Jazztörténeti időutazás a Belvárosban

A Beamter-Szabó duó az egykori Duna szálló bárjában - Fotó: Fortepan

Szeptember 30-án, szombaton este fél héttől a modern magyar jazz egyik korai központjából, az Astoria bárból indul az a Beyond Budapest égisze alatt szervezett belvárosi jazzséta, amelyet Szabó Katával közösen dolgoztunk ki és vezetünk. A mintegy másfél órás program a Merlin Jazz Klub épülete előtt ér véget (Budapest első nemzetközi hírű jazzklubja közvetlenül a rendszerváltozás után nyílt), közben érinti az egykori Eötvös Klubot (ma Centrál Kávézó), a már nem létező Paradiso bárt (Március 15. tér 3-5.) és a Bristol/Duna hotel helyét (ide épült 1968-ban az Intercontinental, ma Marriott), illetve a hetvenes évek legfontosabb helyszínét, a FUGA Klubot (Petőfi Sándor u. 5,). A legvégén pedig – fakultatív programként – a BMC-be lehet átvillamosozni egy jazzkoncertre.

A séta – túl azon, hogy igyekszik tisztázni, mi a jazz, hol helyezkedik el a klasszikus zene-popzene tengelyen – azt a folyamatot meséli el, ahogy a tizenkilencedik század végén New Orleans-ban született, majd a harmincas évekre Amerikát meghódító jazz megjelent – mintegy a szabadság szimbólumaként – a két világháború közötti Európában, így Magyarországon is. Hogy miként tiltották először a németek, majd az oroszok és miként vetették be „kulturális trójai falóként” az amerikaiak. Hogy mindezek ellenére miként élt tovább az ötvenes évek fővárosi éjszakai életében (Astoria bár, Eötvös klub, Paradiso, Duna hotel), majd miként csúszott át a tiltottból a tűrt kategóriába, s tör(hetet)t a felszínre a hatvanas évek legelején. S hogy a kezdeti óvatos lépésektől, a Dália presszótól (ez kiesik, mivel az Bajcsy-Alkotmány sarkon van), a Modern Jazz lemezsorozattól és a mára a felsőoktatás részévé váló jazztanszak megalakulásától mennyire göröngyös, ám rengeteg színes egyéniséget és produkciót felmutató utat járt be a műfaj a rendszerváltásig (FUGA, Merlin Jazzklub, Közgáz Klub).

A sétajegy ára: 3000 Ft/fő. A helyszínen csak úgy lehet jegyet váltani, ha valaki előre regisztrál a http://beyondbudapest.hu/turak/jazztorteneti_idoutazas_a_belvarosban címen.

A weboldal megjelenítésével és működésével kapcsolatos kérdéseivel, problémáival forduljon az oldalakat karbantartó webmester-hez.
 shs webdesign www.erelversoft.hu custoMMade by eReLverSoft 2016