Péterfy Bori - Szívós, de sebezhető

Bár színésznőként régóta jól cseng a neve, a nagyközönség körében mégiscsak az elmúlt hónapokban lett ismert Péterfy Bori - énekesnőként. Tavaly októberben megjelent első albumáról különösen a Petőfi Rádió játszott előszeretettel több dalt, talán ennek köszönhetően léphet fel zenekarával rendre teltházak előtt. Olyannyira, hogy ezen a hétvégén az A38 hajón már dupla koncertet ad.

alt

  • A Krétakör tagjaként évek óta magas színvonalon teljesítesz, sokan mégis mint énekesnőre csodálkoznak most rád. Még akkor is, ha az Amorf Ördögök tagjaként korábban erről az oldaladról már szintén megmutatkoztál. Hogy viseled ezt a hirtelen jött nagy érdeklődést?

Köszönöm, jól, persze, hogy örülök neki, hisz minden előadó álma, hogy sikeres legyen, amit csinál. Az Amorf Ördögökkel néha-néha már léptem fel ennyi ember előtt, de ez a felfokozott érdeklődés tény, nekem is szokatlan.

  • Ebbe nyilván nagy szerepet játszik, hogy az utóbbi időben megújult, bár sokat kritizált Petőfi Rádió is sokat forgatja a dalaid. Időnként talán túl sokat is.

A Hajolj bele a hajamba című számom valóban túl lett játszva. De magam nemcsak azért örülök a Petőfin történt változásoknak, mert a dalaimat rendszeresen forgatják, hanem mert rengeteg olyan előadó és zenekar jutott általa nagyobb nyilvánosság elé, akiket korábban a média teljesen figyelmen kívül hagyott. Olyan jó hallani, hogy van más is! S lám, sok ember van, aki ezt szereti. A média mindig azzal takaródzik, hogy azért játszik a mainstream popot, mert a nagyközönségnek az is elég. Rendkívül cinikus, ijesztő és felháborító ez a hozzáállás, de szerencsére a Petőfi példája nyomán más rádiók szintén megkóstolják a más típusú zenéket. S ma már, ha például taxiba szállok, nem mindig kell megkérnem a sofőrt, hogy kapcsolja ki a rádiót.

  • Ha valaki csak a Hajolj bele a hajamba című dalod ismeri, lehet, hogy csalódik a koncerteden, hisz ez a könnyed sláger eléggé kilóg a repertoárból.

Tudom. Szoktuk is mondani egymás közt, hogy a CD a második számnál kezdődik. Nem akarom persze megtagadni ezt a dalt, de azért valóban egyszerűbb, mint az én ízlésem. Viszont általa ismert meg a nagyközönség.

  • Nem kései pályakezdés ez kicsit?

A Krétakörrel színészként már sokat letettem az asztalra, mégha ezt kevesen tudják. Miként azt is, hogy milyen világhírű ez a társulat. A Siráj című előadás például eddig húsz országban több mint kétszáz alkalommal ment, s rengeteg díjat nyert különböző fesztiválokon. Az éneklés számomra amúgy mindig kaland volt. Már az Amorf Ördögökben is. Jó tréfa az élettől, hogy mégis általa lettem ismertebb.

  • Miért csak most született meg ez a szólólemez?

Amikor a Krétakör kezdett beindulni, egyre kevesebb koncertet tudtam vállalni. Akkor mondta Tövisházi Ambrus, hogy ha otthagyom a színházat, ír nekem egy nagylemezt. Ennek már legalább hat éve. Aztán a színház még jobban elvitte az időmet és az energiámat, ezért tavaly tavasszal úgy döntöttük, feloszlatjuk az Amorf Ördögöket. Pár napra rá pedig Ambrus felhívott, hogy akkor itt az idő. Tariska Szabolcs mellett meghívta még Lovasi Andrást szerzőtársnak, majd elkezdődtek a munkálatok.

  • Úgy tudom, az album lényegesen energikusabb lett, mint amilyennek szeretted volna.

Igen, hozzám igen közel áll a nyolcvanas évek magyar undergroundjának spleenes vonulata, a Trabant vagy a Balaton zenéje. Vagy az, amit ma az amerikai Elysian Fields képvisel. Egy ilyen jellegű produkció nyilván közel sem lenne ennyire sikeres, ugyanakkor tetszik is, hogy a lemez ennyire rockos és energikus, mert így számomra nagyobb kihívást jelent. Hogy rockénekesnőként is megtaláljam a magam előadói stílusát. Végül is sokkal jobban szeretem, hogy ilyen lett a lemez.

  • Az mindenesetre elmondható, hogy a mostani produkció igazán csajos.

Ez is volt a szándék.

  • Igen, de mégiscsak pasik írták. Mégha értelemszerűen a te habitusodra és személyiségedre faragták a dalokat.

Igen, arra kértem őket, hogy egyrészt tegyék bele a maguk női énjét, másrészt próbálják meg az én énemet is dalokba foglalni. Végül számos kompromisszum eredményeként született meg a lemez. Szabolccsal úgy ment, ahogy általában szokott: sok vitával. Az Amorf Ördögökhöz képest Ambrus is, én is teljesen mást akartunk, Szabolcsnak viszont nehezen ment a bérház-folyosós életétől való elrugaszkodás. Lovasi Andrással meg átbeszéltünk, hogy milyen női hangulatokat szeretnék. Így jött létre a Hello, modern dizájn és az egyik megrázó magánéleti történetemet feldolgozó Csobogás. A Pénz miatt című számát pedig teljesen magától küldte, hogy érdekel-e. Nagyon örültem neki, mégha sokan kakukktojásnak is tartják a lemezen.

  • Nekem nem lóg ki, talán azért sem, mert az összes dal más. Mintha mindegyik egy-egy szerep lenne.

Valóban, ez is volt a célunk, ezért is van a CD-borítón a dalszövegeket mellett egy-egy hangulatkép. De azért reményeim szerint a végén az egészből összeáll egy egységes kép. Ami nagyjából olyan, mint én. Kicsit olyan, mint amilyennek Quentin Tarantino ábrázolja mostanában a nőket. Roppant szívós és erős, miközben rendkívül törékeny és sebezhető. Mint a macska, akinek kilenc élete van. Kettőt ebből már eljátszottam. De van még hét.

------------------------------------

Kapcsolódó anyagok:

Bólintás Borinak >> - cikk, 2010. június

* * *

A weboldal megjelenítésével és működésével kapcsolatos kérdéseivel, problémáival forduljon az oldalakat karbantartó webmester-hez.
 shs webdesign www.erelversoft.hu custoMMade by eReLverSoft 2016
 
Ez a weboldal kizárólag a technikai működéshez használ cookie-t, a jobb felhasználói élmény érdekében. Honlapunk használatával Ön elfogadja, hogy cookie-t helyezhessünk el az Ön által éppen használt digitális eszközén.
Elfogadom Nem fogadom el