Pribojszki Mátyás Band: Flavours (2005)

altKiadó: Szerzői kiadás
Producer: Pribojszki Mátyás
Játékidő: 44:47
Közreműködők: Pribojszki Mátyás harmonika, ének / Kovács Erik billentyűsök / Pengő Csaba basszusgitár/ Adamecz József dob
+ Ian Siegal ének, gitár / Mike Sponza gitár
/ Szűcs Gábor gitár

 

 

 

 

Szabó Tamás és Ferenczi György sokáig egyeduralkodónak számított a hazai (blues)szájharmonikázásban. Egészen addig, amíg fel nem bukkant Pribojszki Mátyás. A ma harminchárom éves békéscsabai szájharmonika-virtuóz nem csak új színt és megszólalást hozott a hazai blueséletbe, de zenéjével azokat is képes megszólítani, akiket amúgy ez a műfaj elvétve érint meg.

Pribojszki a kilencvenes évek legelején a Dobókockában tűnt fel először, majd 1993-ban létrehozta a Blues Fools-t, amely kezdettől fogva nem a nemzetközi bluesirodalomból építkezett, hanem szinte kizárólag saját, angol nyelvű dalait játszotta. Nem mások által már ezerszer előadott standardekkel traktáltak minket, hanem e viszonylag szűk eszköztárú műfaj elemeiből ismerősnek ható, mégis egyéni hangvételű nótákkal. Három magánkiadásban megjelent, műfajtörténeti jelentőségű lemezt (Fools In The Blues, 1998, On The Move, 2001, Old These, Oldies, 2003) hagytak maguk után, amikor 2004 őszén - belátva, hogy a tagok közti kapcsolat végérvényesen megfáradt - néhány korsó búzasör után mellett pontot tettek a Blues Fools végére.

Pribojszki ekkor már javában dolgozott első szólólemezén. Új kihívásokra vágyott, új ötletek jöttek, és ezek megvalósításán olyan kvalitású új társakra (Pengő Csaba, bőgő, Kovács Erik, billentyű, Adamecz József, dob) lelt, akiknél gyakorlatilag nincs műfaji határ. Plusz a felvételekhez erősítésként meghívott két jó nevű külföldi muzsikus barátot, az olasz Mike Sponzát és a Budapesten sokat megforduló ír Ian Segalt.

A modernebb hangzású Flavours című album tizenegy dala a 2005-ös tavasz tizenegy remek pillanata lett. Színes, változatos és ízléses anyag, nincs benne semmi púder, semmi erőlködés, a számok természetesen gurulnak rajta és kellő ritmusban követik egymást. A fő csapásirány persze továbbra is a blues maradt, de a korongon jazzes, groove-os és funkys elemek is bőven előfordulnak. Pribojszki szerencsés kézzel keverte rajta a régit az újjal, a zárásként előadott What You Give című dalából pedig egy nyitottabb szellemű kereskedelmi médiával megáldott országban akár sláger is lehetett volna. JBSZ

„A blues mindenképp örökérvényű, érzelmekkel teli és igazán hangulatos műfaj. Minden benne van, ami bennünk, emberekben volt, van és lesz” - Pribojszki Mátyás, 2005

---------------------

Kapcsolódó anyagok:

A tavasz 19 bluesos pillanata >> - kritika, 2009. április

Zenefilm - harmadik nap >> - 2008. november

Zenefilm - negyedik nap >> - 2008. november

Pribojszki Mátyás - Pribojszki folytatja >> - cikk, 2008. február

Kitartó bluesbolondok >> cikk, 2002. november

A weboldal megjelenítésével és működésével kapcsolatos kérdéseivel, problémáival forduljon az oldalakat karbantartó webmester-hez.
 shs webdesign www.erelversoft.hu custoMMade by eReLverSoft 2016
 
Ez a weboldal kizárólag a technikai működéshez használ cookie-t, a jobb felhasználói élmény érdekében. Honlapunk használatával Ön elfogadja, hogy cookie-t helyezhessünk el az Ön által éppen használt digitális eszközén.
Elfogadom Nem fogadom el