Rock and Roll Szabadegyetem VIII (2018 ősz)

A punk keresztapja, Iggy Pop a Stoogesban (fotó: www.biography.com)

A hetvenes évek derekán a punk újabb forradalmat hozott a rock and roll történetében. Nemcsak az akkoriban uralkodó zenei formákra (mainstream pop, hard rock/heavy metal, progresszív rock, teenybopper, diszkó) mondott radikálisan nemet, hanem azok üzleti modelljeire is. Primitivizmusa és minimalizmusa kétségkívül sokban hasonlított az ötvenes évek végén népszerűvé vált skiffle-zenéhez, amelyből később a beatzene született. Melódiaszegénység, ritmikus háttér, egyszerű, háromakkordos dalok, erőszakos, türelmetlen, agresszív hangvétel – többségét ez jellemezte. Az újságok pedig a beatkorszak feltámadásáról, az ifjúsági lázadás folytatódásáról cikkeztek. Részletes (tervezett) tematika a hajtás után.

 * * *

Rock and Roll Szabadegyetem, 8. szemeszter (2018 ősz)
Minden hónap első szerdája, 17:30, Örkény könyvesbolt

36. előadás – 2018. szeptember 5.
Az élet vadabb oldala (US) – Miközben a hatvanas évek végi Kaliforniában a hippikultúra és a belőle fakadó pszichedelikus rock hódított, az Egyesült Államok keleti partján az új generáció egyes képviselőit sokkal inkább az élet árnyékosabb, vadabb oldala izgatta. Dalaikban nem napfényről, álmokról, békéről, szeretetvágyról és füves-LSD-es elszállásokról énekeltek, hanem halálról, kemény drogokról (heroin), transzvesztitákról, biszexualitásról, szadomazochizmusról. Zenéjüket nyomasztó légkör, enerváltság, disszonancia és zaj jellemezte. New York (Velvet Underground) és Detroit (MC5, Stooges) korai árnyai a későbbi punkforradalom előképei voltak

37. előadás – 2018. október 3.
Prepunk (US)
– Még mindig a punkos előképekről, ezúttal a Velvet Undergroundból kivált Lou Reedről, a Stooges-ből kiemelkedő Iggy Popról, illetve az átmenetet jelentő Modern Loversről és Malcom McLaren első „felfedezettjéről”, a New York Dollsról lesz szó.

38. előadás – 2018. november 7.
A CBGB-kör (US)
– Amikor Malcolm McLaren megpróbálta a saját provokatív anarchista eszményképére átformálni a New York Dolls, Manhattanben, a Bowery 315 alatt már működött a később kultikussá vált rockklub, a CBGB, ahol többek között Patti Smith, Blondie, a Ramones, a Television és a Talking Heads kezdte pályafutását.

39. előadás – 2018. december 5.
Punkattak 1 (UK)
– A CBGB-klubban rendszeresen fellépő zenekarokra aggatott punk jelző ekkor még zenei stílust, illetve ahhoz kötődő viselkedésformát jelentett, amely az Egyesült Államokban igazi tömegbázisra soha nem tudott szert tenni. Aztán Malcolm McLaren, a Sex Pistols későbbi mentora és menedzsere közvetítésével Angliában az ipari munkásosztály fiataljai között igen robbanékony talajra talált. A punkmozgalom nem feltétlenül a legjobb, de mindenképpen jelenséggé, fogalommá váló botránybandája kétségkívül a Sex Pistols. A Clash messze intellektuálisabb, politikailag elkötelezettebb, zeneileg pedig legalább egy gitárhosszabb jobb volt – míg a Pistols arcul köpte Angliát, a Clash fel akarta lázítani. A punktriumvirátus harmadik tagja, a Damned pedig csak jókor volt jó helyen, így lehetett a punkok közül mindenben az első: ők jegyzik az első kis és nagylemezt, ők szerepeltek először a tévében, őket hívták meg először Amerikába, ők bontottak először szerződést, ők oszlottak fel először, és aztán ők álltak össze elsőként újra.

40. előadás – 2019. január 9.
Punkattak 2 (UK)
– A punktriumvirátus (Sex Pistols, Clash, Damned) mellett az 1976/77-es punkszcénából további két fontos, komoly életművet lerakó csapatot (Stranglers, Siouxsie and the Banshees) és számos kisebb, de jellegzetes punkzenekart (Buzzcocks, Subway Sect, Generation X, Adam & the Ants, Slits) érdemes külön kiemelni. No és a mindenkitől elkülönülő, de kultúrtörténeti szempontból jelentős Crasst.

* * *

Korábbi szemeszterek:

>> Első évad (2015 tavasz) >>

>> Második évad (2015 ősz) >>

>> Harmadik évad (2016 tavasz) >>

>> Negyedik évad (2016 ősz) >>

>> Ötödik évad (2017 tavasz) >>

>> Hatodik évad (2017 ősz) >>

>> Hetedik évad (2018 tavasz) >>

>> Nyolcadik évad (2018 ősz) >>

A weboldal megjelenítésével és működésével kapcsolatos kérdéseivel, problémáival forduljon az oldalakat karbantartó webmester-hez.
 shs webdesign www.erelversoft.hu custoMMade by eReLverSoft 2016
 
Ez a weboldal kizárólag a technikai működéshez használ cookie-t, a jobb felhasználói élmény érdekében. Honlapunk használatával Ön elfogadja, hogy cookie-t helyezhessünk el az Ön által éppen használt digitális eszközén.
Elfogadom Nem fogadom el