ZEN #12 - A Mersey-beat és a korai Beatles

George Harrison, John Lennon és Paul McCartney 1960 körül

Bár a jegyek már elfogytak, azért információként: a hónap első szerdáján, március elsején ismét Rock and Roll Szabadegyetem a Magyar Zene Háza könyvtárában. A rock and roll Nagy-Britanniában is jóval többet jelentett, mint zene és tánc – a kezdetektől összekapcsolódott a fiatalok lázadásával, az életforma forradalommal, a születő ifjúsági szubkultúrákkal. A brit beat (egyik) bölcsője egy észak-nyugati kikötőváros, Liverpool volt, ahol az ötvenes-hatvanas évek fordulóján már formálódott a Mersey-beat. 1962. október 24-én pedig új időszámítás vette kezdetét: ezen a napon tűnt fel az angol sikerlistán a Beatles első kislemeze, a Love Me Do.

Ahogy az Egyesül Államokban is a „vidéki” nagyvárosokban (Nashville, Memphis, New Orleans, Detroit) született meg a rock and roll, hasonlóképpen Angliában is a „vidéki” nagy iparvárosokból (Liverpool, Manchester, Newcastle, Birmingham) indult hódító útjára az új zene. Mindenekelőtt Liverpoolból, a legnagyobb északi kikötővárosban, mely hangulatával, lakóinak kevert nemzetiségű és kulturálisan sokszínű összetételével, társadalmi, szociális feszültségeivel leginkább emlékeztetett az amerikai Dél városaira. Majd nem sokkal később az amerikai rock and roll brit változata, a beat fokozatosan átírta nemcsak a szigetország, hanem az európai kontinens populáris zenéjének történetét is.

 

Ízelítőnek három videó:

1. Gerry and The Pacemakers:: Your'll Never Walk Alone (1963) - az FC Liverpool himnusza

 

2. Rolling Stones - I Wanna Be Your Man (1963) - A Beatles a konkurres zenekarnak is írtak dalt (amúgy Paul McCartney az új, 2023-ban megjelent Stones-albumon is játszik)

  

3. Beatles - Cant Buy Me Love - A Hard Days Nigh egyik ikonikus jelenete, a tévéfelvételről kiszabaduló Beatles bolondozása a szabadban

  

* * *

Jegyvásárlás:
-

* * *

A sorozat korábbi részei:
2022. február 2. – ZEN#01 – A behurcoltak zenéje – bluestörténet
2022. március 2. – ZEN#02 – A telepesek zenéje – countrytörténet
2022. április 6. – ZEN#03 – A szocio-kulturális háttér és az intellektuális lázadás
2022. május 4. – ZEN#04 – A rock and roll hajnala
2022. június 1. – ZEN#05 – Elvis és Memphis
2022. szeptember 7 – ZEN#06 – A rock and roll hullámai 1.
2022. október 5. – ZEN#07 – A rock and roll hullámai 2.
2022. november 2 – ZEN#08 – Csillogó fekete lemezeken
2022. december 7. – ZEN#09 – A rock and roll alkonya
2023. január 18. – ZEN#10 – Rock around the World
2023. február 1. – ZEN#11 – Amerika ébredése
2023. március 1- – ZEN#12 - A Mersey-beat és a korai Beatles 

 

 

A weboldal megjelenítésével és működésével kapcsolatos kérdéseivel, problémáival forduljon az oldalakat karbantartó webmester-hez.
 shs webdesign www.erelversoft.hu custoMMade by eReLverSoft 2016
 
Ez a weboldal kizárólag a technikai működéshez használ cookie-t, a jobb felhasználói élmény érdekében. Honlapunk használatával Ön elfogadja, hogy cookie-t helyezhessünk el az Ön által éppen használt digitális eszközén.
Elfogadom Nem fogadom el