ZEN #7 - A rock and roll hullámai 2

Jerry Lee Lewis

Szerdán újra Rock and Roll Szabadegyetem a Magyar Zene Háza könyvtárában, ezúttal azokról a fehér sztárokról lesz szó, akik a múlt hónapban bemutatott fekete muzsikusok (Fats Domino, Lttle Richard, Chuck Berry) mellett - Elvisszel egyetemben - ezt a döntően kisebbségi zenét elvitték a többségi társadalomba: Jerry Lee Lewis, Carl Perkins, Eddie Cochran, Gene Vincent és Buddy Holly..

Ezek ez az előadók csaknem kivétel nélkül Délről, és a társadalom mélyrétegeiből érkeztek, magukkal hozva társadalmi-szociális-kulturális örökségüket. Zenéjük fiatalos, friss volt, előadásmódjuk felszabadult, energikus, megjelenésükkel hosszú ideje elfojtott energiák és indulatok törhettek felszínre a közönség soraiban is. Közülük talán Chuck Berry volt a rock and roll legfontosabb személyisége. Joggal mondta róla John Lennon: „Ha a rock and roll valami más nevet kellene adnunk, akkor nyugodtan nevezhetnénk Chuck Berrynek!” De persze ott volt (zongora) Killer, Jerry Lee Lewis; a balszerencsés örök kísérőzenész Carl Perkins; a vallásból a vallásba menekülő Little Richard vagy a boogie fejedelme, Fats Domino. Nem beszélve a második hullámról, közülük is a tragikus sorsú Buddy Hollyról, akinek munkássága nem annyira a kortársakra, sokkal inkább a beatkorszak legnagyobb előadóira (Beatles, Rolling Stones) hatott.

Jegyvásárlás (korlátozott számban):
https://magyarzenehaza.com/esemeny/7-csillogo-fekete-lemezeken-a-szuleto-sztaripar

A sorozat korábbi részei:
2022. február 2. – ZEN#01 – A behurcoltak zenéje – bluestörténet
2022. március 2. – ZEN#02 – A telepesek zenéje – countrytörténet
2022. április 6. – ZEN#03 – A szocio-kulturális háttér és az intellektuális lázadás
2022. május 4. – ZEN#04 – A rock and roll hajnala
2022. június 1. – ZEN#05 – Elvis és Memphis
2022. szeptember 7 - ZEN#06 – A rock and roll hullámai 2.

A weboldal megjelenítésével és működésével kapcsolatos kérdéseivel, problémáival forduljon az oldalakat karbantartó webmester-hez.
 shs webdesign www.erelversoft.hu custoMMade by eReLverSoft 2016
 
Ez a weboldal kizárólag a technikai működéshez használ cookie-t, a jobb felhasználói élmény érdekében. Honlapunk használatával Ön elfogadja, hogy cookie-t helyezhessünk el az Ön által éppen használt digitális eszközén.
Elfogadom Nem fogadom el