Dél-alföldi esthajnal

Öt fiatal muzsikus a Délvidékről, eltérő családi háttérrel, indíttatással, érdeklődéssel. Dél-Alföldi Szaxofonegyüttes, ez az ő becsületes nevük, immáron legalább hét éve. Szeged környékén sokat játszanak, néha a fővárosba is eljutnak, első lemezük (Esthajnal, Rana in Fabula) pedig néhány hete a boltokban.

"A Dél-Alföldön születtünk. Szarvas, Zenta, Szeged, Tótkomlós, Szentes. Sok évi zene-, népzene-, néptánctanulás után magával ragadott bennünket a jazz, illetve más improvizatív lehetőség. Ezzel az együttessel mindig válaszúthoz érkezünk, ahonnan egyformán mehetünk vissza, a gyökerekhez, vagy előre, új utakat keresve. Zenénk közös találkozási pont. Free jazz." - írják a CD kísérőfüzetbe, mintegy felütésnek.

Azért hosszú utat tettek meg idáig.

Ágoston Béla (Szarvas), a "flegma" a Mecseki Free-ben kezdte, 1993 óta Grencsó István különböző formációiban játszik, de részt vett népzenei (Vízöntő) és kísérleti rockzenei (Kampec Dolores) produkciókban. Emellett jeles komponista, a Brémai muzsikusok és a Sellőének című bábjátékok kísérőzenéje az ő műve. Burány Béla Pöcök (Zenta), a "fej" saját bevallása szerint apjától fütyülni, a konok rokonoktól mulatni tanult, remélve, hogy így sosem lesz egyedül. Civilben mentőorvos, játszott Lajkó Félix és Dresch Mihály egy-egy lemezén. Resch Béla (Szeged), az "elefánt" messze a legfiatalabb, orvos, több jazz és szimfonikus zenekar tagja. Szokolay Dongó Balázs (Tótkomlós), a "slendrián" a blueson nevelkedett, majd jött népzene, a duda és a Vasmalom. Virág Tibor (Szentes), a " filó" pedig korábban játszott ipari zenét, előfordult alternatív, jazzrock és kísérleti zenei formációkban. Ő két hete már nem a zenekar tagja, elárvult helyét a sokat tapasztalt ütőhangszeres, Geröly Tamás vette át. (Geröly kőszegi, tehát ebből a szempontból kakukktojás.)

Az együttes bölcsője kétségkívül Zenta, az egykor virágzó művészkolónia. Képzőművészet, színjátszás, zene, műhelymunka. Nemcsak a vajdaságiak jöttek, egyre többen látogattak át az anyaországból is, formálódott lassan egy közös zenekar. Két szaxofon, citera, klarinét felállás kezdetben, hozzá abszolút szabad zene, azóta pedig folytonosan változik minden, felállás, zene egyaránt. A kilencvenes évek eleje óta a központ Szeged, a többlakiság azonban megmaradt, mi több, Ágoston jó ideje Budapesten él.

Zeneileg nehéz behatárolni őket. A népzenei gyökér persze tagadhatatlan, akárcsak az ehhez társuló jazzes és kortárs elemek. Az biztos, hogy alapvetően kötött anyag, fegyelmezett kompozíciók sora, egyre jobban visszafogva a zsigerből induló érzelmi kilengés. Bár a többszólamú részeket, a szaxofonkórusokat nem könnyű összehozni a népzene sugallta nyelvezettel és szokásokkal, a Dél-Alföldi Szaxofonegyüttes tagjai erre igen bíztató erőfeszítéseket tesznek.

---------------------

Kapcsolódó anyagok:

Népzene és zabolátlan jazz (Dél-Alföldi) >> - cikk, 2002. április

Dél-Alföldi esthajnal >> - cikk, 1998. március

A weboldal megjelenítésével és működésével kapcsolatos kérdéseivel, problémáival forduljon az oldalakat karbantartó webmester-hez.
 shs webdesign www.erelversoft.hu custoMMade by eReLverSoft 2016
 
Ez a weboldal kizárólag a technikai működéshez használ cookie-t, a jobb felhasználói élmény érdekében. Honlapunk használatával Ön elfogadja, hogy cookie-t helyezhessünk el az Ön által éppen használt digitális eszközén.
Elfogadom Nem fogadom el