Kiss Erzsi - Képzelődöm és lubickolok

Kiss Erzsi tizenkét éve énekel a maga nemlétező nyelvén, teszi a hangokat, betűket, magán- és mássalhangzókat egymás után, kizárólag a ritmust és a zeneiséget szem előtt tartva. Előbb csak saját zenekarában, az utóbbi három évben pedig már az Erik Sumo Bandben is.

altFotó: Szőcs Tekla

  • Nemrég meghallgattam a Budapest Bár lemezén az Én nem tudom, mit hoz a holnap című dalt. Ha nem tudom, nem biztos, hogy rájövök, hogy te énekled…

Valóban távol áll tőlem. Nagyon szomorú dal. Kilátástalan és halálos. Talán nem meglepő, hogy Seress Rezső a szöveg írója. És evvel be is bizonyítom - lehet hogy csak magamnak -, mennyire meghatározza, megköti a dalt a szöveg valódi jelentése. Ezért szeretem, ha az általam megzenésített magyar verseket - mert vannak ilyenek -, mások adják elő. Színészek, bábosok vagy akár éneklő táncosok. Itt csak a stúdióban éreztem magam hitelesnek. Élőben nem tudtam volna azonosulni vele. Kiss Tibiék elképedtek, amikor bejelentettem, hogy nem akarok koncerten énekelni. Gondolom, másodszor pedig akkor esett le az álluk, amikor avval jöttem elő - Keleti Andrással vokálozok az Egy kis édes félhomályban című számban -, hogy nem vagyok Andrisba szerelmes.Amúgy nyár óta több Colorstar koncerten is felléptünk már együtt az ő számaiban, az én nyelvemen.

  • Ezt megelőzően utoljára tizenhét éve, 1991-ben, Kamondy Zoltán Halálutak és angyalok című filmjében énekeltél magyarul: Melis László zenéjére fe Lugossy László írta a szöveget, amit rajta kívül Somával és Kokóval adtatok közösen elő. Miért ragaszkodsz ennyire a magad nemlétező nyelvéhez?

Visszagondolva azok a dalok is komor hangulatúak, sötétek. Feladat volt, amit meg kellett oldanom. Mindezt kezdeti, útkereső időszaknak tekintem. Magyarul szöveget írni pedig nem is tudok, de nem is kívánkozott ki belőlem soha. Én nem így fejezem ki magam. Megteszik helyettem azt mások. Ebben a saját magam teremtette szabad zeneiségben - amelynek hál' isten nem érzem a korlátait, vagy csak ritkán, de azon túlteszem magam - képzelődöm és lubickolok. Játszom a szerepeket. Feloldom és megoldom magam. Mindent kiadhatok, amit a hétköznapokban képtelenség. Szerencsésnek érzem magam ezért, pedig nem vagyok kivételezett.

  • Ha mások felkérnek, tudtommal azt sem szoktad elvállalni.

Ez így nem igaz. És csak nyugodtan kérjenek föl! Annyi mindentől függhet. Például pár hónapja megkeresett egy heavy metal zenekar. Az „erzsipunk” munkacímen futó számot hallhatták az egyik Erik Sumo Band koncerten, ahol elég recsegősen, hardcore-osan énekelek. Tetszett nekik. Szerették volna, ha felénekelek egy számot a lemezükre. Akkor voltak stúdióban. Küldtek egy myspace-es linket, meghallgattam őket, s mindegyik számuk kőkemény metál. Leesett az állam. Csodás történet, de nem vállalhattam el. Visszaírtam nekik, elnézést, ez számomra csak egyfajta játék volt, nem én vagyok az ő emberük. De nagyon megtisztelőnek éreztem, tényleg jól esett. Annál nagyobb dicséretet nem tudok elképzelni, mint amikor az eredeti akar magához vonzani.

  • Amikor az Erik Sumo Bandbe hívtak, akkor viszont állítólag elsőre igent mondtál.

Az más, ott ugyanúgy a magam nemlétező nyelvén énekelhetek, ott teljesen elfogadják a koncepcióm. Tövisházi Ambrus szerintem kifejezetten ezt élvezi. A másik énekesnővel, Harcsa Veronikával együtt vokálozik is a számaimban, azaz mindketten megtanulják az én „szövegeimet” is. Az Erik Sumo Bandnek amúgy nagyon örülök, általuk olyan szélesebb közönségréteghez juthatok el, akik amúgy nem ismerhettek volna meg.

