Zappa-Mikulás

Három napja annak, hogy kilenc évvel ezelőtt meghalt a kortárs (rock)zene egyik zsenije, és alig két hete, hogy néhány, húszas-harmincas éveit taposó fiatal megalapította a Magyar Frank Zappa Egyesületet. Mint közleményükben megfogalmazták, mindezt azért, mert fontosnak tartják "a rock and roll és a kortárs zene egyik legeredetibb komponistája és előadóművésze munkásságának magyarországi népszerűsítését". A dolog pikantériája, hogy ezek a fiatalok az egyik internetes portál fórumáról ismerik egymást, így a legtöbben az alapítás pillanatáig egymás polgári nevét sem tudták.

alt

Illik ez azért Frank Zappához, akinek valódi hatása, szellemi kisugárzása persze ma még felmérhetetlen. De az azért elgondolkodtató, hogy két, egymástól gyökeresen eltérő múltú és karakterű ember, Václav Havel cseh elnök és Matt Groening, a Simpson rajzfilmsorozat alkotója, amikor két külön interjú során arról faggatták őket, ki hatott rájuk a leginkább, mindketten ugyanazt mondták: Frank Zappa.

Muzsikájával nem csak a nyárspolgárokat, de néha saját rajongóit is zavarba ejtette. Zenei látószöge már-már határtalannak tetszett, gyakran és könnyedén váltogatta a stílusokat, játszott rockot, bárgyú szatirikus popzenét, elmélyült jazzt és szimfonikus zenét egyaránt.

Az elmúlt negyven évben kevesen mondhatják el magukról, hogy Zappának nem sikerült őt megbotránkoztatnia. Jelmondata: mindent a legabszurdabb végletekig feszíts! Gyakran túlontúl szókimondó dalszövegeivel és sokak számára ízléstelen tréfáival, a színpadról tejszínhabot ejakuláló zsiráfjaival, a Melody Maker címlapját díszítő "divatfotóival", naturalista, WC-n ülő "aktképeivel" és neves politikusokat célba vevő odamondogatásaival megszámlálhatatlan ellenséget szerzett magának. És ő - szokásához híven - soha senkitől nem kért bocsánatot.

A magyar közönség először és utoljára 1991 júniusában láthatta őt élőben, a budapesti nemzetközi jazzrock jamboree-n. Azóta több alkalommal tartottak hazánkban emlékére esteket, bulikat, sőt van Frank Zappa Emlékzenekar is.  Két hete meg egy nevét viselő egyesület. Ami egyébiránt állítólag abból a felháborodásból született, hogy Zappának már van szobra Litvániában és Németországban is, csak Magyarországon nincs. Amíg pedig ezt a "hiányosságot" sikerül pótolni, addig a tagok összejöveteleket, rendezvényeket szerveznek. Az első lesz ez a mai, a Hunyadi téri Rock Randevú sörözőbe meghirdetett ingyenes buli, amolyan Zappa-Mikulás, ahol - Zappa szellemében - bemutatják az első magyar virgács show-t.

A weboldal megjelenítésével és működésével kapcsolatos kérdéseivel, problémáival forduljon az oldalakat karbantartó webmester-hez.
 shs webdesign www.erelversoft.hu custoMMade by eReLverSoft 2016
 
Ez a weboldal kizárólag a technikai működéshez használ cookie-t, a jobb felhasználói élmény érdekében. Honlapunk használatával Ön elfogadja, hogy cookie-t helyezhessünk el az Ön által éppen használt digitális eszközén.
Elfogadom Nem fogadom el