Instant improvizáció (Random Trip)

Bár a budapesti éjszaka egyik legkülönlegesebb, heti rendszerességű örömzenebulija, a Random Trip januárban múlt kétéves, az öregedést csak e hétvégén ünnepelték, ráadásul a hét más napján, más helyen. Szombaton a Szikrában a hatfős alapcsapaton kívül olyan vendégekkel, mint Fábián Juli, Németh Juci és Judie Jay, valamint a színpadi helybenfutás vélelmezett világbajnoka, Krsa. A mostani persze csak eseti, vetítéssel súlyosbított alkalom, célja leginkább az volt, hogy ráirányíthatsa a nagyközönség figyelmét, amúgy kedd éjjelenként milyen laza, jazzfunksoul zeneszeánszok zajlanak az Instant pincéjében.

A főszervező Delov Jávor - Fotó: Wlcsek András

A Random Trip az egykor klubszinten roppant népszerű, hasonló koncepción - állandóan változó felállás, folytonos szabadzenélés - alapuló jazzes Random Szerdából sarjadt, amely anno igazi kollektív közösségi koncertélményt adott, mégis a többség az azt vezető, frontemberként tündöklő Barabás Lőrinccel azonosította. Mondhatjuk úgy is, benne találta meg a maga személyes hősét. Így amikor a fiatal trombitás 2009 januárjában hosszabb időre Londonba költözött, a produkció egyfelől eléggé gazdátlan lett, másrészt sokat lanyhult iránta az érdeklődés. Ezért döntött úgy egyik társa, a dobos Delov Jávor, hogy új helyszínen, új néven próbál meg az alapkoncepciót megtartó, mégis más csapásvonalon mozgó bulizene sorozatot létrehozni.

 Némi keresgélés után a Nagymező utcai romkocsma, az Instant pincéjére esett a választása, ahol ugyan se székek, se asztalok nem álltak, ellenben a kisugárzása kellőképp katakomba karakterű volt. Tudta, az ide betérőket nem lehet megfogni üldögélős, gondolkodós zenével, mindenképp muszáj mindenkit megmozgatni, mert amúgy elmennek és leülnek inni a kocsma felsőbb szintjeire. Azt is tudta, hogy az általa elképzelt bulisabb programhoz kevesek pusztán a hangszerek, ezért énekeseket és MC-ket hívott. Így házasítva össze az egykorvolt Random Szerda jazzes rögtönzéseit a szintén múltidejű Gimmeshot klubok freestyle világával.

Az első Random Tripet 2009. január 27-én tartották, az elmúlt két évben mintegy 40-50 zenész fordult meg benne. Jávor mindig igyekezett úgy összerakni az aznapi felállást, hogy az bármely korábbitól különbözzön, alkalmanként legalább egy csavar legyen benne. A fél tizenegytől egyig tartó, kétrészes koncert előtt, közben és után pedig DJ Q Cee hatvanas-hetvenes évekbeli amerikai soulfunk felvételekkel szórakoztatja a nagyérdeműt. Minden buli abból a számból indul, ahol ő a bemelegítő szettjét abbahagyja, abba folynak be élőben a zenészek, onnan kalandoznak tovább. Miként a koncert végén is Q Cee igyekszik visszavenni a stafétabotot, lehetőség szerint megtartva a tempót, a hangulatot.

Az elmúlt két évben egyetlen lényegi változtatásra kényszerült Jávor: a dobszerelését oldalra tette. Hátulról ugyanis képtelenség irányítani mindenkit, maximum az énekesnők fenekében gyönyörködhet, ezzel a húzásával viszont sikerült megalkotnia azt az energiakört, amely az ilyen improvizatív, erős csapatszellemet és nagyfokú egymásra figyelést feltételező produkció egyben tartásához elengedhetetlen.

A folytonos változás, megújulás nem csak a produkcióra igaz, hanem annak közönségére is: nemcsak a tömeg nagysága módosul éjszakáról éjszakára, hanem az összetétele is. Ráadásul a buli aktuális állapotától függően folyamatosan cserélődnek az érdeklődők. A drum and bassre rámozdult északi turistacsoport a rockosabb résznél felmegy a kocsmába, a helyükre betódulók meg a hiphopnál teszik ugyanezt. De nyilván olyanok is akadnak, akik az Instant udvarának falára feszített vásznon - a BL-meccsek után - néma kocsmai klipsorozatnak élik meg az egészet.

----------------------------------

Kapcsolódó anyagok:

Instant improvizáció >> - cikk, 2011. április

Fábián Juli - A legnagyobb érték a nyugalom >> - interjú, 2010. október

Fábián Juli - Hagytam, hogy leülepedjen >> - interjú, 2009. október

Premecz Mátyás - Hammond és a western-romanika >> - interjú, 2009. szeptember

Vérbő és lehengerlő Turbo-rock >> - cikk, 2009. április

Zenefilm - nyolcadik nap (Eklektric, A38) >>

Zenefilm - kilencedik nap (Random, Take Five) >>

Zenefilm - Tizenkettedik nap ( Eklektric a tetőn) >>

Random "csevegés" >> - kritika, 2008. december

Barabás Lőrinc - Határmezsgyén >> - interjú, 2008. január

 * * *

 

A weboldal megjelenítésével és működésével kapcsolatos kérdéseivel, problémáival forduljon az oldalakat karbantartó webmester-hez.
 shs webdesign www.erelversoft.hu custoMMade by eReLverSoft 2016
 
Ez a weboldal kizárólag a technikai működéshez használ cookie-t, a jobb felhasználói élmény érdekében. Honlapunk használatával Ön elfogadja, hogy cookie-t helyezhessünk el az Ön által éppen használt digitális eszközén.
Elfogadom Nem fogadom el