Örkény #35 – Arénarock 2: Queen és AC/DC

Az AC/DC 1979-ben, még a tragikus sorsú Bon Scottal (balról a második)

Továbbra is arénarock, ezúttal két kiemelten fontos rockzenekarral a középpontban. A glam rock irányából érkező brit Queen kellő tehetséggel és kreativitással rendelkezett ahhoz, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek brit mainstream rockzenéjének egyik meghatározó, több korosztályt megcélzó zenekara legyen. Ehhez kellett persze, hogy Freddie Mercuryék folytonosan alkalmazkodjanak a változó divathullámokhoz, de mindezt úgy sikerült megtenniük, hogy közben a saját hangjukat és arcukat sem vesztették el. A velük párhuzamosan emelkedő ausztrál AC/DC viszont éppen a tántoríthatatlanság mintaképe lett, hisz divatirányzatok ide vagy oda, Angus Young és aktuális négy társa az elmúlt negyvenöt évben gyakran az unalomig ugyanazt játszotta: boogie-woogie alapú primer rockzenét. Nyers, letaglózó erejű megszólalással, szűk, de annál hatásosabb zenei spektrummal. E két zenekarról lesz hát szó a Rock and Roll Szabadegyetem következő előadásán (2018. június 6. 17:30, Örkény Könyvesbolt).

Ízelítőnek négy videó:

Az 1975 novemberében megjelent A Night At The Opera című negyedik LP lett a Queen első brit listavezető albuma, melynek legismertebb dala, a Bohemian Rhapsody remekül mutatja azt a széles zenei spektrumot, amelyen mozogtak: az első zongora-centrikus lírai részt egy operabetét követi, majd a szám átmegy hard rockba.

 

Az 1978-as Jazz albumon hallható – a Queenre jellemző bonyolult szerkezetű és változó ritmikája – Bicycle Race reklámklipjében többek között ötven meztelen nő biciklizik a londoni Wimbledon stadionban.

 

Az ausztrál AC/DC végtelenül egyszerű, de annál energikusabb kemény rockzenéje a hetvenes évek végére egyre nagyobb tömegeket mozgatott meg.

 

 

1991 nyarán az angliai Doningtonban a Monsters of Rock fesztivál keretén belül 72 ezer ember előtt adtak egy legendássá nemesedett két órás koncertet.

 

 * * *

Rock and Roll Szabadegyetem, 7. szemeszter (2018 tavasz)
Minden hónap első szerdája, 17:30, Örkény könyvesbolt

31. előadás – 2018. február 7.
A hard rock felemelkedése 1. – a hatvanas évek kifulladni látszó rhythm and blues világából kiutat mutató Led Zeppelin

32. előadás – 2018. március 7.
A hard rock felemelkedése 2. –
A progresszív rock felől érkező Deep Purple és a metálős Black Sabbath

33. előadás – 2018. április 4.
A hard rock felemelkedése 3. –
A brit másodvonal (a tréfásan a „heavy metal Beach Boysának” is nevezett Uriah Heep, a progresszív rockos Atomic Rooster, a Free romjain kivirágzott Bad Company, a DP-utód Rainbow, a skót Nazareth, az ír Thin Lizzy) és az amerikai hard rockerek (a bluesrock power trióként indult Grand Funk Railroad, a Cream inspirálta Mountain, és a „vadember” Ted Nugent) + a német Scorpions.

34. előadás – 2018. május 2.
Arénarock 1. (US)
– Az évtized talán legnépszerűbb amerikai dallamos hard rock zenekara, az Aerosmith, a lemezeladási csúcsokat döngető soft country rockos Eagles és Doobie Brothers, illetve a roppant népszerű „kellemesen jellegtelen” rockvonulat (Styx, Foreigner, Journey, Kansas, Boston).

35. előadás – 2018. június 6.
Arénarock 2. (UK)
– A glam rockból kinövő Queen és a skót/ausztrál hard boogie woogie AC/DC

* * *

Korábbi szemeszterek:

>> Első évad (2015 tavasz) >>

>> Második évad (2015 ősz) >>

>> Harmadik évad (2016 tavasz) >>

>> Negyedik évad (2016 ősz) >>

>> Ötödik évad (2017 tavasz) >>

>> Hatodik évad (2017 ősz) >>

>> Hetedik évad (2018 tavasz) >>

A weboldal megjelenítésével és működésével kapcsolatos kérdéseivel, problémáival forduljon az oldalakat karbantartó webmester-hez.
 shs webdesign www.erelversoft.hu custoMMade by eReLverSoft 2016