Örkény #54 – Avantgárd és újtradicionalisták #1 (US)

Red Hot Chili Peppers, 1986

Fél éves kényszerpihenő után újraindul a Rock And Roll Szabadegyetem! A hetvenes-nyolcvanas évek fordulóján se a New Yorki-i újhullám, se a szintén ott formálódó no wave színtér képviselői nem akarták teljességgel megtagadni az elődök szonikus örökségét, inkább csak friss elemekkel és energiákkal revitalizálni, a modern nagyvárosi lét lüktetéséhez, hangzásvilágához igazítani azt. A következőkben azokról az amerikai előadókról lesz szó, akik ugyan sokféle irányból érkeztek és sokféle irányba haladtak tovább, de még az eddigieknél is erőteljesebben merítettek a múltból. A mai előadás fókuszában a különböző művészeti ágakat egyesítő avantgárd pop (Pere Ubu, Laurie Anderson), a kollégiumi rádiók kedvencének számító újtradicionalisták (R.E.M, Throwing Muses, 10,000 Maniacs), a rockabilly revival képviselője (Stray Cats) és a fehér punk rockot a fekete funkkal keresztező Red Hot Chili Peppers áll. (2020. szeptember 2., 17:30, Örkény könyvesbolt). 

 Ízelítőnek három videó:

1. A nyolcvanas évek kísérleti művészetének egyik legfontosabb alakja, Laurie Anderson ezzel a félig énekelt, félig mesélt, szinte teljesen minimalista dalával olyan népszerűvé vált Angliában, hogy hamarosan hét lemezre szóló szerződést írhatott alá a Warnerrel. (Laurie Anderson – O Superman, 1982).

  

2. „Moll hangnem, középtempó és enigmatikus, félig folkos rockballada jelleg” – sokak szerint ennyi a titka, hogy miért olyan népszerűek a college rock zenekarként indult, a kilencvenes évek hajnalától teljességgel a mainstream szerves részének számító R.E.M dalai. (R.E.M. – Orange Crush, 1988).

  

3. A Red Hot Chili Peppers dalait egyszerre feszítette a fehér punk rock dinamizmusa és a fekete funk talpalávalósága, mindez nagy adag bohóckodással és más showelemekkel nyakon öntve. (Red Hot Chili Peppers – Give It Away, 1991)..
 
 
 

 * * *

Rock and Roll Szabadegyetem, 12. szemeszter (2020 ősz)
Minden hónap első szerdája, 17:30, Örkény könyvesbolt

54. előadás – 2020. szeptember 2.
Avantgárd és újtradicionalisták #1 (US)
Indusztriális folk (Pere Ubu) * Összművészeti multimédiás show-k (Laurie Anderson) * Végtelen anonimitás (Residents) * A college rock virágkora (R.E.M.) * Új „tradicionalisták” (10,000 Maniacs, Throwing Muses) * Rockabilly revival (Stray Cats) * A punk, a funk és a metal találkozása (Red Hot Chili Peppers)

55. előadás – 2020. október 7.
Avantgárd és újtradicionalisták #2 (US) – A noise-rock szcéna * „Hendrix óta a legeredetibb gitárzene” (Sonic Youth) * Harapós és meditatív kompozíciók (Swans) * Provokálni és szórakoztatni (Butthole Surfers) * Alterock ősök (Pixies, Dinosaur Jr.) * Tom Waits szonikus metamorfózisa

56. előadás – 2020. november 4.

57. előadás – 2020. december 2.

58. előadás – 2021. január 13.

 

* * *

Korábbi szemeszterek:

>> Első évad (2015 tavasz) >>

>> Második évad (2015 ősz) >>

>> Harmadik évad (2016 tavasz) >>

>> Negyedik évad (2016 ősz) >>

>> Ötödik évad (2017 tavasz) >>

>> Hatodik évad (2017 ősz) >>

>> Hetedik évad (2018 tavasz) >>

>> Nyolcadik évad (2018 ősz) >>

>> Kilencedik évad (2019 tavasz) >>

>> Tizedik évad (2019 ősz) >>

>> Tizedegyedi évad (2020 tavasz) >>

A weboldal megjelenítésével és működésével kapcsolatos kérdéseivel, problémáival forduljon az oldalakat karbantartó webmester-hez.
 shs webdesign www.erelversoft.hu custoMMade by eReLverSoft 2016
 
Ez a weboldal kizárólag a technikai működéshez használ cookie-t, a jobb felhasználói élmény érdekében. Honlapunk használatával Ön elfogadja, hogy cookie-t helyezhessünk el az Ön által éppen használt digitális eszközén.
Elfogadom Nem fogadom el