A 66-os út végén (Hobo Amerika-könyvéről)

Az út 1922 és 1928 között épült, és az első volt, amely átszelte az Újvilágot. Ma kiszolgált szervizút - felszabdalták, meggyalázták, helyenként feltörték, bevetették fűvel vagy kukoricával, s 1984-ben jelképesen eltemették. Legendája azonban továbbra is él.

Földes Hobo László nemrég elment, jobban mondva elrepült és szemügyre vette. Persze nem úgy, ahogy Jack Kerouac, városról városra, autóról autóra stopolva, italt és nőket szorongatva, hanem visszafelé indult, kényelmes Buickban, asszony és alkohol nélkül. Hiszem számára Chicago a bluest jelenti, ami az élete, Los Angeles pedig Hollywoodot, ami a halála. S ezzel nem csak engedett a vonzás-taszítás törvényének, de remélte, hogy ily módon a dolgok fonákjára is valamelyest rápillanthatott.

Mint egy érett, sok mindent meg- és átélt asszonyra, hatalmas vehemenciával vetette magát a 66-os útra Hobo. „Pokoli sora lehetett” - írja naplójában. Majd' megfulladt Chicago hasában, és Illinoison úgy nyargalt keresztül, hogy mára nyoma sem maradt. Missouriban a folyóig rohant, hogy lemossa magáról a motorolajat és tüdejét a szélbe tárja, tíz mérföld erejéig bekukkantott Kansasba is, hogy kidögöljön és elterüljön Oklahoma emelkedőin, élve átjutott az állig felfegyverzett Texason, hogy lábujjhegyen pipiskedve kerülgesse New Mexico csapdáit, hogy kiszáradjon Arizona sivatagában, hogy betántorogjon végre Kaliforniába, mint egy aranyásó, kiszikkadva a Halál Völgyében, hogy térden csússzon Los Angelesig, utolsó erejével megcsókolja Hollywood aranyozott seggét - aztán elájuljon.”

Közben pedig a vidéki Amerika, macskákkal, melódiákkal és múmiákkal, indián sírokkal, vadonatúj totemoszlopokkal, Bambival, a csodaszarvassal, a bátor kócsaggal, Cadillac-temetőkkel és benzinkutakkal, siratófallal és Coca-Cola-automatákkal, valamint a boldog öregség illúziójával.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent könyvhöz persze zene is dukál, 45 perc, CD-n, korunk színvonalán. S miután az egész kötet, az irodalmi szöveg, valamint Halmágyi Péter fotói is az utazásáról szólnak, konkrét és átvitt értelemben, Tátrai Tibor és Tóth János Rudolf zenéje is csak úgy repíti magával a hallgatót. Egységes, gurulós, magától értetődő.

----------------------

Kapcsolódó anyagok:

Kopaszkutyából nem lesz szalonna >> - cikk, 2011. október

Apák rock and rollja (HBB 30) >> - kritika, 2009. január

Hobo: Bolondvadászat >> - interjú, 2008. szeptember

Hobo: Vadászat >> - 303 magyar lemeze, 2008

Hobo idegen tollai >> - kritika, 2004. július

Hobo: Blues, színház, költészet >> - interjú, 2002. december

Hobo: Meggazdagodni már nem fogunk (A HBB 20 évéről) >> - interjú, 1998. április

Hobo: Adjatok a kutyáknak húst! >> - interjú, 1998. január

Hobo: A vadászat túlélői >> - interjú, 1997. január

A 66-os út végén (Hobo Amerika-könyvéről) >> - cikk, 1996. január

Hobo: Kerouac nyomában a 66-os úton >> - interjú, 1995. november

Hobo: A blues nem nyafogás >> - interjú, 1993. június

Bázakerettye és József Attila >> - cikk, 1992. május

Révedezések szeánsz után (Hobo Morrison-estjéről) >> - cikk, 1992. december

Hobo: Úton lenni boldogság, megérkezni a halál >> - interjú, 1991. október

Hobo: Magyarország messzire van >> - interjú, 1991. október

A weboldal megjelenítésével és működésével kapcsolatos kérdéseivel, problémáival forduljon az oldalakat karbantartó webmester-hez.
 shs webdesign www.erelversoft.hu custoMMade by eReLverSoft 2016
 
Ez a weboldal kizárólag a technikai működéshez használ cookie-t, a jobb felhasználói élmény érdekében. Honlapunk használatával Ön elfogadja, hogy cookie-t helyezhessünk el az Ön által éppen használt digitális eszközén.
Elfogadom Nem fogadom el