ZEN #13 - A Beatles színe és fonákja

A Beatles 1967-ben

Bár régóta teltházas, azért információként: április 5-én ismét Rock and Roll Szabadegyetem a Magyar Zene Háza könyvtárában (immár 13. alkalommal). A Time magazin szerint a Beatles volt a „modern populáris kultúra legkreatívabb alkotója”. Jelentőségét Leonard Bernstein Bachhoz és Beethovenhez hasonlította. Ők jegyzik az elmúlt hatvan esztendő legtöbb listavezető dalát és legtöbb listavezető albumát. Paul McCartney és John Lennon a poptörténelem legsikeresebb dalszerzői, közösen kereken huszonöt number one számot írtak. S bár a Beatles kapcsán a nagyközönség elsősorban a korszakos slágerekre emlékszik szívesen, a liverpooli kvartett az évtized második felében gyakorta és bátran kísérletezett is.

Ahogy az Egyesül Államokban is a „vidéki” nagyvárosokban (Nashville, Memphis, New Orleans, Detroit) született meg a rock and roll, hasonlóképpen Angliában is a „vidéki” nagy iparvárosokból (Liverpool, Manchester, Newcastle, Birmingham) indult hódító útjára az új zene. Mindenekelőtt Liverpoolból, a legnagyobb északi kikötővárosban, mely hangulatával, lakóinak kevert nemzetiségű és kulturálisan sokszínű összetételével, társadalmi, szociális feszültségeivel leginkább emlékeztetett az amerikai Dél városaira. Majd nem sokkal később az amerikai rock and roll brit változata, a beat fokozatosan átírta nemcsak a szigetország, hanem az európai kontinens populáris zenéjének történetét is.

 

Ízelítőnek három videó:

1. Beatles: Ticket To Ride (1965) - A Help! című második Beatles-filmből egy részlet, amely sokak szerint voltaképpen az első videóklip

 

2.Beatles: Tomorrow Never Knows (1966) - A Revolver album záró dala, mely sok szempontból megelőzte a maga korát

  

3. U2: Helter Skelter [Rattle & Hum, 1988] - Bono: "Charles Manson ellopta ezt a dalt a Beatles-től. Mi visszalopjuk."

  

* * *

Jegyvásárlás:
-

* * *

A sorozat korábbi részei:
2022. február 2. – ZEN#01 – A behurcoltak zenéje – bluestörténet
2022. március 2. – ZEN#02 – A telepesek zenéje – countrytörténet
2022. április 6. – ZEN#03 – A szocio-kulturális háttér és az intellektuális lázadás
2022. május 4. – ZEN#04 – A rock and roll hajnala
2022. június 1. – ZEN#05 – Elvis és Memphis
2022. szeptember 7 – ZEN#06 – A rock and roll hullámai 1.
2022. október 5. – ZEN#07 – A rock and roll hullámai 2.
2022. november 2 – ZEN#08 – Csillogó fekete lemezeken
2022. december 7. – ZEN#09 – A rock and roll alkonya
2023. január 18. – ZEN#10 – Rock around the World
2023. február 1. – ZEN#11 – Amerika ébredése
2023. március 1- – ZEN#12 - A Mersey-beat és a korai Beatles
2023. április 5. – ZEN#13 - A Beatles színe és fonákja

A weboldal megjelenítésével és működésével kapcsolatos kérdéseivel, problémáival forduljon az oldalakat karbantartó webmester-hez.
 shs webdesign www.erelversoft.hu custoMMade by eReLverSoft 2016
 
Ez a weboldal kizárólag a technikai működéshez használ cookie-t, a jobb felhasználói élmény érdekében. Honlapunk használatával Ön elfogadja, hogy cookie-t helyezhessünk el az Ön által éppen használt digitális eszközén.
Elfogadom Nem fogadom el