MW 2013 - Jöttek, zúztak, letaglóztak

"Készülj fel, hogy hangosak lesznek. De kurva jók" - figyelmeztet előre Jörg Tibi a keverőpult mögül, és ő ritkán viccel. Ezúttal sem túlzott, csütörtök este a holland Spinifex brutálisan elsöprő koncertet adott az Ékesben. Mondhatni, jöttek, zúztak, letaglóztak.

Spinifex - fotó: Husz Szabolcs

 A szabad jazz és a rock/metal között száguldozó, a holland jazz színtér új hullámához sorolható amszterdami kvintett elementáris komáromi vizitjét nehéz szavakba szorítani. Szilajak voltak és harapósak, hol pattanásig feszítettek, hol kaotikusan elszálltak. A jobbára kollektíven elkövetett őrületet alkalmanként kérlelhetetlen hangszeres egotripekkel "oldották". Bő egy órás sűrű, tömény  produkciójuk felért egy tetőtől talpig ható, az agyat és a szívet egyaránt átmozgató szonikus masszázzsal.

A pénteki headlinerek hasonló színvolanat ígértek, persze sokkal szofisztikáltabb formában. Aztán mégsem úgy lett. Hiába az elképesztő műfajtörténeti és stílusismeret, a hangi adottság és az azzal bánni tudás, a közvetlenség, a kedvesség és a báj, mindezek mögött az igazi Leena Conquest valahogy nem vált érzékelhetővé. Fizikai jelenléte csak alkalmanként párosult lelki kitárulkozással. Még szerencse, hogy később beszállt mellé a Tóth Viktor Tercett, és ezzel megtörtént a várva várt dimenzióváltás.

Viktor a 2004-es Mediawave-en találkozott először Leena-val (a Williamn Parker Quartet tagjaként), azóta várja az alkalmat, hogy együtt játszhasson az afroamerikai énekesnővel. S bár a koncert után beszélgetve is sugárzott belőle az emiatti boldogság, a nézőtér hátsó traktusából nekem ez a vibráció nem jött le. Kizárólag annyi, hogy Viktorék megint, mint mindig, bitang jók. Megint, mint mindig csak úgy árad belőlük a végtelen szabadság, zeneszeretet és pozitív energiatömeg. Amihez Leena Conquest ezúttal sokat nem tudott hozzátenni.

A péntek este csúcspontját elvben Iva Bittová és Hamid Drake alkalmi duója nyújthatta volna. Iva két nappal ezelőtt valóban elkápráztatott bennünket, Hamid pedig az egyik legkiválóbb spirituális töltetű dobos, akit ismerek, az a bizonyos kémia azonban ezúttal nem működött közöttük. Mindketten bedobták a maguk egyéniségét és zsenialitását, de közben nem találták egymáson a fogást. Alig fél óráig kerülgették egymást, aztán nem is erőltették tovább.

Persze ennél sokkalta bőkezűbb volt a Mediawave csütörtöki/pénteki zenekínálata. Bár a Spinifexhez mérhető zenei lórugásba nem szaladt bele az ember, remek produkciókba igen. Legyen szó akár a fesztiválhoz a kezdetektől kötődő, az állandóságot képviselő Dresch Quartetről vagy Grencsó Kollektíváról, akár a szintén kortalan Kampec Doloresről vagy Ferenczi Györgyről, akár az angol free jazz három nagy öregjét felvonultató Dangerous Musicsról, akár a friss zenehajtást jelentő Jüről. No és persze ott volt a Geröly Trio, amelynek csütörtök délutáni fellépéséhez egészen döbbenetes díszletet adtak az égiek: a dézsából ömlő esőben az udvari sátor alá behúzodó közönségnek játszhattak úgy, hogy közben hol volt áram, hol nem. De hát, mint Geröly Tamás a legvégén ironikusan megjegyezte: a vérbeli zenész akkor muzsikál, amikor jól esik.

------------------------------------

Kapcsolódó anyagok:

MW 2013 - A lijiangi szál >> - cikk, 2013.május

MW 2013 - Jöttek, zúztak, letaglóztak >> - cikk, 2013. május

MW 2013 - Zenekultúrákon átívelő örömzenélések >> cikk, 2013. május

MW 2012 - Akár a mogyorófa-virág >> - cikk, 2012. április

MW 2012 - Kontrollált káosz, kérkedő kakofónia >> - cikk, 2012. április

Bittová deleje >> - portrécikk, 2011.augusztus

Mediawave 2010 - Szelektált világörökség >> - cikk, 2010. május

Pusker Péter - A Mediawave szombathelyi kormányzója >> - interjú, 2010.  május

A kapocsember (Hartyándi Jenő portré) >> - cikk, 2008. október

Mediawave 2005 - Erős norvég vonal >> - cikk, 2005. május

Mediawave 03 - Variációk a női lélekre >> cikk, 2003. május

Mediawave 02 - Ideális helyszín, ideális koncertek >> - cikk, 2002. május

Mediawave 01 - Hússal, vérrel, lélekkel >> - cikk, 2001. május

Mediawave 2000 - A szonikus lenyomat >> - cikk, 2000. május

Mediawave 99 - A szokottnál szerényebb >> -  cikk, 1999. május

Mediawave-különítmény Ázsiában >> - cikk, 1998. november

Mediawave 98 - Lacy, Bittová, Muzsikás >> - cikk, 1998. május

Repedések - győri jazz >> - cikk, 1997. május

Mediawave 94 - Neonfényes mesék >> - cikk, 1994. május

A weboldal megjelenítésével és működésével kapcsolatos kérdéseivel, problémáival forduljon az oldalakat karbantartó webmester-hez.
 shs webdesign www.erelversoft.hu custoMMade by eReLverSoft 2016
 
Ez a weboldal kizárólag a technikai működéshez használ cookie-t, a jobb felhasználói élmény érdekében. Honlapunk használatával Ön elfogadja, hogy cookie-t helyezhessünk el az Ön által éppen használt digitális eszközén.
Elfogadom Nem fogadom el