A magyarock története 1. zenés bemutatója

"Jávorszky Béla Szilárd és Sebők János eredetileg 2005-ben és 2006-ban megjelent kétkötetes kultúrtörténeti műve a hazai pop- és rockzene huszadik századi fejlődéstörténetének mindmáig egyetlen átfogó könyves feldolgozása. A kötet 2011 óta nem kapható kereskedelmi forgalomban. A Kossuth Kiadó most arra vállalkozik, hogy ezt a maga nemében páratlan kötetet 2019-ben ismét elérhetővé teszi az érdeklődők számára. Nem egyszerűen csak újrakiadva, hanem mind szövegében, mind képanyagában felfrissítve, illetve a populáris zenei kutatás azóta elért eredményeinek beépítésével ki is bővítve az eredeti kiadványt." - áll a Kossuth sajtóanyagában. Az újravarázsolt első kötetet 2019. június 24-én 17:30-kor az Örkény Könyvesboltban mutatjuk be, melyen Vitáris Iván és Balla Máté, az Ivan & the Parazol tagjai a hatvanas-hetvenes évek magyar slágereiből adnak elő. Velük és velem  Stumpf András beszélget, aki alkalmanként maga is beszáll zenélni.

Felütés:

„2004-ben világszerte megemlékeztek a rockzene születésének ötvenedik évfordulójáról, s ez a történelmi távlat jó alkalmat kínál arra, hogy a műfaj (újművészet, ellenkultúra, zeneipar) Magyarországon is a helyére kerüljön a kultúr- és társadalomtörténetben. Emlékezésre méltó évforduló ráadásul nálunk is akad: a szépreményű kezdetek után »hatvannégyben épp hogy elindultak« a magyar beatkorszak előadói, és 1965 nyarán születtek meg Verőcemaroson, az Expressz táborban azok az első Illés-dalok, amelyek a magyarock kezdetét jelentik. Négy évtizednyi esemény- és kultúrtörténet, számos korszak, többtucatnyi stílus, hat egymást követő generáció, több száz zenekar, előadó, több ezer rádiófelvétel, hanglemez, koncert – ennyi az, amit e gyűjtőcím alatt manapság a krónikásoknak illik számba venni, mérlegre tenni” – írtuk 2005 szeptemberében e kötet előszavában.

Azóta eltelt szűk tizennégy év, mondhatni, nagyot fordult a világ, többek között rengeteg olyan új információ, kutatási eredmény és visszaemlékezés látott napvilágot, amelyek sok szempontból árnyalják a huszadik század második felének hazai kultúrtörténetét. És amelyek elkerülhetetlenné tették ennek az eredetileg 2005-ben és 2006-ban megjelent kétkötetes műnek a frissítését, bővítését és nagyfokú átdolgozását. Mind szövegében, mind képanyagában, mind kiállításában.

Sebők János hat évvel ezelőtti halála után mindezek elvégzése értelemszerűen rám maradt, de ebben a munkában nélkülözhetetlen segítséget nyújtott két, a hatvanas-hetvenes éveket aktívan végigélő, azt kiválóan ismerő kolléga, Koszits Attila és Nemes Nagy Péter.

Miként a Sebők Jánossal közösen elindított, majd Dömötör Endrével folytatott nemzetközi könyvsorozatunk (A rock története 1–4.), úgy A magyarock története 1–2 is lényegesen szélesebb horizontú, mint ahogy azt a címe sugallja – voltaképpen mindent felölel, ami a huszadik század második felében a populáris zene területén történt. Az életforma forradalmat hozó beatet, a kísérletező kedvű popot és a progresszív töltetű rockzenét éppúgy, mint a tömegeket kiszolgáló slágerbeatet, a politikamentesen szórakoztató diszkót vagy a mindent túlélő hagyományos táncdalt.

Tehát egy sok szempontból megújult kultúrtörténeti könyvet tart a kezében a kedves Olvasó, egy olyan sokrétegű művet, amelynek célja ma is ugyanaz, mint amit tizennégy éve megfogalmaztunk: „a magyarock társadalmi-kulturális-zenei gyökereinek bemutatásával, a különböző jelenségek elemzésével, a kialakult stílusok ismertetésével, a műfaj története szempontjából kiemelkedő jelentőségű előadók pályafutásának és műveinek értékelésével szeretné elősegíteni, hogy a műfaj végre Magyarországon is a helyére kerüljön. Reményeink szerint A magyarock története tankönyvként (ajánlott irodalomként), történelemkönyvként és meséskönyvként is megállja a helyét, és alapvető forrás lehet az oktatási, közművelődési intézményekben és a média területén dolgozók számára.”

2019. május 6.

Jávorszky Béla Szilárd

A weboldal megjelenítésével és működésével kapcsolatos kérdéseivel, problémáival forduljon az oldalakat karbantartó webmester-hez.
 shs webdesign www.erelversoft.hu custoMMade by eReLverSoft 2016