Az Ifipark második aranykora

Budapest sokáig egyetlen rendszeres szabadtéri koncerthelyszínének, a Budai Ifjúsági Parknak lényegében két aranykora volt: az egyik a hatvanas évek legvégén, amikor a nézőcsúcsokat a rhythm and blues alapú külvárosi, „parkos” zenekarok (Liversing, Meteor, Sakk-Matt, Tűzkerék) hozták, a második pedig egy évtizeddel később a csöves szubkultúra virágzásának idejére esett. 1978-tól szinte minden kemény rockot játszó nemzedéki zenekar – Beatrice, Edda, Hobo Blues Band, Korál, Mini, Piramis, P. Mobil – koncertjére megtelt a park. 1978-ban a Piramis, P. Mobil páros április 30-i szezonnyitó bulijára tízezren váltottak jegyet, a december 23-i karácsonyi Piramis-koncertre közel nyolcezren gyűltek össze, míg a „normál bulikra” átlag három-négyezren voltak kíváncsiak.

Fotó: Urbán Tamás/Fortepan

Az Ifipark második aranykora 1980-ig tartott, amikor is május 27-én az Edda fellépése alatt a bejárathoz vezető lépcsősor kőkorlátja leomlott, és öt fiatal megsebesült. Ekkor két hónapra bezárták, majd újranyitás után 1984. szeptember 23-án a P. Mobil Elektromos temetés címre keresztelt koncertjével végleg bezárta kapuit a Budai Ifjúsági Park. (Majd tavasszal, 1985. április 27-én a Városligetben a Karthago együttes koncertjével megnyílt „utódja”, a Petőfi Csarnok.)

1978-ra tehát ismét Budapest legfontosabb koncerthelyszínévé vált az Ifipark, a reprezentatív koncertnapok (mindenekelőtt a nyitó és zárókoncert) presztízskérdéssé vált, minden valamirevaló zenekar itt lépett először a nagyobb közönség és a szakma elé, vagy itt mutatta be újabb koncertprogramját. 1978-ban a Beatrice, a Color, az East, a Korál, a Mini, a Panta Rhei, a P. Mobil, a Tűzkerék, 1979-ben a Dinamit, az Edda, a Hobo Blues Band, a Karthago és a Rolls, 1980-ban a Hungaria, a P. Box és a Rockwell.

1978

A park népszerűségi listáját 1978-as a P. Mobil vezette, a Piramis, a Mini, a Beatrice és az East előtt. Ebben az évben rajtuk kívül többek között fellépett itt – alfabetikus sorrendben haladva – az Apostol, az Atlantis, a Bergendy, a Color, a Gemini, a Generál, a Gépfolklór, a Hungaria, az Ikarus, az Interbrass, a Juventus, a Korál, a Lux, az M7, a Nautilus, az Olympia, a Panta Rhei, a Rákfogó, a Skorpió, a Tűzkerék, a Vízöntő, a V’Moto Rock és a Wastaps, a külföldiek közül pedig a keletnémet Epitaph, a szovjet Jalla és a lengyel SBB.

1978 leglátogatottabb koncertjei:

    Piramis, P. Mobil, East (április 30.) – 10.000
    Piramis (december 23.) – 7.773
    SBB (július 22.) – 3.542
    P. Mobil (május 30.) – 3.341
    V’Moto Rock, Korál (május 1.) – 3.003
    SBB (július 23.) – 2.960
    Korál, Panta Rhei (augusztus 20.) – 2.619
    Skorpió (július 30.) – 2.539
    Tűzkerék (szeptember 17.) – 2.087
    Generál (május 28.) – 1.637

A Mini együttes a budai Vár oldalában, a Budai Ifjúsági Park környékén - Fotó: Sándor Dávid/Fortepa

1979

Ebben az évben a parkos népszerűségi listát szintén a P. Mobil vezette, ismét a Piramis lett a második, mögöttük pedig a Hobo Blues Band, a Mini, az East, az Edda és a Korál végzett. További fontosabb fellépők (alfabetikus sorrendben): 100 Folk Celsius, Bergendy, Dinamit, Fórum, Karthago, Kentaur, Lux, M7, Nautilus, Óceán, Reflex, Rockwell, Rolls, SOS, Skorpió, Tűzkerék, Victoria, Volán Rt..

Az év legemlékezetesebb koncertjei:

Április 30.: Korál, East
Május 1.: P. Mobil, Hobo Blues Band
Augusztus 20.: Skorpió
Szeptember 4.: P. Mobil, HBB, Edda, Mini, East, Hit
Szeptember 22.: East, Edda, Rolls
Szeptember 23.: Piramis, 100 Folk Celsius, Pege, Horváth Attila
Szeptember 30.: P. Mobil, Hobo Blues Band

A weboldal megjelenítésével és működésével kapcsolatos kérdéseivel, problémáival forduljon az oldalakat karbantartó webmester-hez.
 shs webdesign www.erelversoft.hu custoMMade by eReLverSoft 2016