Rock and Roll Szabadegyetem X. (2019 ősz)

A korokon és stílusokon átívelő Depeche Mode

Az előző évadban a tágan értelemezett újhullámot jártuk körbe, és stiláris szempontból a jubileumi! szemeszter is kellően vegyes lesz. A hetvenes-nyolcvanas évek fordulója – az eddigieken túl – a ska és reggae revivalt elhozókról (Specials, Madness, UB40) és a fehér soul új vízióiról (Dexys Midnight Runners, Style Council, Level 42, Simply Red) is szólt. Miközben szárba szökkent a nyolcvanas évek talán legmeghatározóbb popzenei stílusa, a szinti pop, melynek egyrészt megvannak a maga német gyökerei (Krafktwerk, Neu!, Tangerine Dream), másrészt zeneileg is roppant szerteágazó. Benne Gary Numentől és a zeneturmixolóktól (Thomas Dolby, Ultravox) a korokon és stílusokon átívelő Depeche Mode-on és a nemi szerepekkel játszó Eurythmicsen át a homoszexualitást közbeszéd tárgyává tevőkig (Soft Cell, Frankie Goes To Hollywood, Jimmy Somerville, Pet Shop Boys) terjed a skála. Mindeközben a második brit invázió idejét élő Egyesült Államokban megszületik az első globális fekete popsztár, Michael Jackson. Róluk lesz szó a Rock and Roll Szabadegyetem szeptember 4-én kezdődő X. szemeszterében. Részletes (tervezett) tematika a hajtás után.

 * * *

Rock and Roll Szabadegyetem, 10. szemeszter (2019 ősz)
Minden hónap első szerdája, 17:30, Örkény könyvesbolt

46. előadás – 2019. szeptember 4.
Ska, reggae és soul revival (UK) – „A ska diadalútja (Specials, Selecter, Madness, Bad Manners, Beat) * A reggae reneszánsza (UB40, Eddy Grant) * A fehér soul új víziói (Dexys Midnight Runners, Style Council, Level 42, Simply Red

47. előadás – 2019. október 2.
Germán elektrosámánok (D)
 – A Ruhr-vidék hangja (Kraftwerk, Can, Neu!) * Tudattágítás Berlinben (Klaus Schulze) – Berlin mint inspiráció közeg (David Bowie, Nick Cave, Depeche Mode)

48. előadás – 2019. november 6. 
Szintipop I. (UK)
– Sound of Sience * Korai fecskék (Japan, OMD) * Az elektro-pop atyja (Gary Numan) * „Trendi hippik” (Human League) * Zeneturmixolók (Thomas Dolby, Ultravox) * Korokon és stílusokon átívelő (Depeche Mode)

49. előadás – 2019. december 4.
Szintipop II. (UK)
–Ellentétes pólusok uniója (Eurythmics) * Felvállalt homoszexualitás (Soft Cell) * Botrány – bármi áron (Frankie Goes To Hollywood) * Jimmy Somerville küldetése * „Nekem van eszem, te jól mutatsz” (Pet Shop Boys) * Vince Clarke projektjei (Yazoo, Erasure) * Az artisztikus pop felé (Talk Talk) * Üvöltésterápia (Tears For Fears) * Szintipop a szigetországon túl (Yellow Magic Orchestra, Alphaville, Yello, a-ha)

50. előadás – 2020. január 15.
Amerika válasza: Jacko (US)
– 1983. július 16., avagy a „második brit invázió” kezdete * Élj a mának! (Nagy-Britannia) vs sport és karrierpánik (Egyesült Államok ) * Az új táncos őrület (Flashdance) * az első globális fekete popsztár, Michael Jackson * a Thriller és a Jackson-brand

* * *

Korábbi szemeszterek:

>> Első évad (2015 tavasz) >>

>> Második évad (2015 ősz) >>

>> Harmadik évad (2016 tavasz) >>

>> Negyedik évad (2016 ősz) >>

>> Ötödik évad (2017 tavasz) >>

>> Hatodik évad (2017 ősz) >>

>> Hetedik évad (2018 tavasz) >>

>> Nyolcadik évad (2018 ősz) >>

>> Kilencedik évad (2019 tavasz) >>

>> Tizedik évad (2019 ősz) >>

A weboldal megjelenítésével és működésével kapcsolatos kérdéseivel, problémáival forduljon az oldalakat karbantartó webmester-hez.
 shs webdesign www.erelversoft.hu custoMMade by eReLverSoft 2016