A kétszázadik Másfél

Kétszázadik koncertjét adja január 23-án az Almássy Téri Szabadidőközpontban a Másfél. A talán legreménytelibb hazai underground-zenekarnak időközben új anyaga jelent meg Villamos címmel. Maxi CD, egyben CD-ROM is.

A kétszáz fellépés önmagában nem sok, vannak, akik egyetlen év alatt többet koncerteznek, Lukács Leventééknek hat évre volt szükségük, de a Másfél más. Más jelleg, más hozzáállás, többet nyújt, mint egy koncert, semmi felesleges amortizálás. Főként budapesti fellépéseiken igyekeznek: más dj-k, más partik, plusz mindig valami extra, legyen az fénytechnika, kvadróhangzás, táncosok, dia- vagy filmvetítés.

Tán még koncepció is van benne: a zenekar nem szívesen játszik egy hónapban kétszer ugyanabban a városban. Még a fővárosban sem. Csak ha nagyon muszáj. Kedvelt helyeik - Fiatal Művészek Klubja, Tilos az Á - sorra kihaltak alóluk, egyedül az Almássy téren tudnak komolyabban megmutatkozni. Vidéken a feltételek még mostohábbak, a teljes produkciót levinni képtelenség, elsősorban anyagi okok miatt.

Pedig az elmúlt években igazán beért a zenekar. Öt egyenrangú zenész öntörvényű, mindenfajta kompromisszumoktól mentes instrumentális muzsikája, zabolátlan energia, félúton a jazzrock, az avantgárd, illetve a kortárs zene között. Felkészültségük, technikai tudásuk lenyűgöző, de sosem válik öncélúvá. A szaxofon, a gitár, a basszus, a dob és a cselló egyszerre ritmus- és szólisztikus hangszer, kalandozó és alapot adó.

A Másfél léte, fejlődése, haladási sebessége eléggé sajátos, és időnként véletlenszerű. Maga a név is a pillanat hevében született: második koncertjükre készültek, még nem volt nevük, egyikük benyögte, legyen Másfél, aztán úgy is maradt. A fantáziadús számcímek - Menetmetsző, Jelzőbárány, Skarlát etűd, Kínai nátha - gyakran szintén ad-hoc jellegűek, a választást részben a dalok hangulata befolyásolja, részben pedig a pánik, amikor kiderül, hogy a Szerzői Jogvédő Hivatalnak még aznap le kell adni a listát. Ebben a helyzetben bármilyen hangzatos, a zenétől nem idegen elnevezés elfogadható.

A Másfél zenéjére többen mondták már, hogy rendkívül vizuális, filmszerű muzsika. Igazuk volt, erre a Villamos maxi a legjobb bizonyíték. Nyitrai Márton forgatókönyvére készült a Remíz, melynek alapmotívumait később önálló egésszé formálta a zenekar. A folytatás - a Neonhal - hasonló hangulatban fogant, mégis független darabként értelmezhető. A CD-ROM-on emellett komplett multimédiashow, több leágazással, werkfilmmel, írott és képes dokumentumokkal, a Menetmetsző videoklipjével, valamint számtalan interaktív lehetőséggel. S bár a hazai közönség talán nem szokott még az efféle úri huncutságokhoz, e kísérlet feltétlenül biztató.

A Villamos azonban csak mellékvágány a zenekar életében, akárcsak a Caligula helytartója című darabhoz írt kísérőzene. (A Soós Péter rendezte előadás jelenleg is műsoron van a pécsi Nemzeti Színház kamaratermében.) S bár ők sem azért írnak lemezt, mert erre szerződésben kötelezettséget vállaltak, az ötletek és az indulatok egy ideje elkezdtek tódulni felfelé. Reményeik szerint a tavasszal stúdióba vonulnak. Kiadó még nincs, a promóciós anyagokat folyamatosan küldik a nagyobb hazai és külföldi kiadóknak, hátha lát benne fantáziát valamelyikük. Remény mindig van, esély kevesebb.

A kiadók többsége nyilván azért idegenkedik tőlük, mert a Másfél a kezdetek óta instrumentális zenét játszik. Sosem zárták ki egy énekes csatlakozásának lehetőségét, de nem is erőltették. Két éve egy csellós hölgy jött közéjük, Salamon Eszter, Levente unokatestvére. Az 1996 tavaszán megjelent Viperagarzon című lemezen játszott velük először, azóta csapattag, eleinte csak a lassabb folyású dalokba szállt be, később már a sűrűjébe is.

Az új lemezen a zenekar várhatóan a popularitás felé mozdul, kevésbé bonyolult témákkal dolgozik. Nem cukrozni a akarják a zenét, csak egy fokkal közérthetőbbé tenni. Valamint a hangszerelés területén kívánnak előrelépni. Ki tudja, a végén talán még be is futnak.

A weboldal megjelenítésével és működésével kapcsolatos kérdéseivel, problémáival forduljon az oldalakat karbantartó webmester-hez.
 shs webdesign www.erelversoft.hu custoMMade by eReLverSoft 2016
 
Ez a weboldal kizárólag a technikai működéshez használ cookie-t, a jobb felhasználói élmény érdekében. Honlapunk használatával Ön elfogadja, hogy cookie-t helyezhessünk el az Ön által éppen használt digitális eszközén.
Elfogadom Nem fogadom el