  • Az igazi közeged mégiscsak a saját formációd, az Egy Kiss Erzsi Zene, amely az elmúlt tizenkét évben több korszakot is megélt. Az első öt évben Hajnóczy Csabával és Kenderesi Gabival inkább kísérleti kamarazenét játszottatok, később rockosabb számokat, Sütő Márton és G. Szabó Hunor alatt pedig megint más, könnyebben befogadható karakterű dalokat. De ma már ők sem tagok…

Ahogy Kovács Linda sem, bár őt is és Szandtner Annát a mostani énekest is viszontláthatjuk egy színházibb, intimebb formációban a Panchanban, amit a harmadik együttesemnek mondhatok. Hunor és Marci egyénisége, zenei gondolkodásmódja valóban erősen meghatározta az Egy Kiss Erzsi Zene világát. Az új ütőhangszeressel, Mogyoró Kornéllal, illetve a rendkívül fiatal, mindössze 21 éves nagyon tehetséges gitárossal, Hámori Mátéval még keresgéljük egymást. A legtöbb harcom értelemszerűen a gitárral van, hisz az ott szól az ének magasságában. Az az a hangszer, amit a legjobban tudok imádni, és tudok gyűlölni akár a következő pillanatban. Nekem fontos, hogy a sound szárazabb, rockosabb, keményebb legyen, s ne érzelmes, szólisztikus. Úgy járjuk persze körbe egymást, hogy közben mindenkinek megmaradjon a maga egyénisége. Semmi erőszak, csak próbáljuk összeérinteni az érzeteket, az akarást, a zenében való gondolkodást. Szóval keresgélünk. De vannak már találatok.

  • S a régi repertoár?

Érdekes módon, ahogy alakulnak az új számok, úgy telik meg a repertoár is élettel. Az új társak úgy kezdik igazán a magukénak érezni a régit, hogy közben minél több közöset hozunk létre. A korábbi a capella dalokat továbbra sem hangszereljük át, mert mindig kiderült, hogy ének-formában erősebbek maradnak. Zap Mama legutóbbi koncertjén amúgy ugyanezt éreztem.

  • Mennyire kell megküzdened a muzsikustársaiddal?

Kell. De csak zenével lehet őket lehengerelni - szövegeléssel nem. Ha lenyűgözik őket azok a témák, amiket hozok, akkor partnerek lesznek benne. Nálunk együtt izzadunk, együtt hevülünk, együtt kerülünk abba a bizonyos más állapotba, ahol az ember jó értelemben elveszti az eszét. Ott már mindegy, ki a férfi, ki a nő, ki a főnök.

  • A zene mellett életed meghatározó eleme a színház. Pályádat a Jeles András-féle Monteverdi Birkózókörben kezdted, s kisebb-nagyobb megszakításokkal azóta is feltűnsz darabokban. Mennyire tudod még ezt a kettős életet élni?

Az Artus Táncszínház Hókirálynő című darabját továbbra is repertoáron tartja. Zenéjét Balahoczky Istvánnal együtt írtam, s egyben az előadás mesélője is vagyok. Az ősszel kezdek dolgozni a Csipkerózsika mese dalain. Jövő év elején lesz a bemutatója Szombathelyen. Emellett van egy külföldi kooperációs terv is, de erről még korai lenne beszélni. Van tehát izgalmas feladat bőven ezen a területen is. Mégha a fősodor számomra továbbra is a zene marad.

Bookmark and Share

--------------------------------

Kapcsolódó anyagok:

Ambivalens bajleves >> - kritika, 2009. október

Egy Kiss Erzsi Zene: Egy Kiss Erzsi Zene >> - 303 magyar lemez, 2008

Kiss Erzsi - Képzelődöm és lubickolok >> - interjú, 2008. október

Kiss Erzsi - Több sávon improvizálva >> - cikk, 2007. január

Kiss Erzsi - Deladela és a többiek >> - cikk, 2001. december

Egy Kiss Erzsi Zene >> - cikk, 1998. szeptember

A weboldal megjelenítésével és működésével kapcsolatos kérdéseivel, problémáival forduljon az oldalakat karbantartó webmester-hez.
 shs webdesign www.erelversoft.hu custoMMade by eReLverSoft 2016
 
Ez a weboldal kizárólag a technikai működéshez használ cookie-t, a jobb felhasználói élmény érdekében. Honlapunk használatával Ön elfogadja, hogy cookie-t helyezhessünk el az Ön által éppen használt digitális eszközén.
Elfogadom Nem fogadom el