Waszlavik Gazember - Jó szerencsét, új Magyarország!

„Hej, Waszlavik Petőfi házi stúdiójából jelentkezik. Bal kezemben a forrasztó-páka, jobb kezemben a vers. Az önök szerencséje, hogy ezúttal a verset olvasom fel” - kántálja legújabb kazettáján a maga pörgetett „r”-betűs stílusában Waszlavik László. A Bizottság-alapító Gazember, miután rövid időt töltött a Vágtázó Halottkémeknél és a Beatricében, 1982-ben alakította meg a Csiga-Biga. A sorozatos katonai behívások után azonban az utóbbi időben szentendrei házi stúdiójában saját produkcióján dolgozik, s reményei szerint hamarosan a boltokba kerül új, Jó szerencsét, új Magyarország! című kazettája.

Fotó: Kékesdi Károly

1982-es felvételek is találhatók rajta - magyarázza Waszlavik Petőfi Velorex -, természetesen újrakevert változatban. Miután hiába adtam be folyamatosan a Hungarotonhoz, nem tartottak rá igényt, így végül úgy döntöttem, hogy kis örökségemből magánkiadásban jelentetem meg.

  • Úgy hallottam, hogy az MHV a kazetta terjesztését sem vállalta.

Bár előzetesen megállapodtam az értékesítési osztállyal, sőt a szerződést is megszövegeztük, az utolsó pillanatban meggondolták magukat. Úgy döntöttek, nem vagyok elég ismert és népszerű az országban.

  • Ez annál is furcsább, mivel ezen a héten indulsz a mai recessziós időkben szokatlanul hosszú országos turnéra.

Engem is meglepett, hogy a Hungaroton ezt mondta, hiszen annak ellenére, hogy nincs menedzserem, bőven el vagyok látva meghívásokkal. Miután egyik zenei kategóriába sem illek bele, ugyanakkor azért mindegyikbe belelógok, sokfelé hívnak, és sokféle közönségnek játszom.

  • Téged mégis elsősorban mint avantgárd zenészt és figurát ismernek.

Valóban, sokáig szoros kapcsolatban álltam az avantgárd kultúrával, de egy idő után szűknek éreztem. Sok értékes és érdekes dologra megtanított, de egy komoly ember, azt hiszem, többre kacsint. Olyan nagy műveket akar létrehozni, amelyek mindenkinek jelentenek valamit.

  • A kazettához mikroesszéket, helyenként szellemesen polemizáló írásokat csatoltál. Sokunkat megleptél vele.

Számomra ez az önkifejezés új lehetősége. Biztos, hogy sokan fognak vitatkozni rajta, de legalább elgondolkodnak a dolgokon. Sok barátom például meglepődött a mese és a jog viszonyáról szóló írásomon. Tudniillik a mese sokkal mélyebb és abszolútabb igazságot fejez ki, mint a jog, ami csak objektív igazság. A jog és az alkotmány minden egyes rendszerváltáskor megbukik. A tudomány is úgy fejlődik, hogy először lefektetnek egy alapigazságot, majd a kutatások eredményeinek hatására később kénytelenek azt módosítani, vagy teljes egészében elvetni. Tehát az egyik objektív igazság megbukik, és egy másik objektív igazság kerül a helyére. A mese azonban sokkal abszolútabb, morális igazságot fejez ki, s bármely kor bármely meséjével a világ bármely pontján élő ember azonosulni tud.

  • A kazetta a mai angolszász hatás időszakában meglepően magyaros. Népdalok, népies műdalok Waszlavik-átiratai. A magad módján így lázadsz?

A nyolcvanas évek közepétől kimondottan nemzeti zenei közegben mozogtam, helyi tradíciókból táplálkoztam. Családi örökség, s előbb ösztönösen, később tudatosan törekedtem arra, hogy a hagyományt, amennyire lehet, megpróbáljam a kortárs zenei rangra emelni. A zenei kultúra központi helyén ma az a komolyzene áll, amely gyakorlatilag az udvari kultúra folytatása. Ha azonban a szórt művészeti közeget, a népzenét tekintem, akkor Magyarországon ennek a hagyománynak továbbélésében a század elején mintha törés következett volna be. Véleményem szerint a magyar szórt zene fejlődéséből hangszerelés tekintetében is legalább két korszak maradt ki: a környező népeknél a vonószenekart tangóharmonikás-fúvós, majd később elektronikus zenekarok váltották fel. És nemcsak közvetlen környezetünkben, de például Észak-Afrikában is megfigyelhetők ezek az újabb, a zenei hagyatékot szervesen továbbfejlesztő vonulatok. Nálunk ez hiányzik, ennek okáról természetesen vitatkozni lelhet, de 1945 után elég egyértelmű a képlet. Az akkori kultúrpolitika szellemében - a Szovjetunióhoz hasonlóan - a problémamentes, rózsaszínű, mediterrán zenét népszerűsítették. Ezzel az esztrád zenével szegült szembe a kezdetben illegális, sokkal keményebb, szókimondó és probléma-feltáróbb angolszász rockzene. S ebben a két végletben pont a nemzeti zenei hagyaték, illetve annak továbbfejlesztése sikkadt el. Igaz, hogy voltak és vannak hagyományőrző zenekarok - Muzsikás, a VHK, a Gépfolklór, a Barbaro és a Dresch Quartet -, de ők nem tudtak a széles nagyközönséghez eljutni. Van tehát ez a nem túl nagy mag, amely a jövőben remélhetően bővülni fog.

* * *

A Petőfi Velorex-turné következő állomásai: 14-én Debrecen, 15-én Szolnok, Kisújszállás, 16-án Békéscsaba, 17-én Szeged, 19-én Kaposvár, 20-án Zalaegerszeg, 21-én Veszprém, 22-én Sümeg, 23-án Sopron és 29-én Pécs.

A weboldal megjelenítésével és működésével kapcsolatos kérdéseivel, problémáival forduljon az oldalakat karbantartó webmester-hez.
 shs webdesign www.erelversoft.hu custoMMade by eReLverSoft 2016
 
Ez a weboldal kizárólag a technikai működéshez használ cookie-t, a jobb felhasználói élmény érdekében. Honlapunk használatával Ön elfogadja, hogy cookie-t helyezhessünk el az Ön által éppen használt digitális eszközén.
Elfogadom Nem fogadom el