MW 2013 - Zenekultúrákon átívelő örömzenélések

Ülünk a kocsma előtti padnál, épp rozéfröccsel erősítek, amikor Wu Jiang egy fadarabbal körözni kezd a tenyerére fektetett tibeti tálka peremén. Időbe telik, mire a fa a fémet rezgésbe hozza, de aztán egyre erőteljesebbé és áthatóbbá válik a surrogó hang. Mikor eléri a megfelelő "jelszintet", Wu Jiang torokénekkel becsatlakozik. Ajakformálással, arcüregből, gyomorból, vibrálóan, ahogy kell. Vele szemben a kínai dobos, Ta Sun időközben magához tért, lába közé fogja a Budapesten vásárolt derbukát, és lüktető alapot fektet a torokének alá. Mire a pultot támasztó Ferenczi Gyuri is felkapja a fejét, egy darabig fülel, majd nekiáll turkálni az övén sorakozó harmonikák között, hogy aztán a megfelelőre rátalálva szofisztikusan beszálljon. S rögvest érzékeny, hipnotikus, zenekultúrákat átívelő örömzenélés bontakozik ki a kocsmaasztal körül.

Ta Sun és Ferenczi György - fotó: Nyikos Péter

Mindez szerda este az erőd udvarán fesztiválléptékben lényegében szemvillantásnyit, alig negyedórát tartott, de eközben a három muzsikust körbeülő tucatnyi ember számára alaposan kizökkent a tér és az idő. Mire magunkhoz tértünk, már vonulhattunk is át az Ékes-terembe, ahol a népek Iva Bittová aktuális vizitjére gyűltek.

 

A szlovák roma származású, jelenleg Amerikában élő énekes-hegedűs-jelenség az elmúlt másfél évtizedben rendszeresen visszatérő vendég a fesztiválon, legutóbb három éve Őriszentpéteren delejezett bennünket. Ezúttal időbe telt, mire a degeszre tömött terem hátsó traktusa is megértette, hogy ha az ő végtelenül intim, finom mozdulatokkal megrajzolt zenéjét élvezni szeretné, jobban teszi, ha csendben marad. Onnantól viszont működött a varázslat, a működös vörös fátylas szonikus lebegés. Az Ivától megszokott tűzzel, humorral és érzékenységgel.

 

Tűzzel és humorral a Wattican Punk Ballet fellépései sem voltak híján. A zabolátlan szellemű Arutyunyan-testvérek két szettet nyomtak a szerdai nap: előbb kora délután a Duna-parton a szalmabálákon ücsörögve lehetett hanyatt esni tőlük, este pedig a bástyaudvaron mozdultak rá sokan a szcenikus elemekben gazdag, punkosan pimasz, helyenként féktelen ugrálásra hergelő produkciójukra. Amelyből csak úgy áradt a szabadság és a kreativitás.

Hasonló szabadság és kreativitás jellemezte az Ékesben a nyitónapon fellépő Manorexiát is. Más kérdés, hogy talán túl hamar érkeztek. Akkor, amikor a Mediawave-látogatók még csak szállingóznak, a kocsmák alig nyitogatnak, szervezők még idegesek és antiszociálisak. Így talán max negyvenen lehetettünk szem és fültanúi az ötvenhárom éves, ausztrál születésű, Brooklynban élő énekes-zeneszerző Jim Thirlwell nagy ívű kortárs zenei projektje, a Manorexia történelmi eljövetelének.

  

A posztpunkon és ipari zenén szocializálódott Thirlwell az elmúlt harmincpár évben zeneileg széles területeket kalandozott be. Hol az egyszemélyes indusztriális Foetusszal (illetve annak különböző reinkarnációival), hol az alapvetően instrumentális Steroid Maximusszal, hol projektszerű kollaborációival (például Roli Mosimannal, Marc Almonddal, Jim Colemannal és  Nick Cave-vel). A Manorexia azonban mind közül talán a legkülönlegesebb. Lényegében zongorával és dobbal kiegészült vonósnégyes, plusz a háttérben Thirlwell alkalmanként kütyüket csavargat. Jobb híján nevezzük kísérleti kortárs zenének. Erősen perkusszív, gyakorta repetitív, kellően merész mozgású. Ideális Mediawave nyitókoncert. Kár, hogy kevesen hallhattuk.

------------------------------------

Kapcsolódó anyagok:

MW 2013 - A lijiangi szál >> - cikk, 2013.május

MW 2013 - Jöttek, zúztak, letaglóztak >> - cikk, 2013. május

MW 2013 - Zenekultúrákon átívelő örömzenélések >> cikk, 2013. május

MW 2012 - Akár a mogyorófa-virág >> - cikk, 2012. április

MW 2012 - Kontrollált káosz, kérkedő kakofónia >> - cikk, 2012. április

Bittová deleje >> - portrécikk, 2011.augusztus

Mediawave 2010 - Szelektált világörökség >> - cikk, 2010. május

Pusker Péter - A Mediawave szombathelyi kormányzója >> - interjú, 2010.  május

A kapocsember (Hartyándi Jenő portré) >> - cikk, 2008. október

Mediawave 2005 - Erős norvég vonal >> - cikk, 2005. május

Mediawave 03 - Variációk a női lélekre >> cikk, 2003. május

Mediawave 02 - Ideális helyszín, ideális koncertek >> - cikk, 2002. május

Mediawave 01 - Hússal, vérrel, lélekkel >> - cikk, 2001. május

Mediawave 2000 - A szonikus lenyomat >> - cikk, 2000. május

Mediawave 99 - A szokottnál szerényebb >> -  cikk, 1999. május

Mediawave-különítmény Ázsiában >> - cikk, 1998. november

Mediawave 98 - Lacy, Bittová, Muzsikás >> - cikk, 1998. május

Repedések - győri jazz >> - cikk, 1997. május

Mediawave 94 - Neonfényes mesék >> - cikk, 1994. május

A weboldal megjelenítésével és működésével kapcsolatos kérdéseivel, problémáival forduljon az oldalakat karbantartó webmester-hez.
 shs webdesign www.erelversoft.hu custoMMade by eReLverSoft 2016
 
Ez a weboldal kizárólag a technikai működéshez használ cookie-t, a jobb felhasználói élmény érdekében. Honlapunk használatával Ön elfogadja, hogy cookie-t helyezhessünk el az Ön által éppen használt digitális eszközén.
Elfogadom Nem fogadom el