Sting - Fullánk úr és az ötödik iksz

Ő sem lesz fiatalabb, ma lépi át a fél évszázados mérföldkövet, már amennyire van mérföldkő egy olyan ember életében, aki örökké nyugtalan, valamilyen okból és célból folytonosan úton van. Többször járt nálunk is, legutóbb bő egy évvel ezelőtt, eredetileg még korábbra tervezte, de akkor ezt a szándékot a Budapest Sportcsarnok leégése hiúsította meg. Tavaly júniusban aztán bepótolt mindent, Pünküsd napján a Kisstadionban adott a sokak számára emlékezetes koncertet.

alt

Közismert, Gordon Matthew Sumner, vagy ahogy a világ ismeri, Sting 1977-ben a Police-ban kezdett, ez a zenekar az angol újhullám egyik igen fontos és nagyhatású zenekar volt, talán az is maradt a mai napig. 1984-ben lépett szólópályára, albumai mellet számtalan jótékonysági akcióban vett részt, és dolgozott együtt többek között Mark Knopflerrel, Phil Collins-szal, Brandford Marsalis-szal, Eric Claptonnal és Bryan Adams-szel.

Eddigi szólisztikus életművének áttekintése után kissé epésen azt mondhatnánk: Sting az a fajta ember, aki mindig valami mást akar csinálni, mint amit éppen tesz. Élete a film, a zene és az ökológia között morzsolódik, nehéz beismerni, hogy elkötelezett környezetbarát, polgárjogi harcos, közéleti személyiség, ambiciózus filmszínész és zenész ritkán lehet egyazon időben az ember.  (Ráadásul szabadidejében még Kaszparov ellen is sakkozott egy jótékonyat.)

Fullánk úr védőszentje saját bevallása szerint Merkur, a tolvajok istene, nyilván azért, mert ő is szinte az összes létező könnyűzenei műfajból merített valamit. Szó sincs persze plágiumról, ő aztán a különböző szonikus elemek elegyítéséből valóban egy senki mással össze nem téveszthető jellegzetes zenei nyelvet hozott létre. Muzsikusi életműve a roppant szétágazó életvitel és elhivatottság ellenére is igen, még ha sokszor meglehetősen egyenetlen.

Új albummal legutóbb két éve jelent meg, a Brand New Day sorrendben a hetedik szólóanyaga, majd másfél éven át szerepelt a sikerlistákon, eddig közel hétmillió példány talált belőle gazdára világszerte, kapott is érte tavaly két Grammy-díjat. Májusban egy Egyesült Államokban, a nyáron Európában turnézott, és ha sokunknak kedvesebbek is régebbi Police-dalai vagy azok később jazz-zenészekkel felvett változatai, ezek az újabb szólómunkák azért még mindig azt mutatják: Sting mégiscsak a századvégi popzene egyik meghatározó figurája.

------------------------------------

Kapcsolódó anyagok:

Police 07 >> - kritika, 2007. október

Police-szellemet a palackból >> - cikk, 2007. július

A weboldal megjelenítésével és működésével kapcsolatos kérdéseivel, problémáival forduljon az oldalakat karbantartó webmester-hez.
 shs webdesign www.erelversoft.hu custoMMade by eReLverSoft 2016
 
Ez a weboldal kizárólag a technikai működéshez használ cookie-t, a jobb felhasználói élmény érdekében. Honlapunk használatával Ön elfogadja, hogy cookie-t helyezhessünk el az Ön által éppen használt digitális eszközén.
Elfogadom Nem fogadom el