Rock and Roll Szabadegyetem XI. (2020 tavasz)

Red Hot Chilli Peppers

Az előző két évadot javarészt a nyolcvanas évek Nagy-Britanniájában töltöttük, úgyhogy itt az ideje megnézni, ezzel nagyjából párhuzamosan mi történt az Egyesült Államokban. Ahol a második brit invázió időszakában az első globális fekete popsztár, Michael Jackson után megszületett az első globális női popsztár, Madonna. Az évtized a tengerentúlon amúgy is női popelőadók látványos előre töréséről szólt, elég ha Cyndi Lauperre, Whitney Houstonra, Sadera, Janet Jacksonra, vagy a másodvirágzását élő Cherre és Tina Turnerre gondolunk. Nem beszélve a többgenerációs női szerző-előadókról (Rickie Lee Jones, Suzanne Vega, Tracy Chapman) és az ügyeletes kebelcsodákról (Samantha Fox, Sabrina, Brigitte Nielsen). Miközben rockfronton az évtized eleje az amerikai punkvisszacsatolás, a hardcore időszaka (Bad Brains, Black Flag, Minor Threat, Dead Kennedys). És hát jöttek az izgalmasabbnál eredetibb zenék, az indusztriális folkos Pere Ubu, az összművészeti multimédiás show-ban mozgó Laurie Anderson (egy újabb nő), a punk, a funk és a metal keresztmetszetében alkotó Red Hot Chili Peppers és Fishbone, a noise-rock szcéna (Sonic Youth, Swans), az alterock ősök (Pixies, Dinosaur Jr.) vagy Tom Waits nyolcvanas évekbeli szonikus metamorfózisa. Róluk lesz szó a Rock and Roll Szabadegyetem február 5-én kezdődő XI. szemeszterében. Részletes (tervezett) tematika a hajtás után.

 * * *

Rock and Roll Szabadegyetem, 11. szemeszter (2020 tavasz)
Minden hónap első szerdája, 17:30, Örkény könyvesbolt

51. előadás – 2020. február 5. – Madonna, az első globális női popsztár
Szexuális forradalom a zeneiparban * Madonna és az új popmodell * Korfüggő tündöklők (Laura Branigan, Pat Benatar, Joan Jett, Sheena Easton, Kim Wilde, C.C. Catch) * Diszkókirálynőből újhullámos „videóisten” (Grace Jones)

52. előadás – 2020. március 4. – Női popsztárok új hulláma
A lányok is szórakozni akarnak (Cyndi Lauper) * A legszexisebb rocknagyi (Tina Turner) * A független nő imidzse (Cher) * Decens, füstös elegancia (Sade) * Az első számú afro-amerikai popdíva (Whitney Houston) * Dalok, önvédelemből (Janet Jackson) * „Szerencsésnek kell lennem” (Kylie Minogue) * Többgenerációs szerző-előadók (Rickie Lee Jones, Suzanne Vega, Tracy Chapman) * Kebelcsodák (Samantha Fox, Sabrina, Brigitte Nielsen)

53. előadás – 2020. április 1. – No wave, hardcore (US)
No wave New York (Lydia Lunch, James Chance, DNA) * Amerikai punkvisszacsatolás: hardcore * Hardcore-triumvitárus: Bad Brains, Black Flag, Minor Threat * A politikus hardcore (Dead Kennedys) * További fontos hardcore formációk (Circle Jerks, Minutemen, Misfits, Nomeansno, Meat Puppets, Hüsker Dü, Big Black, Replacements)

54. előadás – 2020. május 6. – Avantgárd és újtradicionalisták #1 (US)
Indusztriális folk (Pere Ubu) * Összművészeti multimédiás show-k (Laurie Anderson) * Végtelen anonimitás (Residents) * A college rock virágkora (R.E.M.) * Új „tradicionalisták” (10,000 Maniacs, Throwing Muses) * Rockabilly revival (Stray Cats) * A punk, a funk és a metal találkozása (Red Hot Chili Peppers, Fishbone)

55. előadás – 2020. június 3. – Avantgárd és újtradicionalisták #2 (US)
A noise-rock szcéna * „Hendrix óta a legeredetibb gitárzene” (Sonic Youth) * Harapós és meditatív kompozíciók (Swans) * Provokálni és szórakoztatni (Butthole Surfers) * Alterock ősök (Pixies, Dinosaur Jr.) * Tom Waits szonikus metamorfózisa

 

* * *

Korábbi szemeszterek:

>> Első évad (2015 tavasz) >>

>> Második évad (2015 ősz) >>

>> Harmadik évad (2016 tavasz) >>

>> Negyedik évad (2016 ősz) >>

>> Ötödik évad (2017 tavasz) >>

>> Hatodik évad (2017 ősz) >>

>> Hetedik évad (2018 tavasz) >>

>> Nyolcadik évad (2018 ősz) >>

>> Kilencedik évad (2019 tavasz) >>

>> Tizedik évad (2019 ősz) >>

>> Tizedegyedik évad (2020 tavasz) >>

A weboldal megjelenítésével és működésével kapcsolatos kérdéseivel, problémáival forduljon az oldalakat karbantartó webmester-hez.
 shs webdesign www.erelversoft.hu custoMMade by eReLverSoft 2016
 
Ez a weboldal kizárólag a technikai működéshez használ cookie-t, a jobb felhasználói élmény érdekében. Honlapunk használatával Ön elfogadja, hogy cookie-t helyezhessünk el az Ön által éppen használt digitális eszközén.
Elfogadom Nem fogadom el