Örkény #31 - A hard rock felemelkedése 1.: Led Zeppelin

A hetvenes évek hard rock/heavy metal hullámának legfontosabb és egyben legnépszerűbb zenekaráról, a Led Zeppelinről szól a Rock and Roll Szabadegyetem következő előadása (2018. február 7, 17:30, Örkény Könyvesbolt), mely elsőként mutatott kiutat a kifulladni látszó rhythm and blues világából. Korai lemezeivel iskolát teremtett, és új korszakot nyitott a rock történetében. Aki csak egyszer hallotta Plant elképesztő hangerejét, sikolyait, üvöltéseit, Page gitár-rohamait vagy Bonham lehengerlő dobszólóit, az sosem felejtette el. Az a hangzás, amit a Led Zeppelin még az 50-60 ezres stadionokban is produkálni tudott, egyszerűen mellbevágó, sokkoló, lenyűgöző, megsemmisítő erejű volt. Miközben Robert Plant személyében új rocksztár-típus, „a gitár Paganinijének” nevezett Jimmy Page személyében pedig új gitárhős-idol született.

Öt videó ízelítőnek:

Egy korai tévéfellépés (1969 március, Dánia):

 

Így indult egy LedZep-koncert 1973-ban:

Talán a legismertebb Zep-dal, a Whole Lotta Love - nem szokványos előadásban (Tori Amos, 1994)

Egy gyöngyszem az 1971-es negyedik albumról, az 1927-es nagy Mississippi árvízre emlékezve (később azért a szerzők közé Memphis Minnie nevét is odaírták):

Az 1975-os dupla Physical Graffiti LP talán legismertebb dala 1998-ban, arab, indiai és brit klasszikus muzsikusokkal előadva:

 * * *

Rock and Roll Szabadegyetem, 7. szemeszter (2018 tavasz)
Minden hónap első szerdája, 17:30, Örkény könyvesbolt

31. előadás – 2018. február 7.
A hard rock felemelkedése 1. – a hatvanas évek kifulladni látszó rhythm and blues világából kiutat mutató Led Zeppelin

32. előadás – 2018. március 7.
A hard rock felemelkedése 2. –
A progresszív rock felől érkező Deep Purple és a metálős Black Sabbath

33. előadás – 2018. április 4.
A hard rock felemelkedése 3. –
A brit másodvonal (a tréfásan a „heavy metal Beach Boysának” is nevezett Uriah Heep, a progresszív rockos Atomic Rooster, a Free romjain kivirágzott Bad Company, a DP-utód Rainbow, a skót Nazareth, az ír Thin Lizzy) és az amerikai hard rockerek (a bluesrock power trióként indult Grand Funk Railroad, a Cream inspirálta Mountain, és a „vadember” Ted Nugent) + a német Scorpions.

34. előadás – 2018. május 2.
Arénarock 1. (US)
– Az évtized talán legnépszerűbb amerikai dallamos hard rock zenekara, az Aerosmith, a lemezeladási csúcsokat döngető soft country rockos Eagles és Doobie Brothers, illetve a roppant népszerű „kellemesen jellegtelen” rockvonulat (Styx, Foreigner, Journey, Kansas, Boston).

35. előadás – 2018. június 6.
Arénarock 2. (UK)
– A glam rockból kinövő Queen és a skót/ausztrál hard boogie woogie AC/DC

* * *

Korábbi szemeszterek:

>> Első évad (2015 tavasz) >>

>> Második évad (2015 ősz) >>

>> Harmadik évad (2016 tavasz) >>

>> Negyedik évad (2016 ősz) >>

>> Ötödik évad (2017 tavasz) >>

>> Hatodik évad (2017 ősz) >>

>> Hetedik évad (2018 tavasz) >>

A weboldal megjelenítésével és működésével kapcsolatos kérdéseivel, problémáival forduljon az oldalakat karbantartó webmester-hez.
 shs webdesign www.erelversoft.hu custoMMade by eReLverSoft 2016