Poprocktörténet az Örkényben

Poprockkurzus 2.0 is lehetne a címe annak a sorozatnak, amelyet 2015 februárjától minden hónap első szerdáján 17:30-tól tartok az Örkény Könyvesboltban (Budapest, Szent István körút 26.). A többévadosra tervezett széria célja a nemzetközi és a hazai könnyűzene elmúlt hatvan évének kultúrtörténeti áttekintése; korszakainak, stílusainak, főbb előadóinak ismertetése; azok történelmi, politikai, gazdasági és zenetörténeti kontextusba helyezése. Hisz a  rock and roll mégiscsak a huszadik század talán egyetlen igaz forradalma. Olyan, generációk sorának alapélményeit adó zenei-kulturális-életfilozófiai mozgalom, amely nélkül az elmúlt hatvan év kultúrtörténete egyszerűen értelmezhetetlen.

 

A most induló előadássorozat arra tesz kísérletet, hogy a maga szerény keretei között rendet vágjon számokban, sztárokban, trendekben, folyamatokban. A behurcoltak zenéjétől (blues), a telepesek zenéjén (country) át az ötvenes években e kettő találkozásából megszülető rock and rollig. A gombafejű Beatles-fiúk felbukkanásától az ellenkultúra woodstocki demonstrációjáig. Az altamonti pokoltól a csilingelő ABBA-pénztárgépig. A Martens bakancsos punkattacktól a szintipopos Depeche Mode-ig. A szétplasztikázott Michael Jacksontól a szétrobbanthatatlan U2-ig. A tragikus sorsú Nirvanatól a popkaméleon Lady Gagáig.

 

A sorozat látogatása ingyenes, de a korlátozott férőhelyek miatt regisztrációköteles. Az Örkény Könyvesbolt kéri az érdeklődőket, részvételi szándékukat jelezzék az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

 

 

2015. első félév

 

A BLUES-/COUNTRY-GYÖKEREKTŐL A BRIT BEATFORRADALOMIG

 

1. február 4. – A behurcoltak zenéje: a blues.

A feketék hagyománya egyetlen területen tovább élt: a zene és a tánc. A hollerek, bluesok témái kezdetben a munkához kötődtek. A polgárháború utáni elindul a vándorlás, ezzel a bluesforma egységesülése. A blues mellett a másik fontos zenei forma a vallási spirituálé és gospel. Delta blues – innen származnak a blues későbbi nagyságai, Muddy Waters, Howlin’ Wolf, John Lee Hooker, Elmore James. Az első meghatározó figura: Charley Patton. W. C. Handy, aki elsőként lejegyezte, standardizálta a bluesokat. Robert Johnson, aki a hatvanas brit blues boomra a legnagyobb hatást gyakorolta. Texas blues (Blind Lemon Jefferson, Leadbelly). Az első bluesdívák: Mamie Smith (1920. február 14-én énekelte lemezre az első bluest), Gertrude Ma Rainey és Bessie Smith, a „blues császárnője. A nagy fekete exodus (a 20s-40s évek), avagy a rurális délről az északi iparvárosokba. Race records-ok és rhythm and blues. A fekete öntudat lehetséges kifejezés: a szexualitás. Chicago South Side – keményebb, kérgesebb, pulzálóbb blues (Muddy Waters, Howlin’ Wolf, John Lee Hooker)

 

