nemtom..soop - Testvérzene

Két testvér, aki egymástól többezer kilométer távolságra él, két gyökeresen eltérő zenei világban mozog és egy harmadikban alkot közösen. Kisebb-nagyobb megszakításokkal hét éve folytatják ezt a terapikus felhangokkal átszőtt egymásra találást, megszámlálhatatlan bárkoncertet adtak Portóban és Budapesten. Az elmúlt nyolc hónapban pedig annyira összecsiszolódtak, hogy nemtom..soop névre keresztelt duójuk idei legjobb pillanatait egyedi csomagolású és gyártású CD-ken is elérhetővé tették. Mégha azok kereskedelmi forgalomba nem kerülnek, legfeljebb koncerteken vagy a myspace oldalukon keresztül rendelhetőek meg.

Sütő Márton és Sütő Gergely - fotó: Katona Ádám

Az idősebbik testvér, Sütő Gergely hivatásként anno a klasszikus zenei pályát választotta, elvégezte a lausanne-i konzervatóriumot, azóta több szimfonikus zenekarban megfordult, jelenleg az Orchestra National do Porto basszusklarinétosa. Emellett azonban mindig is rajongott a kortárs kíséreti zenékért, az új évezredben beleszédült a komputer kínálta lehetőségekbe, s olyan szinten beleásta magát a zeneszoftverek világába, hogy 2006-ban őt is meginvitálta John Zorn a budapesti Cobra-projektjébe.

A hat és fél évvel fiatalabb testvér, Sütő Márton a harmincas generáció egyik legjobb hazai jazzgitárosa, hét éve vezeti saját Smárton trióját, egy ideig tolta az Óperentzia szekerét, de számos alkalmi és távlatos zeneprojekt harcedzett tagja. Ő igazából sosem tért le arról az útról, amit anno kijelölt magának: ma is alapvetően ugyanazt a tradicionális építkezésű, líraibb hangvételű, bluesos érzetű instrumentális zenét játssza, mint hét évvel ezelőtt.

Tinédzserként mindketten átestek a zenei szocializáció különböző stációin, Gergely iskolai barátai fanatikus hard rock, majd jazzrajongók lettek, és rengeteg olyan zenét adtak a családnak, amelyhez - mint később kiderült - Mártonnak volt nagyobb affinitása. Más téren is segítette öccse zenei lépéseit, például ő mutatta meg neki a belépőszintű gitárakkordokat, sőt, az első hangszer megvételénél is jelen volt. Érettségi után azonban otthagyta a családi házat, idővel másik városba, sőt másik országba is költözött, ami óhatatlanul meglazította a két testvér közti köteléket.

Gergely már a kilencvenes évek derekán kísérletezgetett elektronikus kütyükkel, kezdetben saját klarinétszólamait bolondította meg effektekkel, a szofisztikált komputeres dobgépprogramok megjelenésekor viszont tudta, kész, elveszett. Vett egy csúcs laptopot, felszerelte a megfelelő szoftverekkel, majd a zenekezdeményeit megmutatta az öccsének, aki ezekre az alapokra ráimprovizált. Így jött létre az ős nemtom..soop, mely élőben először 2003-ban debütált egy portói bárban.

A próbának és koncertezésnek persze korlátot szabott a tekintélyes földrajzi távolság. De miközben Portóban és Budapesten mindketten járták a maguk zenei útján, évente több alkalommal elutaztak egymáshoz, hogy folytathassák kísérletezgetésüket és közben megnézzék, a másik épp hol tart.

A nemtom..soop pályája aztán 2008 februárjában váratlanul megfeneklett: kurrens portói együttzenélésük során zeneileg annyira kezdtek elbeszélni egymás mellett, hogy félő volt, az már emberi kapcsolatukat is beárnyékolja, ezért meghatározatlan időre felfüggesztették a közös munkát. Két év kihagyás után azonban újrakezdték, egy szerencsés helyzetnek köszönhetően bő fél évig dolgozhattak intenzíven a projekten. Kellő koncepcióval, türelemmel és toleranciával pedig eljutottak oda, hogy a rendszeres koncertezés mellett összehoztak egy változatos, otthon is bátran hallgatható zenei anyagot.

Amit ugyanis a bárokban játszanak, az hosszan építkező, improvizációkkal és néha üresjárattokkal telt kellemes lounge zene. Melyben azért időnként kifejezetten izgalmas folyamatok zajlanak. A folytonos keresgélés, rögtönzés közben így találtak rá azokra a rövidebb, viszonylag kompakt zenerészletekre, melyek újrajátszva, továbbgondolva idővel számokká szervesültek össze. S bennük érdekesen feszül egymásnak a két testvér eltérő habitusa: Gergely hidegebb, kísérletezőbb, zajgazdag, helyenként kifejezetten elvetemült gépi alapjai Márton líraibb, dallamosabb, töprengős gitárfutamaival.

Megosztás

A weboldal megjelenítésével és működésével kapcsolatos kérdéseivel, problémáival forduljon az oldalakat karbantartó webmester-hez.
 shs webdesign www.erelversoft.hu custoMMade by eReLverSoft 2016
 
Ez a weboldal kizárólag a technikai működéshez használ cookie-t, a jobb felhasználói élmény érdekében. Honlapunk használatával Ön elfogadja, hogy cookie-t helyezhessünk el az Ön által éppen használt digitális eszközén.
Elfogadom Nem fogadom el