Márta változó kékje

Téli Márta az egyetlen magyar jazzénekesnő, aki elvégezte a világ első számú jazzakadémiáját: a bostoni Berklee College Of Music-on az éneklés mellett hangszerelést, zeneszerzést, zeneelméletet és instrumentális improvizációt tanult. Idehaza előtte párhuzamosan járt a színművészeti főiskolára és a jazztanszakra. 1984-ben a szolnoki színházhoz szerződött, négy évig bírta, aztán a Berklee-ig meg sem állt, majd jött New York, ahol részben színészkedett, részben a village negyed klubjaiba járt le örömzenélni. 1992-ben tért vissza Magyarországra, rá egy évre Quiet Motion címmel standard albumot jelentetett meg, a hírek szerint New York-i és Los Angeles-i rádióadók is játszották már, idehaza viszont eléggé visszhang nélkül marad. Pedig magyar jazzénekesnő ilyen színvonalú lemezt tudtommal még nem készített: Márta nem csak érzi a műfajt, a kísérőzenészek is a megfelelő formában voltak.

Magyarország azonban nem az a hely, ahol a jazzénekesnők jazzből élni tudnak: Márta már a kezdetektől populáris lemezben is gondolkodott. A hazai kiadók rendre elutasították, az album végül tavaly novemberben magánkiadásban jelent meg. Mint hősnőnk a kísérőfüzetben írja, évek óta gyűjtögette mindazt, amit ezen a lemezen elmond, látszik is rajta, van benne spiritusz bőven. Amerikai producerek, magyar muzsikusok, nem is akárkik, illusztrációnak néhány nevet: Tátrai Tibor, Lerch István, Csepregi Gyula, Juhász Gábor és Horváth Kornél. Az album címe Változó kék, a pop, a jazz és a blues zenei lemezeit ötvözi, széles közönségréteghez szólóan, műfaján belül igen magas színvonalon. Részben Márta által magyarított amerikai dalok, részben magyar szerzemények átértelmezései, köztük Az eső és én (LGT), a Szólítlak (Lerch) és a Love dies slow (Orszáczky Jackie).

A lemezen annyi a közreműködő, hogy színpadon nehezen kivitelezhető. Alapvetően az egyeztetése miatt. Márta azonban nem adta fel, fél évvel a megjelenés után most megpróbálja adott időre összeterelni a muzsikusokat. A dátum: április 18, a helyszín a Tárogató úti International Buda Stage. Hogy lesznek-e további koncertek, egyelőre nem tudni, Márta jelenleg Juhász Gábor gitárossal próbál, klasszikus jazzben utaznak, sőt, tegnap este a Long Jazz Clubban már kettesben be is mutatkoztak.

Bookmark and Share

---------------------------

Kapcsolódó anyagok:

Téli Márta - Manapság inkább mosolyog >> - interjú, 1999. január

Márta változó kékje >> - cikk, 1998. április

Három nő, jazzben >> - cikk, 1997. december

* * *

A weboldal megjelenítésével és működésével kapcsolatos kérdéseivel, problémáival forduljon az oldalakat karbantartó webmester-hez.
 shs webdesign www.erelversoft.hu custoMMade by eReLverSoft 2016