Pszichedelikus undergroundjazzpunk-etno (Trottel)

"Egy 3.1-es verzió vagyok a XX. század végén, a Földön. Hogy kerültem ide és mit akarnak tőlem? Kaptam agyat, hogy feladatokat lássak el és testet, hogy határt szabjon a gondolataimnak. Elvárják tőlem, hogy egyre gyorsabb és hatékonyabb legyek, de én túl lassú és körülményes vagyok. Ha nem tudok lépést tartani, hamarosan a társadalom szemétdombjára kerülök."

Az éppen kurrens Trottel-album indul így, ilyen optimistán, ilyen kellemes felütéssel. Mindez hatévnyi szünet után újra női énekes szájából hangzik el. Ami pedig utána jön, arra Rupaszov Tamásék jó darabig büszkék lehetnek. Ez a hatodik az eddigi legjobb stúdiólemez, ötletes, változatos, színgazdag és szerethető. Kétségkívül az eddigi legpopulárisabb megnyilvánulásuk, bár a népszerű jelző jelen esetben is erősen idézőjelben. Mondjuk inkább azt, hogy könnyebben emészthető.

Nem mindig lesz ez így.

A következő lemez várható címe: Rádióbarát. A stílus ennek szellemében változik, mégpedig a visszájára. Az új album amolyan szónikus fricskának ígérkezik, kísérletezőbb, zavarosabb és elvontabb lesz, legalábbis a tervek szerint. Rajta az éppen aktuális zenészek a legkülönfélébb adekvát elképzelésekkel játszadoznak majd.

A Trottel tagjai biográfiát jó ideje nem írnak, állítólag túl sok papírra lenne szükség az események dokumentálására. A néhány évvel ezelőtti verzióból mindenesetre kiviláglik, hogy e történet legalább másfél évtizedes. A csíra a nyolcvanas évek elején jelent meg, tipikus budapesti minimálzenei alakzatban. A punkzene, mint gyökér, letagadhatatlan. A dobos idővel disszidált, a szétzilálódott társaság 1985-ben alakult újjá, határozott zenei koncepcióval. Produkcióikra akkoriban (is) elsősorban a külföld volt vevő, az első három lemez francia és német kiadóknál jelent meg. Az énekes Asztalos Ildikó a sok turnétól 1991-ben besokallt, azóta is inkább könyvet árul, ha teheti. Kiválása után a Trottel évekre gitár-basszus-dob felállású trióra szűkült és instrumentális muzsikát játszott, mígnem a kilencvenes évek közepén újabb és újabb tagokkal bővültek. 1996-ban hozták létre dobnélküli projektjüket, a Troxx-ot, melynek érdekessége, hogy a gitárok közös ritmizálása veszi át a dob szerepét, s ez adja meg a zene lüktetését. A zenekar és a projekt a tavalyi év során együtt koncertezett, a hatodik stúdióalbum, a Troxx tracks is ennek szellemében készült el. 1998-ban a Trottel vélhetően ének-trombita-gitár-dob-basszus összeállításban versenyez.

A zenekarvezető Rupaszov Tamás szerint a bővítés több szempontból is kívánatos. A leginkább azért, hogy a különböző műsorok között legyen választási lehetőség, annak függvényében, hogy ki, mikor és mire ér rá. Egy zenekar egyébként sem működik sokáig, ha nem pörög folyamatosan. Lám, az elmúlt években a formáció gyakori változásai ellenére sem akadt el a csapat. A korábbi hangzást meghatározó Kaktusz némileg lelassult ugyan, de neki most éppen rendbe kell tenni az életét, s ha az ember erre a zenére esküszik, akkor családdal megélni nehéz.

Egységes Trottel-stílusról persze nem beszélhetünk, elég, ha végigszaladunk a diszkográfián, nincs benne két azonos lemez. Ahogy Rupaszov mondja: ez nem elhatározás kérdése, csak szeretik keverni a stílusokat és a hangulatokat. Zenéjük folyamatosan változik, mint ahogy változik az élet is körülöttük, s változnak ők maguk is. "Amióta az együttes lemezeket ad ki, a közönség és a sajtó számos kísérletet tett arra, hogy behatárolja a zenénket, és ebből megállapítottuk, hogy a Trottel kísérleti, pszichedelikus undergroundjazzpunk-etnocore zenekar, a hatvanas, hetvenes, nyolcvanas, kilencvenes évek zenéinek furcsán összerakott keveréke. És ha tudni szeretnéd, milyen a Troxx, hát ugyanilyen, csak dob nélkül" - így Rupaszov.

A Trottel a kezdetek óta többet lényegesen többet játszik a határokon kívül: az évi átlag hatvan koncertből jó, ha tíz esik magyar területre. Mindig is imádták a turnéfeelinget, idehaza azonban jobbára hétvégi vidéki haknikra nyílik lehetőség. A célországok listája évente változik, a kezdeti német és francia dominancia után ma már rendszeresen fellépnek Olaszországban, Belgiumban és Lengyelországban. Klubok, bárok, elfoglalt házak a leggyakoribb a helyszínek, még egy volt keletnémet katonai bázison (Boltenhagen) is játszottak a tengerparton. Mikor útra kelnek, gyakran maguk sem tudják, a végén hol kötnek ki. E különleges helyek megszervezése persze lényegesen nehézkesebb, de számukra ez a kaland, a lerobbant vidéki művházak vagy a lokális egyenrockbárok világából való kitörési lehetőség. Mert ott olyan kollektívák élnek ott, magyarázza Rupaszov, akik még nem zúzódtak bele a századvég motorizált társadalmába. És mindez számukra hihetetlen energiaforrást jelent.

Trottel egy ideje nem csak zenekar, egyben kiadó is. E minőségében éppen öt éves. Nemcsak a saját lemezeit publikálja, de műfaj és stíluskorlátok nélkül ad ki hanghordozókat, próbálva segíteni azokon, akik "alkotó energiáikat nem áldozzák fel azért, hogy valamely éppen uralkodó trendhez besoroljanak". Olyan produkciókat adtak ki, akkor, amikor senki sem kívánt foglalkozni velük, mint a Korai Öröm, a Másfél, az Anima, a Liquid Limbs vagy a Leukémia. Közülük többen ma már országosan ismert és becsült alternatív formáció. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy Rupaszovék nemrég belefogtak a szibériai sámán népzenék dokumentálásába, a burját kazetta után már a kirgiz is ott a boltokban.

Nagy tervük, hogy egyszer azzá lesznek, ahogy mindenki más kezdi: átmennek utcazenekarba. Ad hoc kiállnak az utca sarkára és belecsapnak a húrokba. Néha már ma is előfordul, hogy az esti koncertet követő délben a sarkon performálnak. Aztán irány tovább a következő helyszínre. Idén áprilisban mindenestre Horvátország és Szlovénia a cél, májusban pedig jöhetnek a csehek.


Bookmark and Share

---------------------

Kapcsolódó anyagok:

Újabb Trottel-lépés >> - cikk, 2008. május

Pszichedelikus undergroundjazzpunk-etno (Trottel) >> - cikk, 1998. március

Saját stílusukban elvetemetültek (Trottel) >> - interjú, 1992. június

A weboldal megjelenítésével és működésével kapcsolatos kérdéseivel, problémáival forduljon az oldalakat karbantartó webmester-hez.
 shs webdesign www.erelversoft.hu custoMMade by eReLverSoft 2016