Egy Kiss Erzsi Zene: Egy Kiss Erzsi Zene (1998)

altKiadó: Bahia
Producer: Bognár Attila, Mesterházy Ernő
Játékidő: 51:16
Közreműködők: Kiss Erzsi ének / Kenderesi Gabi ének / Hajnóczy Csaba gitár, ének / Csécs Tamás ütőhangszerek

 

 

 

 


Az elmúlt tíz év egyik legegyénibb zenei világát Kiss Erzsi jegyzi. Amit ő képvisel, az persze a rock peremvidéke, de abszolút unikum, ahogyan a sokféle hatásból egybegyúrja a csak rá jellemző virtuális népzenét. Angol, francia, spanyol, arab és meghatározhatatlan szláv lüktetésű nyelven fantáziál, teszi a hangokat, betűket, magán- és mássalhangzókat egymás után, kizárólag a ritmust és a zeneiséget szem előtt tartva. Több sávon dolgozik, ahogy több sávon éli az életét, improvizációkra improvizálva építkezik, képeket, hangulatokat fest. Játékosan komoly és komolyan játékos, keretek közé a legnagyobb jóindulattal sem szoríthatók ezek az európaitól ugyancsak eltérő hangképzéseken alapuló zenei és nyelvi rögtönzések.

Kiss Erzsit - végzettségét tekintve kirakatrendező és dekoratőr - korábban Jeles András „több mint kísérleti” színházából, a Monteverdi Birkózókörből ismerhetjük, ott kezdődött nála ez az egész multikulturális folkzene: társaival ázsiai, eszkimó, etióp, arab zenékre vetette magát. Aztán ha egy dallal nem volt elégedett, formálta, alakította, kitalált, hozzátett a sajátjából. És rájött, hogy ez neki nagyon megy. A toldások, átdolgozások szervesen illeszkednek, egyáltalán nem okoznak zavart. Ráérzett az önmagával való zenélés ízére.

1995-ben megkereste Hajnóczy Csabát (ex-Kontroll Csoport, Kampec Dolores), beszélgettek, zenélgettek, hónapok alatt körbejárták egymást. Aztán bekapcsolódott Kenderesi Gabi, és ahogy mondani szokták, az események felpörögtek. 1996 elején mutatkoztak be, debütáló CD-jük 1998-ban jelent meg. Ezen a korongon még alapvetően énekhangokra épülnek a dalok, később egyre több ritmushangszer jelent meg bennük, egyre több lett bennük az erő, egyre dinamikusabb a megszólalás. A második lemez (Deladela, 2001) sokkal keményebbre, húzósabbra sikerült, erős alterrockos hangulattal, majd miután 2002-ben szétváltak útjaik Hajnóczy Csabával, az új alkotótárs, Sütő Márton révén jazzesebbé, légiesebbé vált a megközelítés, miközben a produkciót egyre inkább belengte a hetvenes évek hangulata. JBSZ

„Érezhető, hogy ez mégis valamilyen nyelv, csak éppen nem értjük. De vagyunk így ezzel nap mint nap, és nem igazán zavar bennünket, ugye?” - Kiss Erzsi, 1998

Bookmark and Share

--------------------------------

Kapcsolódó anyagok:

Ambivalens bajleves >> - kritika, 2009. október

Egy Kiss Erzsi Zene: Egy Kiss Erzsi Zene >> - 303 magyar lemez, 2008

Kiss Erzsi - Képzelődöm és lubickolok >> - interjú, 2008. október

Kiss Erzsi - Több sávon improvizálva >> - cikk, 2007. január

Kiss Erzsi - Deladela és a többiek >> - cikk, 2001. december

Egy Kiss Erzsi Zene >> - cikk, 1998. szeptember

A weboldal megjelenítésével és működésével kapcsolatos kérdéseivel, problémáival forduljon az oldalakat karbantartó webmester-hez.
 shs webdesign www.erelversoft.hu custoMMade by eReLverSoft 2016
 
Ez a weboldal kizárólag a technikai működéshez használ cookie-t, a jobb felhasználói élmény érdekében. Honlapunk használatával Ön elfogadja, hogy cookie-t helyezhessünk el az Ön által éppen használt digitális eszközén.
Elfogadom Nem fogadom el