felhasználói élmény érdekében. Honlapunk használatával Ön elfogadja, hogy cookie-t helyezhessünk el az Ön által éppen használt digitális eszközén.
Elfogadom Nem fogadom el