Dr. Valter & The Lawbreakers: Skin Game Blues (1998)

altKiadó: Fonó
Producer: Balogh Tibor
Játékidő: 55:32
Közreműködők: Csonka Valter ének, vörcsök, mosódeszka / Oláh Andor harmonika, kanna, doromb, fakanál / Bényei Tibor tuba / Gál Csaba Boogie gitár, ének
+ Thüringer Lőrinc harsona / Bob Cohen hegedű, ének / Pribolyszky Ferenc dob / Bakó Kata ének / Szőke Károly dob / Benkő Zsolt gitár / Jeszenszky István sarud

 

 

A hazai bluestörekvéseket nagyjából három fő vonulatra lehet osztani. Egyfelől ott van a Hobo által elindított blues-rock/rhythm & blues, másfelől a Palermo Boogie Gang által meghonosított klasszikus chicagói blues, harmadrészt pedig a Vas-Bocskai duó és a Dr. Valter & the Lawbreakers által fémjelzett akusztikusblues-áramlat. E három ág persze sosem különült el teljesen egymástól, számos előadó több területen is alkotott maradandót.

Az akusztikus vonulaton a történelmi elsőbbség mindenképp Vas Zoltánéké, a kilencvenes években viszont az Oláh Andor vezette Dr. Valter and the Lawbreakers volt magasan a mezőny legjobbja. Egyben talán az egyetlen olyan hazai formáció, amelynek repertoárján e több mint százéves műfaj minden árnyalatát meg lehetett találni: az archaikus és a városi bluest éppúgy, mint a tájjellegű válfajokat. Nem véletlen, hogy több alkalmat megért, az autentikus bluest játszó hazai és külföldi zenekarok színvonalas seregszemléjének számító Bluespatika is hozzájuk fűződött.

Az 1992-ben alakult és 2002-ben feloszlott Dr. Valter and the Lawbreakers az egyik legtöbbet koncertező hazai bluesformáció volt. Fő karakterét nem csak az elektromos blues negyvenes-ötvenes évekbeli megjelenése előtti hagyományokból merítkező repertoárja, hanem dalaik szokatlan hangszerelése jelentette. Már az is igazi különlegesség, hogy bőgő helyett tuba adta, de ezek kívül számos, idehaza unikumnak számító hangszert - vörcsök (kazoo), hat húros gitár-bendzsó, mosódeszka, kanna - is használtak.

Fennállásuk tíz éve alatt négy CD-t jelentettek meg, melyek közül a sorrendben utolsó, 1998-as Skin Game Blues lett a legerősebb. Rajta ismét széles és színes a spektrum: húszas évekbeli népszerű táncdarab (Walk Right In), tradicionális blues (I'm Gonna Cross The River Of Jordan), korai jazz-blues (After You've Gone), archaikus köntösbe bújtatott nagyvárosi blues (Hoochie-Coochie Man), ragtime (Greasy Greens) és gospel (Here I Am Oh Lord) egyaránt hallható rajta. Saját szerzeményükben, a Mountain Hopban pedig remekül keverik a moldvai népzenét a fekete hegedűs-benzsós talpalávalóval. JBSZ

„A blues közösségi zene, aki ráérez, annak személyes ügyévé válik.” - Oláh Andor, 1993

----------------------------------

Kapcsolódó anyagok:

Boogie - Kell ez a dresszúra >> - interjú, 2009. szeptember

A weboldal megjelenítésével és működésével kapcsolatos kérdéseivel, problémáival forduljon az oldalakat karbantartó webmester-hez.
 shs webdesign www.erelversoft.hu custoMMade by eReLverSoft 2016
 
Ez a weboldal kizárólag a technikai működéshez használ cookie-t, a jobb felhasználói élmény érdekében. Honlapunk használatával Ön elfogadja, hogy cookie-t helyezhessünk el az Ön által éppen használt digitális eszközén.
Elfogadom Nem fogadom el