ZEN #5 – Elvis és Memphis


Ahhoz, hogy a rock and roll elindulhasson világhódító útjára, szüksége volt egy gyújtópontra, egy vezéralakra, egy univerzális ideálra, akit nem kell megosztani a felnőttekkel. Valakire, akiben testet öltött a lázadás, aki jóképű és fiatal. Az úttörők közül Bill Haley koros volt és túlsúlyos, Fats Domino, Chuck Berry koros volt és túlsúlyos. Mire megjelent a színen a fekete hangú fehér, az extatikus mozgású, szexuálisan vonzó, minden porcikájában különleges és szokatlan új előadó, Elvis Presley, aki már megjelenésével, hajviseletével, öltözködésével, előadói stílusával is csupa olyat ígért, amire a fiatalok régóta vágytak.

Ő volt az első igazi rock and roll sztár. Egy déli fehér, aki a bluest countryval, a country-t pedig gospellel elegyítve énekelte, így alakított ki az amerikai Dél sokszínű zenei világából a kezdetben rockabillynek, később rock and rollnak nevezett stílust. Ösztönös tehetség volt, aki dalait természetes szexualitással adta elő, és alkalmas lett arra, hogy egyrészt az új ideálokat kereső nemzedék lázadást megtestesítő bálványa legyen, másrészt fellépésével az addigi zenei és egyetemes kultúrának is új irányt szabjon.

Tartalom: Napfelkelte, Sun Records • Király születik • Parker „ezredes” színre lép • Miért nem a magyarok fedezték fel Elvist? • Feketén fehéren, Tinédzser mennyország: filmek, divatok, bálványok • Rock and roll-kapitalisták: Parker, Jerry Wexler

A sorozat részei:
2022. február 2. – ZEN#01 – A behurcoltak zenéje – bluestörténet
2022. március 2. – ZEN#02 – A telepesek zenéje – countrytörténet
2022. április 6. – ZEN#03 – A szocio-kulturális háttér és az intellektuális lázadás
2022. május 4. – ZEN#04 – A rock and roll hajnala
2022. június 1. – ZEN#05 – Elvis és Memphis

A weboldal megjelenítésével és működésével kapcsolatos kérdéseivel, problémáival forduljon az oldalakat karbantartó webmester-hez.
 shs webdesign www.erelversoft.hu custoMMade by eReLverSoft 2016
 
Ez a weboldal kizárólag a technikai működéshez használ cookie-t, a jobb felhasználói élmény érdekében. Honlapunk használatával Ön elfogadja, hogy cookie-t helyezhessünk el az Ön által éppen használt digitális eszközén.
Elfogadom Nem fogadom el