MW 2010 - A mali bluestól a csuvas sördalig

Sonny, ó, ő igazán remek ember - bólogat méltóságteljesen az Uránia borozó retrofílingű asztalánál egy vérben pörgő szemű, spiccen túli srác, társaihoz hasonlóan hamisítatlan ötvenes évekbeli rock and roll séróban és cuccban. Amikor épp nincs a nyakában a gitár, hányja a rongylábfigurát, a refréneket kórusban üvöltik, a kocsma népe meg simán tolerálja. Mint kiderült, Budapestről jöttek, nem másért, csak hogy Sonnyn ámulhassanak szombat éjjel a moziban.

altFotó: Molnár Edvárd

A huszonnyolc éves soproni énekes társaival, a Wild Cows-zal olyan világot próbált megidézni azon a reményteli éjjelen, amit legfeljebb a dédszüleik hallgathattak szinkronban a korukkal, nevezetesen a negyvenes-ötvenes évek rock and rollját, annak is rhyhtm and bluesból sarjadó változatát. Mintegy demonstrálta azt, amit az egész Mediawave sugall: az ember egyszerre lehet múltba révedő, a jelenben alkotó és a jövőbe kalandozó.

A huszadik fesztivál első hétvégéjén azonban Sonny így is csak egyik emlékezetes fellépő maradt, ott volt például szintén szombaton a nevével ellentétben tősgyökeres osztrák gitáros-énekes Ripoff Raskolnikov és az egyik legjobb hazai pofagyalusnak számító Pribojszki Mátyás, akik a Főtéren szintén kellőképp átmozgatták a hallgatóságot. Különböző generációt képviselnek, eltérő kulturális miliőből érkeznek, egymást mégis remekül értik/érzik, és ismét megmutatták, hogyan is szól a hamisítatlan közép-európai akusztikus blues.

Előttük Szombathely „blues főnemese”, Zsoldos Báró és két társa villantotta meg a hatvanas évek tapétakaparó gitárrockját, korukat meghazudtolva vérbeli power trióként tolták a Cream-számokat, díszítésként hozzá Jimi Hendrix két felejthetetlenét. A negyven éve halott gitáristen dallamait amúgy is több zenekar tette magáévá, a világörökség részét képező Hey Joe-t több tucat muzsikus és laikus pengette együtt a Fő téren: a legzöldebb ötéves lehetett, a legbölcsebb hatvan körül járhatott. A bluesrock majális fináléjaként pedig a tavaly Győrben még kísérőként, ezúttal viszont alanyi jogon, saját zenekarával  berobbanó Stevie Salas zúzott, rockolt, funkolt emberesen.

A szombathelyiek - szemmel láthatóan és füllel hallhatóan - legalább ennyire vevők voltak az első nap multikulti csapatára, a Terrakottára, amelynek tagjai ugyan Portugáliából érkeztek, de valójában több kontinens több tájáról verődtek egybe. Zenéjük is ennek megfelelően olyan volt, akár valami világzenei szecskarádió: hol mali blues szólt, hol szenegál ballada, hol lüktető szamba, hol karibi reggae. Mindez persze kellő tűzzel, finesszel és tánccal elővezetve.

Bár a vasárnapra nagyon várt, a speciális kézi pergődobján „a dinamika minden lehetőségét kihasználó virtuóz”, Tarik Aslan végül vízumproblémák miatt nem futott be, az autentikus kurd népzenét játszó Sarikamis nagyon is jelen volt. Fújták a zurnát, ütötték a dobot, ahol és amikor csak kellett, mindezt olyan decibellel, mint három kamion. Egzotikus zenéjüket remekül egészítették ki a rendszeresen „turnézó” szakács ételkölteményei.

A kurd zenészekkel barátkozva gyakran került szóba a lélek és a testvériség, ahogy a hétvégét a Bartók teremben záró Berecz András műsora ugyancsak hasonló tematika mentén tekergett, így hozva össze távoli földrészeket és kultúrákat, a mali bluestól a csuvas sördalig.

------------------------------------

Kapcsolódó anyagok:

MW 2013 - A lijiangi szál >> - cikk, 2013.május

MW 2013 - Jöttek, zúztak, letaglóztak >> - cikk, 2013. május

MW 2013 - Zenekultúrákon átívelő örömzenélések >> cikk, 2013. május

MW 2012 - Akár a mogyorófa-virág >> - cikk, 2012. április

MW 2012 - Kontrollált káosz, kérkedő kakofónia >> - cikk, 2012. április

Bittová deleje >> - portrécikk, 2011.augusztus

Mediawave 2010 - Szelektált világörökség >> - cikk, 2010. május

Pusker Péter - A Mediawave szombathelyi kormányzója >> - interjú, 2010.  május

A kapocsember (Hartyándi Jenő portré) >> - cikk, 2008. október

Mediawave 2005 - Erős norvég vonal >> - cikk, 2005. május

Mediawave 03 - Variációk a női lélekre >> cikk, 2003. május

Mediawave 02 - Ideális helyszín, ideális koncertek >> - cikk, 2002. május

Mediawave 01 - Hússal, vérrel, lélekkel >> - cikk, 2001. május

Mediawave 2000 - A szonikus lenyomat >> - cikk, 2000. május

Mediawave 99 - A szokottnál szerényebb >> -  cikk, 1999. május

Mediawave-különítmény Ázsiában >> - cikk, 1998. november

Mediawave 98 - Lacy, Bittová, Muzsikás >> - cikk, 1998. május

Repedések - győri jazz >> - cikk, 1997. május

Mediawave 94 - Neonfényes mesék >> - cikk, 1994. május

A weboldal megjelenítésével és működésével kapcsolatos kérdéseivel, problémáival forduljon az oldalakat karbantartó webmester-hez.
 shs webdesign www.erelversoft.hu custoMMade by eReLverSoft 2016
 
Ez a weboldal kizárólag a technikai működéshez használ cookie-t, a jobb felhasználói élmény érdekében. Honlapunk használatával Ön elfogadja, hogy cookie-t helyezhessünk el az Ön által éppen használt digitális eszközén.
Elfogadom Nem fogadom el