Telenyomva (Velvet Underground)

Ez a lemez már annak idején is posztumusz volt. A vezéregyéniségeit szép sorban elhullató Velvet Underground időn túli hattyúdala. Az utolsó dudás, Lou Reed a felvételeket követően jelentette be távozását, végérvényessé téve a régóta sejthetőt, hogy az Andy Warhol Factoryje köré csoportosuló kultikus New York-i rockzenekar végképp a kardjába dőlt.

A Loaded (Megtöltve, szabadabb értelmezésben Telenyomva) 1970 szeptemberében gördült ki a gyárból, a banda negyedik konzervmunkája, és a sors különös fintoraként kereskedelmi és kritikai szempontból mind közül a legsikeresebb. Reedék ezúttal jócskán visszafogtak a nyersességből, a korongot telenyomták könnyedebb, mégis lebegő szerzeményekkel, bizonyítandó, hogy erre is képesek.

Azóta eltelt huszonhét év, a Velvet Underground majdnem ennyi ideje hivatkozási alap. Két éve még a rock and roll hősök csarnokába is bevonultak. Az alternatív rock előfutáraként tekintenek fel rájuk, hatásuk több generációra kiterjed, Iggy Poptól kezdve a R. E. M.-en keresztül a Sonic Youthig. Első három lemezüket - a fontosabbakat - tavaly májusban az eredeti mesterszalagokról átkeverve és digitalizálva, gazdagon illusztrált füzetkével ellátva újra megjelentették CD-n. Néhány hete pedig itt a negyedik album, a Loaded, hasonlóan igényes kivitelben.

A felvételekkel Reedék annak idején hónapokig vesződtek, érthető tehát, hogy maradt az utókorra matéria bőven. A kiadó válogatott is szépen, ezúttal nemcsak az eredeti tíz dalt jelentették meg, hanem mellékeltek hozzá egy komplett alternatív albumot, valamint a Peel Slowly And See dobozban két éve publikált szerzeményeket és további hét eddig még kiadatlan felvételt. A dupla CD-t szó szerint telenyomták zenével, százharminc percnyi vegyes minőségű anyaggal, az ismert dalok demóival, korai változataival, félkész, alternatív keverésű és vágatlan (szerzői lélegzetű) verzióival.

A Velvet Underground zenéjét inkább átéli az ember, semmint esztétikailag elemzi. A lerobbantak, a holnaptalanok nemzedékének himnuszai ezek, törékeny bájú lebegő szerzemények. Egy kor, egy habitus, egy világszemlélet szonikus lenyomatai, mely rég volt, talán igaz sem volt, mégis tömegeket vonzott.

A weboldal megjelenítésével és működésével kapcsolatos kérdéseivel, problémáival forduljon az oldalakat karbantartó webmester-hez.
 shs webdesign www.erelversoft.hu custoMMade by eReLverSoft 2016
 
Ez a weboldal kizárólag a technikai működéshez használ cookie-t, a jobb felhasználói élmény érdekében. Honlapunk használatával Ön elfogadja, hogy cookie-t helyezhessünk el az Ön által éppen használt digitális eszközén.
Elfogadom Nem fogadom el