Örkény #32 - A hard rock felemelkedése 2.: Deep Purple és Black Sabbath

Ian Gillan, Deep Purple

Legutóbb a hetvenes évek hard rock/heavy metal hullámának legfontosabb és egyben legnépszerűbb zenekaráról, a Led Zeppelinről volt, ezúttal e hullám további két korszakos formációja, a Deep Purple és a Black Sabbath áll a Rock and Roll Szabadegyetem következő előadásának (2018. március 7, 17:30, Örkény Könyvesbolt) a középpontjában. A Deep Purple egészen más irányba indult, mint a Led Zeppelin, első, progresszív rockos elemekben bővelkedő, de nem túl radikális hangvételű albumaival a stabil középmezőnybe tartozott, majd 1969-ben szintén más jellegű szenzációval hívta fel magára a figyelmet, amikor először játszott élőben rockegyüttes szimfonikus nagyzenekari kísérettel. Amit viszont az elkövetkező három évben produkált, az minden szempontból a hard rock/heavy metal legemlékezetesebb alkotásai közé tartoztak. Ugyancsak a hetvenes évek első felében hozta létre életműve legjavát a szintén máig aktív Black Sabbath, mely mindenekelőtt súlyosabb, baljósabb atmoszférájú, horrorisztikus elemekben bővelkedő szövegvilágú dalaival került a figyelem középpontjába, és óriási hatást gyakorolt a metál következő nemzedékeire, különösképp annak black, doom és death irányzataira.

Négy videó ízelítőnek:

Az 1968-ban még Rod Evans énekessel és Nick Simper basszusgitárossal  felálló Deep Purple többek között Beatles-dalokat is feldolgozott (Deep Purple: Help):

Az 1970 nyarán megjelent In Rock azonban már egészen más hangvétellel indul: 45 másodperc káosz, 45 másodperc áhítat - aztán jöhet a rock (Deep Purple: Speed King):

Az 1972 augusztusában Japánban adott koncertjeikből pedig minden idők egyik legjobb koncertlemeze született meg. (Deep Purple: Made in Japan, teljes album)

Nagyjából akkor vették fel, amikor 1970 nyarán a Deep Purple In Rock a boltokba került –a Black Sabbath talán legismertebb dala, a Paranoid

 

 * * *

Rock and Roll Szabadegyetem, 7. szemeszter (2018 tavasz)
Minden hónap első szerdája, 17:30, Örkény könyvesbolt

31. előadás – 2018. február 7.
A hard rock felemelkedése 1. – a hatvanas évek kifulladni látszó rhythm and blues világából kiutat mutató Led Zeppelin

32. előadás – 2018. március 7.
A hard rock felemelkedése 2. –
A progresszív rock felől érkező Deep Purple és a metálős Black Sabbath

33. előadás – 2018. április 4.
A hard rock felemelkedése 3. –
A brit másodvonal (a tréfásan a „heavy metal Beach Boysának” is nevezett Uriah Heep, a progresszív rockos Atomic Rooster, a Free romjain kivirágzott Bad Company, a DP-utód Rainbow, a skót Nazareth, az ír Thin Lizzy) és az amerikai hard rockerek (a bluesrock power trióként indult Grand Funk Railroad, a Cream inspirálta Mountain, és a „vadember” Ted Nugent) + a német Scorpions.

34. előadás – 2018. május 2.
Arénarock 1. (US)
– Az évtized talán legnépszerűbb amerikai dallamos hard rock zenekara, az Aerosmith, a lemezeladási csúcsokat döngető soft country rockos Eagles és Doobie Brothers, illetve a roppant népszerű „kellemesen jellegtelen” rockvonulat (Styx, Foreigner, Journey, Kansas, Boston).

35. előadás – 2018. június 6.
Arénarock 2. (UK)
– A glam rockból kinövő Queen és a skót/ausztrál hard boogie woogie AC/DC

* * *

Korábbi szemeszterek:

>> Első évad (2015 tavasz) >>

>> Második évad (2015 ősz) >>

>> Harmadik évad (2016 tavasz) >>

>> Negyedik évad (2016 ősz) >>

>> Ötödik évad (2017 tavasz) >>

>> Hatodik évad (2017 ősz) >>

>> Hetedik évad (2018 tavasz) >>

A weboldal megjelenítésével és működésével kapcsolatos kérdéseivel, problémáival forduljon az oldalakat karbantartó webmester-hez.
 shs webdesign www.erelversoft.hu custoMMade by eReLverSoft 2016
 
Ez a weboldal kizárólag a technikai működéshez használ cookie-t, a jobb felhasználói élmény érdekében. Honlapunk használatával Ön elfogadja, hogy cookie-t helyezhessünk el az Ön által éppen használt digitális eszközén.
Elfogadom Nem fogadom el