Prieger Zsolt - Kisérleti jazz és hip-hop ritmusok

Az Aerodynamics című első nagylemezét jegyző Dubcity Fanatikz-et jobb híján nevezzük projektnek, bár élő zenekarról van szó, albummal, koncertekkel, önálló, a hazai elektronikus tánczene- és jazz-színtérről jól ismert tagsággal. Több műfaj és generáció találkozik itt, Grencsó István és Sub Bass Monster, Hárs Viktor és MC Phreak. Az albumot a február közepén az Asian Dub Foundationnal közös lemezt megjelentető Anima Sound System két producere, a most éppen a Strong Deformity rockdub-albumán és az új Anima CD-on dolgozó Prieger Zsolt és Németh Gergő hozta össze egy év munkájával. Kísérleti jazz és táncolható hip-hop ritmusok, bőgő és trombita, szaxofonszólók és a szkreccs újraértelmezése, női vokálok és erőteljes dumák, pszichedelikus tánczene, sok improvizációval - áll a sajtóanyagban, és nagy vonalakban ez így is van. A részletekről Prieger Zsoltot faggattam.

alt

  • A kísérleti jazz és a modern elektronikus tánczene találkozásának, társításának tőlünk Nyugatra évek óta nagy keletje van, gondolok például a Ninja Tune-vonalra, de idehaza a Trafóban szintén több alkalommal szerveztek ilyen jellegű esteket. Ez inspirált titeket is?

Nyilván hatottak ránk, de nem közvetlenül. Számomra ezen az albumon több örömteli, generációs és műfaji találkozás van. A hozzám hasonlóan szombathelyi gyökerű Grencsó Istvánt a nyolcvanas években még középiskolásként csodáltam távolról, hogy miként próbálja meg folyamatosan tágítani a jazz határait, bebizonyítani azt, hogy a jazz nem feltétlen szűk közönségnek szóló köldöknéző zene. A Dubcity Fanatikz szintén azt példázza, hogy a mi kortárs elektronikus tánczenei elfogultságaink, a hip-hop-mániánk nem kizárólagos, és több ponton érintkezik a kísérleti jazzel. Itt nem az Anima Sound Systemben is többnyire gyakorolt verze-refrén felépítésű dalokról van szó, hanem arról, hogy bizonyos ritmusstruktúrákat miként lehet megtölteni zenével. Jöttek a zenészek, a szó szimbolikus értelmében bekopogtattak, játszottak, majd elmentek, mi pedig ezt az élő anyagot utólag megvágtuk, átszerkesztettük. Az így kialakított, sok szempontból kidekázott zene a koncerteken pedig mindig tovább változik. És reményeink szerint neves külföldi dj-k, mixerek hamarosan kezelésbe veszik újra mindezt. Konkrétumok még nincsenek, csak tervek, kiküldött lemezek és kérések. A CD idehaza a Bahia gondozásában jelent meg, külföldön valószínűleg másik kiadónál. Az út elején vagyunk, tele energiával. Nagyon szeretjük, nagyon bízunk benne, és eddig abszolút pozitívak a visszajelzések.

  • Ez esetleg azt is jelenti, hogy az Anima Sound System most némiképp háttérbe szorul?

Egyáltalán nem, sőt. Az Anima változatlanul a szívünk csücske. Február közepén jelenik meg az Asian Dub Foundationnel közös albumelőzetes maxi kislemezünk az antirasszizmus jegyében. Hogy a probléma mennyire egyetemes, mutatja, hogy nekünk Magyarországon hasonló benyomásaink vannak e témában, mint a teljesen más kultúrában élő másodgenerációs londoni kelet-ázsiaiaknak. Számunkra valóban elfogadhatatlan, hogy ebben az országban másodrendű állampolgárként kezeljenek másokat pusztán a bőrszínük, a származásuk vagy a szexuális hovatartozásuk miatt. Nem szeretnénk persze politikai okoskodóként feltűnni, de a zenecsinálás az egyébként meglehetősen apolitikus techno vagy tánczenei szcénában számunkra egyedül akkor üdvözítő, ha nem csak a táncról szól, hanem gondolatokat is közvetít. Nem lehet csöndben maradni akkor, amikor szólni kell.

  • Igen, de miért kell ezt így hajtani, lemezről lemezre újra deklarálni? Ez a túlhangsúlyozás esetleg a rajongóik egy részében is ellenérzéseket válthat ki.