2. március 4. – A telepesek zenéje: country

(nem keverendő össze a country & westernnel, amit Hollywood talált ki a 30s, 40s években). Appalache-hegység, Cumberland-átjáró, terjeszkedés tovább, Kentucky, Virginia, Tennesse meghódítása. A zene és a tánc szerepe az angol, skót, ír, német közösségek. Európából áthozott alaphangszerek (hegedű, mandolin, akkordeon, hárfa). A húszas évektől minden „tradicionális gyökerű, „vidéki” zenére ráaggatták a hillbilly nevet. Jött a vasút, azzal a vándorlás, később a rádió és a gramofonfelvételek, illetve az azokkal járó standardizálódás. Első felvétel 1922. június 30. Henry Gilliland & Eck Robertson: Arkansas Travele. A Grand Ole Opry jelentősége. Az úgynevezett „Bristol-session” (1927 augusztus), Ralph Peer vezetésével mobil stúdióban helyi és környékbeli hősökkel. Minden idők leghíresebb családi vállalkozása, a Carter Family. Az új hangzást képviselő Jimmie Rodgers. Hollywood válasza – éneklő cowboyok, közülük a legsikeresebb Gene Autry. A negyvenes években a country and western (merthogy a hillbilly meg az old-time music elavult). Két fő alstílus: bluegrass  (Bill Monroe) és honky tonk (Hank Williams). Megszületett a country fővárosa, Nashville.

 

3. április 1. – Jólét, tévé, baby boom

Miért az ötvenes évek Amerikájában tört ki a rock and roll? Lendületben a gazdaság, a baby boom nemzedék, a családmítosz ereje, a háború utáni optimizmus, kitolódó kamaszkor. A televízió térhódítása, Amerika új szimbólumai: McDonald’s, Disneyland, a szegregáció lebomlása, az autó növekvő kultusza, mobilizáció, urbanizáció. Lázadás a filmvásznon (Marlon Brando, James Dean, Marilyn Monroe). A beatnemzedék megjelenése: Jack Kerouac (Úton), Allen Ginsberg (Üvöltés). Beatnik, hipster, square és A magányos tömeg (David Riesman).

 

4. május 6. – A rock and roll hajnala

A modern média szerepe. A sztárcsináló független kis kiadók felemelkedése (Atlantic, Chess, Modern, King, Imperial Records). A rock and roll kitalálója: Alan Freed. 1951. július 11. – Moondog's Rock and Roll Party rádióműsor. A rock and roll jelentése: hajózási szótár, hajók előre-hátra (rock) és oldalazó mozgására (roll) utaló kifejezés. Az új zenei képlet: C+W + R+R = R+R azaz Country & Western + Rhythm & Blues = Rock & Roll. A rock and roll indulója: Rock Around The Clock (1954). Bill Haley vs Elvis Presley. A Blackboard Jungle A Vad és az Ok nélkül lázadó mellett a harmadik, fiataloknak szóló kultfilm, de ebben már a lázadás zenéje is megszólalt.

 

5. június 3. – A rock and roll kiteljesedése (Elvis a király)

A rock and roll első hulláma (1954-55): Carl Perkins (Tennesse), Little Richard (Georgia), Fats Domino (New Orleans), Jerry Lee Lewis (Louisana),  Chuck Berry (Chicago. Eredetik és másolatok, avagy színre bontás: fehéren feketén – Pat Boone sikerszériája. A Király születése, Elvis RCA-szerződése, Parker „ezredes” színre lépése, a televíziós showk és Hollywood meghódítása (az első Presley-film: Love Me Tender 1956). Csillogó fekete lemezeken – a rock and roll kapitalisták és a sztáripar születése. Az új dalszerzők (Leiber-Stoller, Blackwell). A második hullám (1956/57): Buddy Holly, Roy Orbison, Eddie Cochran, Gene Vincent, Everly Brothers. Tinédzserpartik és táncdivatok, Chubby Checker és társai. Börtönrock, botrányok, tragédiák – Carl Perkins autóbalesete, Little Richard „megvilágosodása”, Jerry Lee Lewis nőügyei, Chuck Berry börtönbe jutása, Buddy Holly repülőbalesete, Eddie Cochran halála.

 

A weboldal megjelenítésével és működésével kapcsolatos kérdéseivel, problémáival forduljon az oldalakat karbantartó webmester-hez.
 shs webdesign www.erelversoft.hu custoMMade by eReLverSoft 2016
 
Ez a weboldal kizárólag a technikai működéshez használ cookie-t, a jobb felhasználói élmény érdekében. Honlapunk használatával Ön elfogadja, hogy cookie-t helyezhessünk el az Ön által éppen használt digitális eszközén.
Elfogadom Nem fogadom el