Örkény #50 – Az első globális fekete popsztár, Michael Jackson

Michael Jackson a hetvenes és a kétezres években

1983 júliusában – csaknem húsz évvel az első brit invázió után – ismét a szigetországiak uralták az amerikai slágerlistákat, és szintipop és újromantikus popzenekarok szálltak partra az Egyesült Államokban. Jelentős mértékben annak is köszönhették sikerüket és exportképességüket, hogy a slágereikről készült videókat a kiadóik ingyen bocsátották a nemrég indult új zenei kábelcsatorna, a MTV rendelkezésére, mely rongyosra játszotta azokat, így még azelőtt sztárok lettek, hogy Amerika földjére léptek volna. A videó szerepét persze az amerikai sztárok egy része is felismerte, sőt egyes kiadóknál kifejezetten az új médium segítségével próbálták meg a régi és új sztárok karrierjét felépíteni. Így robbant be a nemzetközi popéletbe Amerika válasza a brit invázióra, aki egyben az első globális fekete popsztár lett: Michael Jackson. Róla lesz a Rock and Roll Szabadegyetem következő – amúgy ötvenedik! – előadásában (2020. január 15., 17:30, Örkény könyvesbolt).

 Ízelítőnek három videó:

1.A hatvanas évek végén a Jackson 5-ban feltűnt tinédzser Michael Jackson 1972 januárjában – tizenhárom és fél évesen – jelentette meg első szólóalbumát, mely ezzel a Bill Withers-slágerrel indult. (Michael Jackson – Ain’t No Sunshine, 1972).

 

2. Az 1982 novemberében megjelent Thriller már a hatodik stúdióalbuma, de sok szempontból is mérföldkő lett a poptörténelemben: nemcsak minden idők legnagyobb példányszámban eladott stúdiókorongja, amely kilenc számából hét bekerült az amerikai Top 10-be (szintén rekord), de megtörte az MTV addigi rasszista hozzáállását, mit több, a metálgitározás atyja, Eddie Van Halen is teker egyet rajta (ráadásul tisztelete jeléül grátisz) (Michael Jackson – Beat It, 1982).

 

3. A több mint három és fél évig készült folytatás, a Bad öt listavezető dalt is fialt, többek között ezt (Michael Jackson – Dirty Diana, 1987).

 
 

 * * *

Rock and Roll Szabadegyetem, 10. szemeszter (2019 ősz)
Minden hónap első szerdája, 17:30, Örkény könyvesbolt

46. előadás – 2019. szeptember 4.
Ska, reggae és soul revival (UK) – „A ska diadalútja (Specials, Selecter, Madness, Bad Manners, Beat) * A reggae reneszánsza (UB40, Eddy Grant) * A fehér soul új víziói (Dexys Midnight Runners, Style Council, Level 42, Simply Red

47. előadás – 2019. október 2.
Germán elektrosámánok (D)
 – A Ruhr-vidék hangja (Kraftwerk, Can, Neu!) * Tudattágítás Berlinben (Klaus Schulze) – Berlin mint inspiráció közeg (David Bowie, Nick Cave, Depeche Mode)

48. előadás – 2019. november 6. 
Szintipop I. (UK)
 – Sound of Sience * Korai fecskék (Japan, OMD) * Az elektro-pop atyja (Gary Numan) * „Trendi hippik” (Human League) * Zeneturmixolók (Thomas Dolby, Ultravox) * Korokon és stílusokon átívelő (Depeche Mode)

49. előadás – 2019. december 4.
Szintipop II. (UK) 
–Ellentétes pólusok uniója (Eurythmics) * Felvállalt homoszexualitás (Soft Cell) * Botrány – bármi áron (Frankie Goes To Hollywood) * Jimmy Somerville küldetése * „Nekem van eszem, te jól mutatsz” (Pet Shop Boys) * Vince Clarke projektjei (Yazoo, Erasure) * Az artisztikus pop felé (Talk Talk) * Üvöltésterápia (Tears For Fears) * Szintipop a szigetországon túl (Yellow Magic Orchestra, Alphaville, Yello, a-ha)

50. előadás – 2020. január 15.
Amerika válasza: Jacko (US)
 – 1983. július 16., avagy a „második brit invázió” kezdete * Élj a mának! (Nagy-Britannia) vs sport és karrierpánik (Egyesült Államok ) * Az új táncos őrület (Flashdance) * az első globális fekete popsztár, Michael Jackson * a Thriller és a Jackson-brand

* * *

Korábbi szemeszterek:

>> Első évad (2015 tavasz) >>

>> Második évad (2015 ősz) >>

>> Harmadik évad (2016 tavasz) >>

>> Negyedik évad (2016 ősz) >>

>> Ötödik évad (2017 tavasz) >>

>> Hatodik évad (2017 ősz) >>

>> Hetedik évad (2018 tavasz) >>

>> Nyolcadik évad (2018 ősz) >>

>> Kilencedik évad (2019 tavasz) >>

>> Tizedik évad (2019 ősz) >>

A weboldal megjelenítésével és működésével kapcsolatos kérdéseivel, problémáival forduljon az oldalakat karbantartó webmester-hez.
 shs webdesign www.erelversoft.hu custoMMade by eReLverSoft 2016
 
Ez a weboldal kizárólag a technikai működéshez használ cookie-t, a jobb felhasználói élmény érdekében. Honlapunk használatával Ön elfogadja, hogy cookie-t helyezhessünk el az Ön által éppen használt digitális eszközén.
Elfogadom Nem fogadom el