Örkény #48 – Szintipop I. (UK)

Depeche Mode

1982-ben a Time magazin a személyi számítógépet választotta meg „Az év emberének”, és ez a technológiai fejlődés a popkultúra alakulására is döntő hatással volt, hiszen a komputerek mellett az új programozható, elektronikus hangszerek is gyorsan terjedtek, és hívták életre azt a stílusirányzatot, amit leginkább szintipop gyűjtőnéven emlegetünk. A stílus első, még underground korszaka a hetvenes-nyolcvanas évek fordulójára tehető, ez az időszak a Japan, az Ultravox, a Human League, Gary Numan, Thomas Dolby és az OMD nevével fémjelezhető. Majd jött a mindent felülíró Depeche Mode. Róluk lesz a Rock and Roll Szabadegyetem következő előadásban (2019. november 6., 17:30, Örkény könyvesbolt).

 Ízelítőnek három videó:

1. Az excentrikus színpadi kosztümjeiről és szokatlan sminkjeiről híres, az elektro-pop atyjának is nevezett Gary Numan 1979-ben még a Tubeway Army élén jutott el a brit slágerlisták élére (Tubeway Army – Are 'Friends' Electric?, 1979)

 

2. A szintipop hullám jószerivel még be sem lendült, amikor az artrockból indult, a hetvenes évek legvégén szintipoposodó, David Sylvian vezette Japan feloszlott. Legsikeresebb daluk a Ghosts (Japan – Ghosts, 1982)

 

3. A nyolcvanas évek egyik legnépszerűbb szintipop zenekara – mely azóta számos újjászületésen és stílusváltáson esett át – 1984 őszén a Some Great Reward LP-vel és rajta ezzel a dallal robbant be a köztudatba. (Depeche Mode – People Are People, 1984)

 
 

 * * *

Rock and Roll Szabadegyetem, 10. szemeszter (2019 ősz)
Minden hónap első szerdája, 17:30, Örkény könyvesbolt

46. előadás – 2019. szeptember 4.
Ska, reggae és soul revival (UK) – „A ska diadalútja (Specials, Selecter, Madness, Bad Manners, Beat) * A reggae reneszánsza (UB40, Eddy Grant) * A fehér soul új víziói (Dexys Midnight Runners, Style Council, Level 42, Simply Red

47. előadás – 2019. október 2.
Germán elektrosámánok (D)
 – A Ruhr-vidék hangja (Kraftwerk, Can, Neu!) * Tudattágítás Berlinben (Klaus Schulze) – Berlin mint inspiráció közeg (David Bowie, Nick Cave, Depeche Mode)

48. előadás – 2019. november 6. 
Szintipop I. (UK)
 – Sound of Sience * Korai fecskék (Japan, OMD) * Az elektro-pop atyja (Gary Numan) * „Trendi hippik” (Human League) * Zeneturmixolók (Thomas Dolby, Ultravox) * Korokon és stílusokon átívelő (Depeche Mode)

49. előadás – 2019. december 4.
Szintipop II. (UK) 
–Ellentétes pólusok uniója (Eurythmics) * Felvállalt homoszexualitás (Soft Cell) * Botrány – bármi áron (Frankie Goes To Hollywood) * Jimmy Somerville küldetése * „Nekem van eszem, te jól mutatsz” (Pet Shop Boys) * Vince Clarke projektjei (Yazoo, Erasure) * Az artisztikus pop felé (Talk Talk) * Üvöltésterápia (Tears For Fears) * Szintipop a szigetországon túl (Yellow Magic Orchestra, Alphaville, Yello, a-ha)

50. előadás – 2020. január 15.
Amerika válasza: Jacko (US)
 – 1983. július 16., avagy a „második brit invázió” kezdete * Élj a mának! (Nagy-Britannia) vs sport és karrierpánik (Egyesült Államok ) * Az új táncos őrület (Flashdance) * az első globális fekete popsztár, Michael Jackson * a Thriller és a Jackson-brand

* * *

Korábbi szemeszterek:

>> Első évad (2015 tavasz) >>

>> Második évad (2015 ősz) >>

>> Harmadik évad (2016 tavasz) >>

>> Negyedik évad (2016 ősz) >>

>> Ötödik évad (2017 tavasz) >>

>> Hatodik évad (2017 ősz) >>

>> Hetedik évad (2018 tavasz) >>

>> Nyolcadik évad (2018 ősz) >>

>> Kilencedik évad (2019 tavasz) >>

>> Tizedik évad (2019 ősz) >>

A weboldal megjelenítésével és működésével kapcsolatos kérdéseivel, problémáival forduljon az oldalakat karbantartó webmester-hez.
 shs webdesign www.erelversoft.hu custoMMade by eReLverSoft 2016