Ha az ember belekezd valamibe, jobb, ha végigcsinálja, még akkor is, ha ez anyagi-vagy siker szempontból hátrányosan érinti a zenekart. A kisgazdák a Himnusz feldolgozása kapcsán csak reklámot csináltak nekünk, buta módon úgy gondolták, hogy egy kulturális témában a politikai beavatkozás hozhat valamit a politikai konyhára. Mi a Himnusz-adaptáció apropóján Ady és Bartók nyomán a pozitív nemzet-felfogásról beszéltünk, arról, ami befogad, és nem arról, ami konzervál és kirekeszt. Mi pártokkal nem szimpatizáló liberalizmust hirdetünk, ami nem aktuálpolitikai, hanem emberjogi alapokon áll. Többször kaptunk politikai felkérést, de soha semmilyen kampányban nem vettünk részt. Ha az ember próbál hű maradni az elveihez, akkor ezeket nem vállalja el. Ahogy tavaly augusztus huszadikán sem akartunk ott lenni a Fidesz-rendezvényeken, úgy néhány napja is nemet mondtunk az egyik, ellentétes oldalon álló politikai párt felkérésére, hogy koncerten és kampányfilmben vegyünk részt. Ez nem a mi világunk.

  • Az Asian Dub Foundationnal közös Anima Sound System-lemez mégis éppen most, a kampányidőszakban jön ki.

Felfoghatjuk úgy is, hogy ez a mi üzenetünk. Az Asian Dub Foundationnel való együttműködés arról szól, hogy a zenében, a kultúrában - sem gondolati, sem zenei szempontból - nincs helye a kirekesztésnek. A zene több kultúrából táplálkozik. Olyan, mint az ország, ahol élünk. Sokféle ember, kultúra él itt egymás mellett, és nincs annál izgalmasabb, mint amikor ezek összekeverednek, és ezáltal új minőség születik. Sajnos a hivatalos politika ma Magyarországon változatlanul a beszűkülés, az elzárkózás irányába hat. Szomorú, hogy ezzel egy zenekarnak foglalkoznia kell, de sajnos a helyzet ilyen.

  • Hagyjuk a politikát, beszéljünk inkább a projektről. Az albumot és a lemezbemutató koncertet mi követi?

Koncertek és új dalok. Sokan vagyunk, tíz ember a színpadon, plusz én a keverőpult mögött, nem lesz könnyű ekkora stábot utaztatni és felléptetni. Inkább kevés koncertünk legyen, de azok legyenek események. Izgalmas számomra, hogy több generációs a csapat, hogy egy huszonkét éves MC, azaz dumaember dolgozik együtt egy ötven felé járó tapasztalt jazz-zenésszel. Hogy a popzenéből jövő vokalista lányok énekelnek együtt korábban a folk és az elektronikus tánczene összemixelésén dolgozó muzsikusokkal. Egy évig dolgoztunk a stúdióban az anyagon, nem megrendelésre vagy közönségóhajra, hanem elsősorban a magunk szórakoztatására. A Dubcity Fanatikz-ben kiéltük a verze-refrén nélküli, furcsa struktúrájú kompozíciós mániánkat, hogy a május végén megjelenő hatodik Anima Sound System-nagylemezen pedig megint más legyen az irány: a dalok "tetején" popzene, dalok, vonósok, az alján meg kísérleti, szétcsavart, furcsa ritmusok, kis zökkenőkkel és nagy breakekkel. Ezzel párhuzamosan Németh Gergővel az új Strong Deformity lemez producerei is vagyunk, s ez megint egy másik világ, ezredvégi kemény rockzene, a hetvenes-nyolcvanas évek pszichedelikus, dubozott, reggae-vel kacérkodó világával vegyítve. Egyfolytában játszunk, nincs ennél élvezetesebb. Az írásnak sem fordítottam hátat, mert most éppen egy interjúköteten dolgozom, benne a kilencvenes évek harmincas-negyvenes éveiben járó emblematikus figuráival beszélgetek politikáról és divatról, popzenéről és dj-kultúráról, környezetvédelemtől és emberjogi helyzetről. Arról, hogy miképpen lehet függetlennek, hitelesnek megmaradni a politika és a társadalmi változások szorításában.

----------------------

Kapcsolódó anyagok:

Németh Juci: Le a sterilitással >> - interjú, 2009. június

Anima 15 >> - cikk, 2008. december

Prieger Zsolt: Az Anima éve >> interjú, 2003. május

A weboldal megjelenítésével és működésével kapcsolatos kérdéseivel, problémáival forduljon az oldalakat karbantartó webmester-hez.
 shs webdesign www.erelversoft.hu custoMMade by eReLverSoft 2016
 
Ez a weboldal kizárólag a technikai működéshez használ cookie-t, a jobb felhasználói élmény érdekében. Honlapunk használatával Ön elfogadja, hogy cookie-t helyezhessünk el az Ön által éppen használt digitális eszközén.
Elfogadom Nem fogadom el