Mitsoura: Mitsoura (2003)

altKiadó: Bartha Bt. / Hangvető
Játékidő: 51:32
Közreműködők: Mitsou ének, ütőshangszerek / Monori András gadulka, szitár / Moldvai Márk prp tools, billentyűsök
+ Szalai Péter tabla, konnakol / Dés András riq, ride, bodhran / Balogh Kálmán cimbalom / Papesch Péter basszusgitár / Juhász Gábor gitár / Pettik Ádám brácsa / Szandai Mátyás nagybőgő / Barcza Gergő ney / Fekete Kovács Kornél trombita

 

 

A Békéscsabán nevelkedett, majd a szentesi gimnázium dráma-irodalom tagozatára járt Juhász Miczura Mónika a kilencvenes évek elején Budapestre költözve csatlakozott az Ando Dromhoz, s nyolc éven át volt a zenekar énekesnője. Az ezredfordulón azonban otthagyta Zsigó Jenőéket, s pár év készülődés, útkeresés, kísérletezés után 2003-ban jelentette meg első önálló albumát.

Mint a lemez megjelenésekor Mitsou nyilatkozta, a korongra a legkedvesebb dalait énekelte fel. „Ezek a dalok különböző cigány tradíciókból - a lovári, collár, gulvári, romungro -, zenei hagyományokból származnak. Édesanyám dalai, a család dalai, a közös ünnepek, a temetések dalai. Gyűjtések idős cigány emberektől, akik olyan tehetséggel énekeltek, ahogyan én talán sohasem fogok. Eléneklem a dalokat, melyek körülölelik az életem.”

E tradicionális roma dalokat azonban két különböző világból érkező muzsikus, Monori András és Moldvai Márk (Neo) hangszerelte újra. Monori hozta a maga letisztult etnikus megszólalását, meg az ír, egyiptomi, török, bolgár és indiai folkelemeket, Moldvai pedig a szintén rá jellemző elektronikus effekteket, ritmusokat, zörejeket. Szerencsére e számok atmoszférája még e mesterséges környezetben is megmarad autentikusnak. Ráadásul az előadásokon a vizuális világ mindig is hangsúlyos volt: egy folyamatosan változó körben indiai motívumrendszerek és roma festőművészek alkotásai által ihletett animációk váltogatták egymást.

2005 óta Miczura másfajta projekttel is koncertezett: az elektronikus zenei szövetű, vizuálisan terhelt Mitsourához képest a mucaMitsou hagyományosabb, autentikusabb, teljes egészében akusztikus hangszerelésű program volt, amelyben főként a jazzben és a roma népzenében egyaránt járatos fiatal muzsikusok kísérik.

Mitzura két énjéből a keresettebb viszont az elektronikus-multimédiás vonal, s azzal azóta a nemzetközi világzenei fesztiválok állandó vendége. 2007 tavaszán pedig Dura Dura Dura új CD-t is megjelentetett. JBSZ

„Ezek közül nagyon sok dalt éveken keresztül énekeltem. Egy idő után azonban igényem lett arra, hogy úgy szólaltassam meg, úgy tegyem hallhatóvá őket, ahogy bennem élnek.” - Juhász Miczura Mónika, 2003

A weboldal megjelenítésével és működésével kapcsolatos kérdéseivel, problémáival forduljon az oldalakat karbantartó webmester-hez.
 shs webdesign www.erelversoft.hu custoMMade by eReLverSoft 2016
 
Ez a weboldal kizárólag a technikai működéshez használ cookie-t, a jobb felhasználói élmény érdekében. Honlapunk használatával Ön elfogadja, hogy cookie-t helyezhessünk el az Ön által éppen használt digitális eszközén.
Elfogadom Nem fogadom el